torstai 6. syyskuuta 2018

Karen Cleveland: Koko totuus”Kuinka pitkään sinä olet tehnyt töitä venäläisille?” kysyn. Sanat ovat karut ja suodattamattomat. Mutta nyt ne on sanottu, joten tutkailen hänen kasvojaan tarkkaan, koska niiden ilme kertoo minulle paljon enemmän kuin hänen sanansa. Näkyykö niillä vilpitöntä hämmennystä? Närkästystä? Häpeää?
Niillä ei näy mitään. Minkäänlainen tunne ei käväise hänen kasvoillaan. Ne eivät muutu, ja se saa pelon syöksymään lävitseni.

Amerikkalaisen Karen Clevelandin esikoistrillerissä Koko totuus päähenkilö Vivian Miller on Washingtonissa asuva neljän lapsen äiti ja vastavakoiluun erikoistunut CIA:n tutkija. Hänen päämääränsä on paljastaa venäläisagenteista koostuvien solujen johtajia. Vivianin maailma romahtaa, kun hän huomaa löytäneensä hyvin läheisen henkilön vakoilijoiden joukosta. Vivian huomaa tulleensa kiedottua hyvin ilkeään juoneen, jossa hänen koko perheensä on vaarassa ja hän itse vaarassa joutua vankilaan maanpetoksesta tuomittuna.

Vivian ja hänen työkaverinsa on  koulutettu huomaamaan sellaiset henkilöt, jotka pyrkivät heidän tuttavapiiriinsä ja onkivat sitten vaivihkaa tietoja vastavakoilusta. Vivian ei tiennyt tästä julmasta juonesta mitään, kun hän tutustui kyseiseen henkilöön juuri yliopistosta valmistuneena ja CIA:lle palkattuna työntekijänä. Häntä manipuloitiin taitavasti vuosikausia, niin kauan, että hän oli verkossa ja verkkoa kutova hämähäkki pystyi uhkailemaan ja ohjailemaan Viviania yhä syvemmälle verkkoonsa.

Kehenkään  ei voinut luottaa, ei edes omiin työkavereihin. Julma piina kiihtyi kiihtymistään. Vivianin lapset joutuivat uhkailijoiden kiinnostuksen kohteiksi. Sitä he olivat olleet syntymästään lähtien, mutta Vivian ei tiennyt sitä. Vivian oli kuitenkin fiksu ja ymmärsi yhdistellä asioita ja paljastaa vihollisia. Vai miten se nyt oikein meni? Lue ihmeessä tämä vakoilujännäri, jos tahdot tietää mitä vakoilumaailmaan kuuluu.

Luettuani tämän kuumaakin kuumemman vakoilujännärin, luin netistä artikkelin, jossa Yhdysvalloissa oli paljastettu venäläinen vakoiluperhe. Hyvin samankaltainen perhe kuin tämän jännärin perhe. Paitsi…
Karen Cleveland tietää miten kirjoitetaan huikean jännittävä vakoilujännäri, sillä hän on itse työskennellyt terrorismin tutkijana CIA:ssa ja FBI:ssa. Tästä esikoiskirjasta on tulossa elokuva, jonka pääosaa näyttelee Charlize Theron. Kirjan takaliepeen veikkaus oli oikeassa, luin kirjan yhdellä kertaa, sillä se imaisi julmaan vakoilumaailmansa heti ensimmäisellä sivulla. Minun oli pakko tietää…

Viisi minuuttia... ei yli kymmentä... palvelimet alkavat nollautua.

Karen Cleveland, Koko totuus ****
Suom. Maija Kauhanen
Gummerus 2018
s. 320
Need to Know 2018

8 kommenttia:

 1. Kiitos lukuvinkistä. Mietinkin, että olen lukenut tosi vähän amerikkalaisia dekkareita tai trillereitä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli. Luin kirjan jo kuukausi sitten, mutta bloggaaminen oli venynyt ja venynyt, mutta kirjan luin tosiaankin nopeasti. Amerikkalainen dekkari/trillerigenre on ihan oma maailmansa. Ihan kaikkea ei tarvitsekaan ymmärtää amerikkalaisesta elämänmenosta. Yksi mikä kiinnitti huomioni oli se, että äiti tuli melkein joka päivä töistä, kun lapset olivat jo nukkumassa.

   Mukavaa viikonloppua :)

   Poista
 2. Mää en oo muistaakseni vakoiluun liittyviä kirjoja juurikaan lukenu. Tää vaikuttaa kiinnostavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kiinnostava vakoilujännäri! Suosittelen. Aika vähän olen lukenut jännäreitä vakoilusta, mutta aihepiiri alkoi kiehtomaan.

   Poista
 3. Luin joskus nuorempana tosi paljon vakoojakirjoja. Tämä kuulostaa just sopivan koukuttavalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen sujuvasti ohittanut vakoilukirjat, mutta kieltämättä aihepiiri alkoi kiinnostamaan tämän kirjan jälkeen. Luulenpa, että koukutut tämän tarinan matkaan :)

   Poista
 4. Mai, tämä kirja oli todellinen yllätys! Minä ja R. pidimme ihan sikana. Miten tämä olisi kuin katveessa: olen nyt kehunut siellä sun täällä ja mm. antanut Dekkariryhmässä joululahjavinkiksi. Kiva löytää aina joku muukin bloggaaja, joka on tämän löytänyt.

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vakoilujännäri oli yllättävän hyvä. Koukutti minut totaalisesti. Kirjan kansikuva on tylsä, enkä ostaisi kirjaa sen perusteella.

   Poista