lauantai 18. huhtikuuta 2020

Magdalena Hai: Susikuningatar



Mestari ähkäisi. Hän käänsi hyvin varovasti päätään ja katsoi rintansa päällä makaavaa, neljänsadan paunan painoista ihmissutta. Mussovits paljasti äristen rivin hirvittäviä, veitsenteräviä hampaita.
”Sinä huijasit”, mestarin ääni rahisi ihmissuden ruhon alta.
”Et voittanut… minua… yksin. Sait apua.”

Magdalena Hain fantasiakirja Susikuningatar on Gigi ja Henry-steampunktrilogian viimeinen kirja. Kirjan 15-vuotias päähenkilö Gigi oli opiskellut Pariisissa kolme vuotta taistelijaksi, jotta oli valmis ottamaan vastaan ihmissusien kuningattaren tehtävät. Tietysti Gigillä oli vihollinen, joka pitäisi voittaa, ja opintojen valmistuttua koitti paluu kotimaahan ja sota tuota inhottavaa Luopiota ja sen armeijaa vastaan. Tuo kyseinen Luopio anasti vallan Gigin perheeltä ja Gigi oli luvannut ihmissusille palauttaa ihmissusien maan takaisin heille, sillä virtasihan Giginkin suvun suonissa ihmissusien veri. He kuuluivat samaan laumaan. Yksi ja sama olento.

Olkavarttani ja kaulani oikeaa puolta peitti eräänlainen koristeellinen, haarniskamainen rakennelma, joka jatkui osittain ihon sisään. Suurin osa oikean käsivarteni ihosta oli arpeutunut röpelöisen vaaleanpunaiseksi ja tiesin, että sen sisällä kulki monenlaisia vaijereita ja rataskoneistoja, jotka korvasivat menettämääni luonnollista kudosta.

Gigi oli kohdannut arkkivihollisensa aiemminkin, jonka johdosta hän oli melkein kuolla. Onneksi hänen isänsä oli keksijä, joka loi Gigin menettämät ruumiinjäsenet uusiksi mekaniikan avulla. Myös kasvoja jouduttiin uusimaan mekaniikalla ja puuttuva silmä korvattiin tekosilmällä, jonka avulla Gigi pystyi näkemään, mutta erityisellä tavalla. Silmän ja kehon mekaniikan avulla Gigi toimi yhtä luonnollisesti kuin kuka tahansa muukin.

Steampunk (suom. höyrypunk) on tieteiskirjallisuuden suuntaus, johon liittyy 1800-lukua ja viktoriaanista Britanniaa muistuttava vaihtoehtoinen todellisuus. Nykytekniikan keksinnöt toimivat kirjoissa höyryvoimalla tai kellokoneistoilla ja ulkonäkö muistuttaa viktoriaanisen ajan muotoilua. Steampunkin innoittajia ovat 1800-luvun romantiikan kirjoittajat mm. Mary Shelleyn Frankensteinin hirviö.(Wigipedia)

Mussovits oli toiminut kolmen Pariisin vuoden aikana Gigin hengenpelastajana, tukena ja turvana sekä ystävänä. Gigi tarvitsi Mussovitsia, sillä hän oli kokenut jo useamman murhayrityksen. Luopio oli vallanhimoinen hallitsija, eikä suvainnut minkäänlaisia salaliittopyrkimyksiä. Toinen hyvä ystävä oli Henry, johon Gigi oli tutustunut jo lapsuudessa. Gigi asui ystäviensä kanssa, eikä varsinkaan äiti tykännyt siitä ollenkaan. Miehiä.

Gigin ja ystävien matka takaisin kotimaahan oli täynnä kaikenlaisia seikkailuja ja kesti pitkään. Siitä pitivät Luopion miehet huolen. Paluu kotimaahan onnistui lopulta, mutta ongelmat eivät päättyneet siihen. Lue lisää tästä koukuttavasta fantasiakirjasta. Susikuningattaren paras teema on ystävyys, sillä ilman luotettavia ystäviä, Gigin elämä olisi ollut paljon vaikeampaa. Ystävät tasapainottivat toinen toisiaan kaikessa ja jokaiselle riitti omat ongelmansa kirjan tarinassa. Yllättävä ja kekseliäs steampunktarina 1800-luvulta.

Magdalena Hai, Susikuningatar
Karisto 2014
s. 436
Gigi ja Henry 3
Nuortenkirja
Fantasia


12 kommenttia:

  1. Sinä luet todella monipuolisesti kirjallisuutta. Tällaisia fantasiakirjoja en ole koskaan lukenut, mutta mukava näitä postauksia on lueskella. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli :)
      Olen huomannut, että vaihtamalla genreä aina välillä, lukuinnostus palailee ihan itsestään. Joskus nimittäin tulee luettua kirjoja, jotka vievät sen lukuinnon!
      Gigin tarina on jännittävä, mielikuvitusrikas, villi, sotaisa, synkkä, mutta myös toiveikas.
      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  2. Luin tuossa syksyllä koko trilogian, ja bloggaukset kesällä, mutta avausosasta pidin eniten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että bloggaukset ovat tulossa. Löysin tämän kirjan omasta lukemattomien kirjojen pinosta. En ole lukenut aiemmin ilmestyneitä. Nyt on aikaa lukea omia kirjoja, kun kirjastosta ei saa mitään luettavaa.

      Poista
    2. Kirjastot on tosiaan kiinni, Itselläkin on varmasti toista sataa kirjaa lukematta omissa kaapeissa, tiiliskivissäkin löytyy

      Poista
    3. Kuulostaa tutulta. Eikun omia kirjoja lukemaan :)

      Poista
  3. Kuulostaa jännittävältä, minulla kulki kylmiä väreitä pitkin selkäpiitä. :)
    Kirjallisuudenlaji ei ole minulle tuttua, mutta visuaalisesti steampunk-estetiikka viehättää.
    Terveisiä sinne unelmakaupunkiini! :) Syövätkö puput murattia? Voisi kuvitella, ettei se niille maistuisi, mutta kyllähän niitä yleensä kaikki kiinnostavimmat kasvit kiinnostavat. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara kommentista :)
      Tässä kirjassa kuljettiin ihmissusien matkassa, mutta en kokenut kuitenkaan oloani pelottavaksi, vaan uteliaaksi.

      Hauska kuulla, että viihtyisit Turussa. Puput syövät mitä vaan, siksi kukkapenkin ympärillä on verkkoaita. Naapurin irrallaan oleva kissa pitää huolen, että edes jotakin säilyy. Olen pistänyt katkenneita muratinoksia vesilasiin ja kappas vaan, ne tekevät uusia lehtiä. En tiedä tykkäävätkö puput muratista, mutta ainakin ne katkoo varsia terävillä hampailla.

      Poista
  4. Trilogia muuttuu matkan varrella ja minä pidin ehkä eniten viimeisestä osasta, jossa sävyt synkkenevät. Kaikkiaan varsin mielenkiintoinen tarina, jota olen yrittänyt tarjota myös kuopukselle luettavaksi. Toistaiseksi vähän huonolla menestyksellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna kommentista :)
      Tässä vaiheessa minua tietysti harmittaa, että en ole lukenut aiemmin ilmestyneitä kirjoja tästä trilogiasta, mutta tähän korona-aikaan pitää sopeutua.
      Hyvä, että kuopuksesi kuitenkin on ahkera lukija. Olen sitä mieltä, että lukeminen kannattaa aina, se on hyvä harrastus ja sen avulla keskittymiskyky, mielikuvitus ja sanavarasto kehittyvät.

      Poista
  5. Mai, fantasia ei ole minun lajini.

    (Kurkkaatko s-postille tai meseen:)

    VastaaPoista