keskiviikko 24. helmikuuta 2021

Andreas Schlieper ja Heike Reinecke: Kuuluisat kissat ja heidän ihmisensä

 


”Kissani on paskonut arkistooni. Se kiipesi minun Golden State Sunkist-appelsiinilaatikkooni ja sonti runojeni päälle, alkuperäisille runoilleni, joita säilytin yliopiston arkistoa varten. Tämä yksikorvainen, lihava musta kriitikko pani välit poikki kanssani.” Charles Bukovski On Cats-kokoelmassa.

 

Saksalainen kirjailijapari, Andreas Schlieper ja Heike Reinecke, on kirjoittanut ihastuttavan tietokirjan Kuuluisat kissat ja heidän ihmisensä. Yllä olevasta lainauksesta käy ilmi, että yksi kissojen omistajista, tai voiko kissoja ylipäätään kukaan omistaa, vai onko asia päinvastoin, oli runoilija Charles Bukovski.

 

Kun hän sinä iltana oli istunut isossa tuolissa lukemassa Boise vierellään, hän oli ajatellut, ettei hän tiennyt mitä hän tekisi, jos Boise kuolisi. Kissan teoista ja epätoivosta hän päätteli, että kissalla oli samat tunteet miestä kohtaan. Ernest Hemingway, Saaret ja virta 1951.

 

Kirjasta löytyy useita kirjailijoita mm. Ernest Hemingway, joka rakennutti kymmenille kissoilleen oman tornin, josta heillä oli vapaa kulku muuhun taloon ja ulos. Hemingway oli tunnettu Polydak-kissoista, joilla voi olla etutassuissaan jopa seitsemän varvasta. Rakkain hänelle oli Boise, jota Hemingway kutsui Veljeksi.

 

”Ooh you make me so very happy – you give me kisses. And I go out of my mind – ooh ooh. And then you make me slightly mad, when you pee all over my Chippendale suite.” Freddy Mercury

 

Rakkaus kissoihin näkyi kirjailijoiden teoksissa. Queenin laulaja Freddy Mercury kirjoitti lauluihinsa rakkaudestaan kissoja kohtaan. Hän omisti sooloalbuminsa Mr. Bad Guy kissoilleen Jerrylle, Tomille, Oscarille ja Tiffanylle. Yllä olevassa säkeessä Mercury laulaa kissalleen Delilahille.

 

Kirjasta löytyy etupäässä miespuolisia kissaihmisisiä, joita kirjassa on 25. Taiteilija Frida Kahlo on päässyt tähän edesmenneistä kissaihmisistä kertovaan teokseen. Hän maalasi tauluihinsa eläimiä, joiden joukosta löytyi kissojakin. Muita naispuolisia kissaihmisiä kirjassa ovat Rosa Luxemburg, Doris Lessing, Patricia Highsmith ja Sidonie-Gabrielle Collette.

 

”Sun täytyy tietää kissan herkkuruoka / kaviaari taikka kinkkuvuoka, / lohiterriini tai äyriäinen - / kaikilla on maku yksityinen.”  T.S. Eliot

 

Toivottavasti kaikki ovat kuulleet Cats-musikaalista. Näin sen Lontoossa vuonna 1995. Aivan uskomattoman ihana musikaali, joka on tehty kirjailija T. S. Eliotin runokirjasta Kissojen kielen kompasanakirja (1939). Musikaalia on esitetty myös Suomessa.

 

Onpa kirjaan päässyt myös yksi näyttelevä kissa nimeltään Orangey. Hän esiintyi seitsemässä Hollywood-elokuvassa mm. Aamiainen Tiffanylla, Katinkultaa, Anne Frankin päiväkirja, Mies joka kutistui. Lisäksi hän esiintyi tv-sarjassa.

 

Suosittelen Andreas Schlieperin ja Heike Reinecken tietoteosta Kuuluisat kissat ja heidän ihmisensä kaikille esim. historiasta ja eläimistä pitäville lukijoille. Jo kirjan kansikuvasta näkee, että kirjassa on mukavasti tietoa ja huumoria kissaihmisistä ja heidän kissoistaan.

 

Andreas Schlieper ja Heike Reinecke, Kuuluisat kissat ja heidän ihmisensä

suom. Heli Naski

Bazar 2020

s. 211 + kirjallisuutta + kirjoittajat + lainaukset

Tietokirja


14 kommenttia:

 1. Varmaan aika suosittu kirja, koska löytyy nykyään vain e-kirjana. Ja voiko kissoja omistaa? Hyvä kysymys. Vapaana ei voi kissaa ulos laskea, onko siinä sitten omistaja vai mikä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän naapuritaloyhtiössä asusteleva kissa kulkee hyvin vapaasti ulkosalla. Tulee usein meidän terassille loikoilemaan ja tarkkailemaan ympäristöä. Häntä on hyvin hauska seurata. Pelastimme yksi ilta koirani kanssa kyseisen kissan ketun kynsistä tai olikohan se toisinpäin. Kissa vaan istuskeli kadulla ja katseli ketun touhuja.
   Lainasin tämän kirjan kirjastosta :)

   Poista
 2. Olen kissaihminen, joten tällainen kirja kuulostaa ihastuttavalta. Monenlaisia kissoja ja heidän ihmisiään (palvelijoitaan) siinä tuntuu olevan. Jopa näyttelevä kissa! Pitää lukea tämä jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli todella kiva kirja. Mistähän löytäisin vastaavan koirakirjan?

   Poista
 3. Voi miten ihastuttavaa! Tämän haluaisin totisesti lukea. :) Tykkään kissoista kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle sopii kummatkin, kissat ja koirat, mutta mies on saanut lapsuusaikana tarpeekseen kissoista, kun niitä oli heidän maatilalla aina kymmenkunta. Olemme kesät hänen kotitalossaan saaressa ja saaren kissat ovat löytäneet tiensä myös meille. Pitävät ainakin hiiri- ja myyräkannan pienempänä.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Luulenpa, että tutustuin tähän kirjaan sinun blogissasi. Kiitos kirjavinkistä :)

   Poista
 5. Olen enemmän koiraihminen, mutta tämä vaikuttaa mukavalta. Sopii muuten tämänvuotiseen Helmet-haasteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin tämän Helmet-haasteeseen, mutta kirja on niin kiva, että sen voi lukea ihan siksi, että tulee hyvälle tuulelle.
   Mistähän löytyisi vastaava kirja meille koiraihmisille. Siis koirien palveluskunnalle.

   Poista
 6. On loistava idea kirjaksi. Kissoissa ja niiden touhuissa riittää ihmettelemistä. Jokainen kissanomistaja voisi takuulla kertoa kirjan verran lemmikistään. Ja ehkä allekirjoittaa väittämän että hän itse onkin kissansa lemmikki. 😀 🐈 🐱

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat ovat kyllä suorastaan kuninkaallisia ja ihmiset heidän alamaisiaan. 🐈

   Poista
 7. Kiinnostava ja veikeä arvio! Kissat ovat ihan oma lukunsa itsenäisyyksineen ja notkeine liikkeineen. Lapsuudenkodissa oli kissoja, itsellä koiria pitkä siivu ja nyt Kuopuksella koiratrio, mutta Amigolla, pojanpojalla & Vierelläkulkijalla sipsuttelevat ja venyttelevät sekä tekevät tuhojaan(kasveja syöden, vegaaneja?) huushollissa Nelma&Sulo, kissasisarukset, joten otanpa vinkistäsi vaarin, kiitos:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että suvustanne löytyy myös kissoja. Varhaisin oma kissamuisto löytyy alle kouluiästä, kun eräs naapuri antoi minulle kissanpennun ja vein sen kotiin, mutta äitini ei antanut pitää sitä. Sen jälkeen meille tuli koiranpentu ja niitä koiria on sitten siunaantunut tosi paljon sukuun. Tytölläni on jopa neljä koiraa. Uskon kuitenkin, että Ozzylla olisi lystiä myös kissan kanssa. 🐈

   Poista