lauantai 6. helmikuuta 2021

M.J. McGrath: Lumipoika

 

Mökin katolle oli kertynyt ohut kerros lunta, mutta seinän vierustat olivat paljaat. Vaikutti siis siltä, että mökki oli ollut paikallaan edellisestä lumisateesta saakka, mutta ei paljon kauempaa. Mökille ei johtanut eikä sen ympärillä ollut ihmisen tai eläinten jälkiä. Pikkuinen mökki kökötti paikallaan lumen keskellä kuin olisi ollut siinä aina, aivan kuin se kuuluisi johonkin toiseen todellisuuteen ja siinä asuisi pienen pieniä keijukaisia.

 

Englantilaisen M.J. McGrathin jännityskirja Lumipoika sijoittui Alaskan lumisiin ja kylmiin olosuhteisiin. Lunta ja pakkasta oli ihan reilusti. Alaskan asukkaat ovat tottuneet kylmiin olosuhteisiin ja pukeutuvat aina lämpimästi. Kirjan päähenkilö inuiitti Edie Kiglatuk oli tullut kotiseudultaan Anchorageen, sillä hän oli avustamassa ex-miestään, kun tämä osallistui legendaariseen koiravaljakkokilpailuun.

 

Edie ei ollut tottunut kaupunkiolosuhteisiin, joten hän lähti ulos luontoretkelle, josta hän teki ikävän löydön. Tuo löytö johdatti hänet erään rikollisjärjestön jäljille. Joku ylempi taho johti ja hallitsi järjestöä, sekä yritti estää Edien tutkimuksia, mutta pieni ja voimakastahtoinen Edie halusi oikeutta heille, jotka joutuivat kärsimään rikollisten käsissä. Kirjan vahvin teema oli ihmiskauppa, mutta luin kiinnostuneena kirjan kuvauksia Alaskan olosuhteista, ihmisistä ja eri kulttuureista ja niiden tavoista.

 

”Me ei tykätä siitä, että ulkopuoliset tunkeutuvat alueellemme luvatta, ei siinä muuta. Jos olisin sinä, en suuntaisi takaisin näille kulmille lähiaikoina.” Niine hyvineen mies irrotti otteensa jarrusta, napsautti visiirin kiinni ja painoi kaasua. Moottorikelkka lähti liukumaan eteenpäin ja Edie seurasi, kuinka kaksi matkaajaa katosivat metsän varjoihin.

 

Kirjan yksi juonikuvio oli Anchoragissa elävä uskonnollinen lahko, joka herätti vihaa paikallisissa ja sitä vihaa lietsoi kirjan rikollisjärjestö peittääkseen omia ilkeitä puuhiaan. Edien tekemä löytö pelotti rikollisjärjestöä, sillä vaalit lähestyivät, eikä mikään eikä kukaan saanut pilata niitä. Eräs lahkolainen vangittiin syyllisenä ja kaikki vaikuttivat hengähtävän helpotuksesta, mutta pian tehtiin toinen löytö. Jostakin syystä poliisi oli tyytyväinen siihen, että heillä oli syntipukki, mutta ei ollut kauan…

 

Alaskan hyytävän kylmä ilmasto meinasi käydä jopa kylmyyteen tottuneelle Edielle ylivoimaiseksi, kun hän joutui yllättäen vähissä vaatteissa keskelle lumista merta, mutta siitä voit lukea tästä jännittävästä kirjasta. Kirja on jatkoa aiemmin ilmestyneelle jännityskirjalle Jään muisti. M.J. Grathin Lumipoika on sekoitus kansainvälistä ihmiskauppaa, eristäytynyttä uskonlahkoa, kieroa politiikkaa ja järjestäytynyttä rikollisuutta arktisissa olosuhteissa.

 

M.J. Grath, Lumipoika

suom. Anu Turunen

Like 2013

s. 354

Boy in the Snow 2011

Trilleri

Alaska

Talvi

2 kommenttia:

  1. Muistelen hämärästi, etten pitänyt tästä yhtä paljon kuin Jään muistista. En ole varma, jäikö tämä minulta jopa kesken (?), mutta bloggaus siitä kyllä on olemassa. Joka tapauksessa aivan ihania nämä tällaiset arktisiin oloihin sijoittuvat dekkarit / trillerit! Oletko lukenut Jään muistin? Siitä tykkäsin tosi paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli sen verran erikoinen jännäri, että harmittaa, kun en lukenut Jään muistia ensiksi. Päähenkilö on tosi kiinnostava henkilöhahmo. Hirmu kylmä tarina.

      Poista