torstai 18. helmikuuta 2021

Gustav Björkstrand: Maria Åkerblom - Elämän ja kuoleman lähettiläs

 


Maria Åkerblomin elämä ja toiminta on kiehtonut minua lapsuudestani saakka. Kuulin usein siitä, kuinka hän ratsasti kotikaupunkini Kokkolan halki, vakuutti kuulijoilleen olevansa Jumalan lähettiläs ja muutti kannattajineen Helsinkiin. Vielä kiehtovampia olivat dramaattiset kuvaukset siitä, miten hän hyppäsi junasta, karkasi Kokkolan raatihuoneesta ja pakeni Hämeenlinnan vankilasta.

 

Gustav Björkstrandin elämäkerta Maria Åkerblomista on ollut lukulistallani kirjan julkaisemisesta lähtien. Maria Åkerblom (14.9.1898-25.2.1981) kuuluu ehdottomasti samaan naissarjaan kuin mistä Maria Pettersson kirjoitti tietoteoksessaan Historian jännät naiset. Maria teki itsestään kuuluisan hinnalla millä hyvänsä.

 

Maria Åkerblomista on olemassa valtavasti tietoa mm. sanomalehdissä ja oikeudenpöytäkirjoissa. Hän oli hypnoottinen manipuloija, joka toimi sisällissodan aikoihin unissasaarnaajana ja Jumalan lähettiläänä. Taitojaan hän käytti perustamalla yhteisön kannattajiensa kanssa. Kannattajat antoivat kaiken omaisuutensa yhteisölle ja tekivät mitä tämä huikenteleva nainen pyysi, käski tai komensi tekemään, jopa rikoksia.

 

Vankeuden aikana Maria Åkerblomia yritettiin tutkia, mutta lääketieteen asiantuntijoiden oli vaikea arvioida hänen terveydentilaansa. Lapinlahden lääkärit päättelivät, että Åkerblomissa ilmenee ”korkea-asteista hysteerisluonteista psyykkistä rappeutumista” ja että hänen on sen vuoksi katsottava olevan täyttä ymmärrystä vailla. Åkerblomilaiset pyysivät kuitenkin toista lausuntoa professori Ernst Ehrnroothilta. Hän totesi Åkerblomin olevan yksinkertainen ja vaatimaton nainen, joka pystyy keskustelemaan loogisesti, vaikka hänen tunne-elämänsä alueella ilmeneekin psykopaattisia piirteitä.

 

Maria Åkerblom pyöritti useita rooleja kuulijoidensa mukaan, ja jopa lääkärit tulivat huijatuiksi. Vankilasta päästyään åkerblomilainen herätysliike oli loppunut ja jäljellä olivat vain uskollisimmat kannattajat. Tämä ei hidastanut Mariaa, vaan hänestä tuli menestynyt liikenainen ja kennelin pitäjä, sillä eläimet olivat hänelle tärkeitä. Maria piti jopa kahta leijonan pentua lemmikkieläiminään, kunnes siitä tuli kielto.

 

Gustav Björkstrandin elämäkerta Maria Åkerblomista on runsas ja rehevä kuin itse kohdekin. Teos sisältää monipuolisesti mm. valokuvia, lehtileikkeitä, julkaisuja, kirjeenvaihtoa ja Åkerblomin itse runoilemia lauluja. Teksti on helppolukuista ja kertoo kiinnostavasti Marian köyhästä lapsuudesta torpparin tyttärenä, nuoruudesta herätysliikkeen vaiherikkaana perustajana ja koko Suomea kiinnostavana vankina ja vankikarkurina. Marian   loppuelämäkin päätyi usein lehtien palstoille.

 

Björkstrand teki åkerblomilaisuudesta historian ja kirkkohistorian pro gradut sekä kirkkohistorian lisensiaattityön ja tohtorinväitöskirjan. Uskon, että tutkimustyön aineisto on ollut todella laaja ja mielenkiintoinen. Tässä elämäkertateoksessa käydään läpi Maria Åkerblomin elämä lapsuudesta kuolinvuoteelle. Kirjan sivuilta voi lukea myös muista samoihin aikoihin vaikuttaneista suomalaisista naispuolisista herätysliikkeiden johtajista. Maria kiehtoi ja kieputti myös pappeja. Jotkut heistä olivat kannattajia, jotkut vastaan, samoin kaikki muutkin, jotka tämä karismaattisen julistajan kohtasivat. Marian elämä on kiehtonut näytelmäkäsikirjoittajia ja hänestä on tehty myös elokuva nimeltään Marian paratiisi (2019).

 

Gustav Björkstrand, Maria Åkerblom – Elämän ja kuoleman lähettiläs

suom. Mirja Hovila

Schildts 2011

s. 314 + kuvia + lähdekirjallisuus

Elämäkerta

Tietokirja


11 kommenttia:

  1. Minuakin Åkerblom on aina kiinnostanut. Laitetaan lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen. Maria oli sen verran räväkkä käänteissään, että jo hänen vankilapakonsa kannattaa lukea, eikä se jäänyt yhteen kertaan.

      Poista
  2. Onpa kiinnostava kirja, kiitos kirjan esittelystä. Minun pitää kyllä tunnustaa, että en ole aiemmin kuullutkaan Maria Åkerblomista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei voi olla totta. Itse olen aina tiennyt Marian olemassaolosta, mutta kirjan lukeminen vähän lipsahti myöhäseen, kunnes kirja katsoi minua suoraan kirjaston kirjahyllystä.
      Tästä naispuolisesta huijarista ja petostehtailijasta kannattaa ottaa selvää. Suomen historian jännä nainen.

      Poista
  3. Blogissasi on uusi hieno ulkoasu!
    Åkerblomin elämäkerta kuulostaa kiinnostavalta, en muista kuulleeni tästä kirjasta, joten kiitos, kun toit sen blogiisi. Samankaltainen horrossaarnaaja ja ihmisiin vaikuttaja on mukana Timo Saarron Helsinkiin sijottuvassa dekkarisarjassa (Kuoleman kuukausi + kaksi muuta), mutta hän on fiktiivinen henkilö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula :)
      Unissasaarnaaminen taisi olla muotia tuohon aikaan. Sillä pystyi vaikuttamaan ihmisiin ja lypsämään heiltä rahaa. Huijareita on ollut kautta aikojen, myös naispuolisia huijareita.
      Blogistani löytyy ainakin yksi fiktiivinen unissasaarnaamisesta kertova kirja, kunhan muistaisin sen nimen ;)

      Poista
    2. Tapio Koivukarin Unissasaarnaaja on kirjan nimi.

      Poista
  4. Kiinnostava kirja. Olen kuullut Åkerblomista, mutta en muista kovin tarkkaan, mitä kaikkea hän touhusi. Mutta että rikoksia ja ties mitä! On se järkyttävää, miten tuollaiset manipuloivat tyypit saavat kannattajansa mukaan mihin vain. Unissasaarnaaminen on tosiaan joskus ollut muotia. Nykyään ei taida kukaan enää sellaista harrastaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :)
      Lahkot syntyvät karismaattisten ihmisten ympärille. Åkerblom huijasi kaikkia jo hyvin nuoresta asti. Hän sai kannattajansa yrittämään nimismiehen surmaa.
      Lahkoja syntyy jatkuvasti, joten saarnaajiakin taitaa olla paljon. Unissasaarnaamisesta en ole kuullut, että sitä olisi nykyaikana.

      Poista
  5. Tämä on kyllä hyvä kirja mielenkiintoisesta aiheesta. Harmittaa ihan hirveästi, ettei Åkerblomin Kokkolan taloa ole enää olemassa: olisi enemmän kuin jännittävää päästä tutkimaan niitä salakäytäviä ja muita omituisuuksia!
    (En tiennytkään sinun olevan Kokkolasta! Minä muutin tänne noin 22 vuotta sitten :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole Kokkolasta, vaan Oulusta. Kirjan kirjoittajan lainaus voi hämätä. Björkstrand on kotoisin Kokkolasta.
      Åkerblom on kyllä ollut aikansa julkkis, jota haastateltiin paljon lehtiin. Ja vankeusaikana kuuluisat pakomatkat olivat koko kansan kiinnostuksen aiheita.

      Poista