perjantai 26. elokuuta 2022

Kristin Hannah: Alaskan taivaan alla

 

 

Taas sitä samaa. Riitaa. Huutoa.

Pian seuraisi itku.

Tällainen sää kaivoi isästä esiin synkkyyden. 

 

Yhdysvaltalaisen Kristin Hannahin psykologinen teos Alaskan taivaan alla pureutui kuvaamaan perhetragediaa. Mikä johti mihinkin. Perheeseen kuului isä Ernt, äiti Cora ja tytär Leonora. Oli vuosi 1974 ja isä oli saanut jälleen kerran potkut töistä. Kaikki ikävyydet hän iski vaimoonsa nyrkein. Sitten seurasi ihana vaihe ja vaimo rakasti ja antoi anteeksi kaiken. Kaiken, sillä Ernt oli Vietnamin sodan traumatisoima ja sellaisille pitää antaa kaikki anteeksi. Sitten isä sai päähänsä, että perhe muuttaa Alaskaan ja kaikki muuttuu hyväksi.

En tiedä, onko kukaan toinen nainen tullut Alaskaan niin valmistautumattomana kuin minun äitini. Hän ei osannut kokata, leipoa eikä keittää hilloa. Ennen Alaskaan tuloa hän oli luullut, että selviytymistaidoksi riitti, jos osasi kiinnittää tekoripset ja kulkea korkokengillä. Hän toi tänne minisortsit, herranen aika.

Albrightin perhe muutti Alaskaan kesäaikana. Alkuun kaikki oli ihanaa, pitkät yöttömät yöt ja työnteko. Syksyä kohden isä muuttui jälleen pahemmaksi. Painajaiset lisääntyivät, unettomuus ja ahdistuskohtaukset lisääntyivät, juominen irtosi käsistä ja se lisäsi mustasukkaisuutta vaimosta jne. Isä halusi kontrolloida kaiken. Hän määräsi ja hallitsi, joten perheen naisväen ei auttanut muu kuin totella, tai tilanne paheni entisestään. Kaikesta huolimatta tilanne paheni koko ajan.

Leni vaistosi äidin pelon sekä häpeän, pelon äänettömän kaksosen. "Meidän pitää olla tosi varovaisia. Tämä juttu voi räjähtää silmille."

Alaskaan muuttaminen ei tehnyt perheelle hyvää, tosin lopulta he rakastivat siellä asumista. Teos Alaskan taivaan alla sisältää myös traagisen rakkaustarinan, sillä perheen tytär rakastui naapurin poikaan, mutta tuo rakkaus piti pitää salassa, sillä isä vihasi naapuriaan suuresti. Isän mielenterveysongelmat lisääntyivät vuosi vuodelta ja lopulta hän oli valmis pitämään perheensä aitojen sisällä vankeina, mutta isän mielestä he olisivat turvassa. Ei puhettakaan, että hän olisi päästänyt tyttärensä opiskelemaan tai aloittamaan omaa elämäänsä.

Kristin Hannahin Alaskan taivaan alla kertoi tarinan Alaskaan muuttaneesta perheestä, jonka isä oli traumatisoitunut Vietnamin sodassa. Tarina on vangitseva kuvaus kriisiytyneestä perheestä.

 

Kristin Hannah, Alaskan taivaan alla

suom. Marja Helanen

Wsoy 2021

s. 549

The Great Alonen 2018 

Psykologinen viihdekirja

Alaska 1970-luvulla

 

8 kommenttia:

  1. Tällaiset kirjat menevät minuun kuin kuuma laava. Erittäin hyvä. Ei kuitenkaan niin pelottava kuin David Vannin Kylmä saari, joka kertoi myös Alaskasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minuunkin menevät kuin kuuma laava. Tämä oli erittäin hyvä kirja minustakin. Vannin Kylmä saari löytyy myös Kirjasähkökäyrästä. Kiitos hyvästä lukuvinkistä.

      Poista
  2. Tätä en välttämättä halua lukea, kuulostaa kauhealta tuo isä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjan isä on todella pelottava tyyppi, joka traumatisoitui Vietnamin sodassa, kun joutui olemaan vankina monta vuotta. En ollut lukenut aiheesta tehtyjä kirjoja aiemmin, mutta olen katsonut aiheesta tehtyjä dokumentteja ja elokuvista esim. Kauriinmetsästäjät ja Syntynyt 4. heinäkuuta. Sota traumatisoi ihmisiä ja ne traumat voivat siirtyä sukupolvilta toisille, jos niitä ei hoideta.

      Poista
  3. Tämä oli koukuttava kirja, ja Alaska lisäsi tarinan kiinnostavuutta. Tuo isä oli kyllä todella rankka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alaska miljöönä oli kyllä parasta. Isä oli todella rankka. Vietnamin sota jätti traumansa häneen. Ikävä, että se kohdistui perheeseen väkivaltana. Kirja on kuitenkin viihdekirja ja vastapainona isän mielisairaudelle oli tyttären rakkauskertomus, jota on verrattu Romeon ja Julian tarinaan.

      Poista
  4. Aiemmin en ole Hannahin kirjoista innostunut, mutta nyt heräsi ajatus, että tämänhän voisi kuunnella äänikirjana! Alaska miljöönä houkuttelee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upean traaginen kirja ja Alaska on kiinnostava miljöö. Hannahilta pitää lukea muitakin kirjoja.

      Poista