keskiviikko 7. syyskuuta 2022

Clare Mackintosh: Tummat vedet

 


Kun usva alkaa hälvetä, kuuluu naisen kirkaisu. Se erottuu muista innon hihkaisuista ja saa aikaan erilaisen väristyksen rannalla odottavien ihmisten selkäpiissä. Ne, jotka ovat vielä vedessä, seisovat varpaidensa kärjillä ja kurkottelevat nähdäkseen, kuka on loukkaantunut. Pelastusveneen airot lasketaan veteen. Aironveto kerrallaan vene etenee hälyä kohti. Usvan seasta kelluu esiin mies. Kasvot alassuin ja ilmiselvästi kuolleena.

Walesissa asuvan Clare Mackintoshin uusin dekkari Tummat vedet sijoittuu kirjailijan kotiseudulle Pohjois-Walesiin. Uudenvuodenpäivänä löytyi ruumis kellumassa Llyn Drych nimisestä järvestä (Mirror lake). Järven keskeltä meni raja, jonka toisella puolen oli Wales ja toisella Englanti. Niinpä molemmista poliisipiireistä lähetettiin rikostutkija päättelemään, kummalle rikos kuuluisi vai tehtäisiinkö tutkimusta yhteistyöllä. Rikostutkijat Ffion Morgan ja Leo Brady tunnistivat toisensa entuudestaan, joten tutkimus lähti etenemään vaisuissa merkeissä.

Kuollut mies oli järjestänyt uudenvuodenaattona juhlat järven rannalla. Vieraita oli ollut paljon ja juomaa oli ollut paljon. Tästä porukasta piti sitten löytää mahdollinen murhaaja tai murhaajat sekä motiivi murhalle. Tehtävä ei ollut helppo, sillä kukaan vieraista ja muista paikalla olleista ei pitänyt uhrista, no ehkä oma äiti piti jonkin verran.  Tutkimuksen edetessä kävi myös ilmi, että toinen rikostutkijoista tunsi uhrin entuudestaan. Toisaalta hän oli sukua melkein kaikille järven rannalla olevan kylän asukkaille.

Kasvi on todella suosittu. Pistokkaita haalittiin ihan urakalla sen jälkeen, kun Efan Hughes oli voittanut ensimmäisen palkinnon puutarhanäyttelyssä. Ihan sievä pensas. Tietenkin kuolettavan myrkyllinen, jos joutuu vääriin käsiin.

Uhrista ei löytynyt myrkkyä, eikä kuolinsyy ollut muutenkaan selvä. Itsemurha olisi ollut helpoin ratkaisu ja halvin, mutta siihen ei päädytty. Mackintosh kuljetti tarinaa henkilöstä toiseen sekä ennen juhlia että juhlien jälkeen. Myös rikostutkijoiden elämät tutkittiin tarkkaan. Loppuhuipennos oli jälleen varsin mainio ja sopi hyvin Mackintoshin tyyliin, sillä juuri kun luulin, että murhamysteeri oli ratkaistu, niin jälleen löytyi uusi ratkaisu.

Clare Mackintoshin dekkari Tummat vedet vei hyytävän jäiselle järvelle juhlimaan uutta vuotta.


Clare Mackintosh, Tummat vedet ****

suom. Päivi Pouttu-Deliere

Gummerus 2022

s. 469

The Last Party 2022

Dekkari

Ffion Morgan-sarja 1


 

8 kommenttia:

 1. Mackintosh onkin jäänyt kokematta. Ehkä voisi tätäkin kokeilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Mackintoshin dekkareita. Kirjat ovat tosi koukuttavia. Loppuhuipennokset muuttavat joka kerta kirjan luonnetta ja aina kun luulee, että nyt syyllinen löytyi, niin eipäs mitä, vaan tarina jatkuu.

   Poista
 2. Kuulostaa mielenkiintoiselta, joten laitoin tämän heti kirjastoon varauslistalle :D Olen tältä kirjaijalta lukenut jo muutaman kirjan, mutta erityisesti pidin "Annoin sinun mennä". Siinä aihepiiristä huolimatta oli todella huikea juoni! Aivan juuri kuten edelliselle kommentoijalle kerroitkin. Tällä kirjailijalla on ihastuttava tapa harjaan johtaa lukijoitaan :D ps. muuten voisimmeko alkaa seuraamaan toistemme blogeja? Olen uusi ja vasta aloittanut, mutta olen lukenut blogiasi pitkään. En vain ole kommentoinut, kun olisi pitänyt anonyymisisesti se tehdä, kun ei ollut nätä profiilia. Linkitän tähän kirjablogini: https://kirjamummi.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen koukuttunut Mackintoshin dekkareihin. Tässä oli kiva päähenkilö, joka ratkoi rikoksia, siis Ffion. Metsään menin tässäkin dekkarissa eli en siis lopulta tiennyt, että kuka se rikoksen teki ja miten. Olen kyllä vastaavasta kuullut aiemminkin, mutta en tähän hätään muistanut, että missä dekkarissa oli samanlainen murha.
   Nämä eivät ole turhan väkivaltaisia dekkareita, eikä mene yöunet.
   Minulle sopii uusi blogituttavuutesi ja tervetuloa Kirjasähkökäyrän lukijaksi :)

   Poista
 3. Olen lukenut Mackintoshilta kaksi kirjaa, jotka molemmat olivat todella hyviä. Kiitos vinkistä, jospa tähän olisi talvella aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä aloitti uuden sarjan, mutta kyllä kait tämän voi lukea itsenäisestikin. Olen jotenkin koukuttunut Walesiin. Tässä oli sitä Walesin ja Brittien välistä hankausta näkösällä.

   Poista
 4. Clare Mackintoshilla oli yksi kirja, johon ihastuin ja siitä tein bloggauksenikin. Pidin siitä todella paljon <3 Ja nyt tämä kirja on herättänyt kiinnostukseni ja odotan sitä kuumeisesti kirjastossa, jossa se on jonossa nro 15 siis arg :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asun Turussa ja joudun toisinaan odottamaan jopa melkein vuoden jotakin kirjaa kirjastosta. Arvostan kuitenkin kirjastolaitosta ja toivon, että se säilyy, vaikka aika paljon kirjastojen toimintaa on muutettu viimeisten vuosien aikana. Yleensä varaan kirjat netin kautta ja haen sitten tuosta lähellä olevasta ostoskeskuksesta, missä on kirjaston kirjojen säilytys/vaihtopaikka, se ei ole edes sivukirjasto, vaan yhteispiste kaupungin eri toimijoille.

   Poista