keskiviikko 14. syyskuuta 2022

Jukka Itkonen: Terveiset ulapalta

 

 

Terveiset ulapalta

Matruusi Kaukainen kirjoittaa rakkauskirjeen vaimolleen:

 

Olet aavalla merellä

ainoa saari.

Olet helteisten päivien jäätelöbaari.

 

Olet pirteä, raikas

kuin virvoitusjuoma.

Olet myötäisten tuulien

luokseni tuoma.

 

Olet snorkkeli, räpylät,

sukelluspuku.

Olet lukujen joukosssa

lukujen luku.

 

Olet skarppi kuin

sirppinä loistava kuu.

Olet notkea, vehreä palmupuu.

Ja paljon, 

niin paljon muuta.

 

Jukka Itkosen (1951-2021) teoksessa Terveiset ulapalta on runoja lapsille, mutta niitä on mukava aikuisenkin lukea lapsille, sillä niissä on syvempääkin merkitystä, joka voi herkistää omia ajatuksia. Lapset tykkäävät jutella varsinkin rakkaudesta, josta ylläoleva runo kertoo. Samalla lasten kanssa voi jutella, että mitähän se matruusi tekee laivalla ja mitä muita laivalla on töissä? Terveiset ulapalta on siis runokirja vesiltä.

Jukka Itkonen oli monipuolinen luova lahjakkuus: kirjailija, runoilija, sanoittaja (yli tuhat levytettyä sanoitusta) ja muusikko. Hän oli myös suomentaja ja kuvittaja. Hän osallistui tauluillaan useisiin yhteisnäyttelyihin vuodesta 1978 lähtien ja piti myös yksityisnäyttelyitä. Hän kuvitti mm. omat lastenkirjansa nimeltään Rinkeli Ronkeli ja Villin lännen murmeli.

 

Jukka Itkonen, Terveiset ulapalta

kuvitus Camilla Pentti

Lasten Keskus  2021

s. 43

Lasten runokirja

 

Jukka Itkonen: Koipihumppa

 

 

4 kommenttia:

 1. Ihanaa! Kivaa että tuot blogiisi myös lasten- ja nuortenkirjoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki <3
   Tykkään todella paljon lastan- ja nuortenkirjallisuudesta. Jukka Itkosen runot ovat todella hauskoja ja oivaltavia. Olet helteisten päivien jäätelöbaari - voiko sen vielä ihanammin sanoa, että rakastaa toista ihmistä <3

   Poista
 2. Kiitos huulille nousseesta aamuhymystä! Tämä hauska, antoisa ja varmasti keskusteluja ja lukuhaluja pikkuväessä herättävä!

  Matruusi Kaukaisella on todella sana hallussaan, vastaanottaja on ollut onnekas ihminen, kuten "lukujen joukossa lukujen luku" ja jäätelöbaari osoittavat; herkullista riimittelyä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että sinäkin oivalsit tämän runon tärkeän tarkoituksen, ilahduttamisen ja ilon. Kyllä pikkuväki tykkää ja voi että, jos minulle sanottaisiin, että olen skarppi kuin sirppinä loistava kuu, niin sehän olisi vain sulaa meriittiä.
   Itkonen oli oikea sanataituri. Uskon, että tästäkin runosta lapset poimivat sanoja omaan käyttöönsä, makustelevat niitä mielessään ja sopivalla hetkellä hämmästyttävät mitä hauskimmilla tokaisuilla ja kysymyksillä.

   Poista