tiistai 14. helmikuuta 2023

Heli Pruuki: Sydänten piispa Irja Askola

 


Muistojen lippaasta ei voi poimia vain helmiä ja rubiineja - hienoja ja lämpimiä muistoja. Siellä on myös tummaa ja rikkinäistä, terävää ja satuttavaa, ja pohjalla jotain sellaista, jota ei voi sanoittaa. Niitä eri sävyjä on tullut tähän kirjaan Irjan valitsemin sanoin.

Heli Pruukin kirjoittama tietoteos Sydänten piispa Irja Askola kiinnosti minua kovasti, ja onneksi luin teoksen, sillä kirja avasi eteeni hienon edelläkävijänaisen muistot, sekä ne mukavat muistot, että ne ikävät ja kipeää tekevät muistot, varsinkin piispana olon ajalta. Ja mikä ihana runoilija Irja Askola onkaan. Kirja avasi silmät myös naisten aseman kehitykselle kirkon sisällä. Kirkko on ollut hyvin suljettu laitos, joka avautui Irja Askolan myötä.

Irja Askola vihittiin ensimmäisten naisten mukana papiksi vuonna 1988, ja vuonna 2010 hänet valittiin Suomen ensimmäiseksi naispiispaksi. Suomen kirkko on ollut todella vanhoillinen ja patriarkaalinen, miesten ohjaama ja valvoma instituutti, sillä ensimmäinen nainen, joka suoritti teologisen tutkinnon oli  Wendla Ivaska jo vuonna 1913, ja vuonna 1948 kirjattiin aloite naisteologien aseman tutkimiseksi. Tie kirkon palvelukseen on ollut Suomen naisille pitkä ja kivinen.

Minä olen ihmisihminen ja tunneilmaisuihminen, herkkä ihminen. Piispan työ sopi minulle. Oli etuoikeus saada foorumi, missä saatoin nostaa esiin oikeudenmukaisuuteen liittyviä kysymyksiä, julistaa armoa uupuneille, keskeneräisille ihmisille.

Pian piispaksi valituksi jälkeen, koko Suomen kansa oppi tuntemaan Irja Askolan mediasta, haastatteluista, kolumneistaan jne. Sydämellinen ja rakastettava ihminen, joka pölyytti piispapönötykset menneisyyteen, ja toi kirkon maailmaan kevään ja sen uudet raikkaat tuulet. Kirkosta tuli lämmin ja kutsuva Irja Askolan ja muiden kirkon palveluksessa olevien naisten ansiosta.

Vaativassa tehtävässäni en pystynyt huolehtimaan itsestäni esikuvallisesti. En osannut nähdä sen merkitystä. Minulla oli koko ajan sellainen henkinen laahus takanani. Ajattelin, että jos minä ensimmäisenä naispuolisena piispana uuvun tai pidän kunnon loman, annan signaalin, että nainen ei jaksa tätä hommaa. Se oli tyhmää ajattelua. Niin kuitenkin toimin. Maksoin siitä hinnan eläkkeelle jäätyäni. 

Irja Askolan työ ensimmäisenä naispuolisena piispana oli monesti rankkaa aikaa. Hän sai paljon vihapostia mm. naiseudestaan, sekä siitä että vihki ensimmäisen homopariskunnan lähetystyöhön. Hän tarvitsi monet kerrat turvamiestä turvaamaan kulkunsa, sillä ihmiset käyttäytyivät julmasti häntä kohtaan esim. eräs häiritsijä seurasi, milloin Irja Askola oli kotona ja aloitti ovikellon pimputtelun ja sitä kesti yökausia. Piispakollegat jättivät hänet usein ilman tukea. Irja Askola sai selvitä yksin. 

Kirjasta voit lukea lähemmin tämän uskomattoman rakastettavan ja upean lyyrikon vastoinkäymisistä toimiessaan Suomen ensimmäisenä naispiispana. Irja Askolan jälkeen on valittu jo kaksi uutta naispiispaa. Uskon, että heidän on helpompaa toimia piispoina, kun Irja Askola avasi raskaimmat portit ja sulatti ihmisten sydämet. Hieno ura ja hieno ihminen, joka muistetaan valoisuudestaan ja viisaista sanoistaan sekä teoistaan.

Heli Pruukin tietoteos Sydänten piispa Irja Askola valoitti paikoin kivikkoista ja henkisesti raskasta uraa Suomen ensimmäisenä naispiispana.

 

Heli Pruuki, Sydänten piispa Irja Askola

Tammi 2022

s. 298 + kuvia + kiitokset + Irja Askolan ura ja tuotanto 8s. + Lähteet ja kirjallisuus 6s. 

Tietoteos

Suomen ensimmäinen naispiispa

Edelläkävijänainen

6 kommenttia:

 1. Tää elämänkerta kiinnostaa mua paljon. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen. Irja Askola on hyvin sydämellinen persoona, mutta siitä huolimatta hän on tarvinnut jopa turvamiehiä työssään. Hän on tuonut kirkkoon oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa, mutta lue ihmeessä tämä kirja <3

   Poista
 2. Tosi hyvä, että piispan elämäkerta herättää mielenkiintoa ja bloggauksia! Täytyy itsenikin tämä kirja lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtavan hyvä juttu, että kirkko avasi lopulta naisille mahdollisuuden edetä kirkon palveluksessa. Onhan tuo ollut minun mielestäni jopa lain vastaista, että naisia estettiin pääsemästä naispapeiksi, eikä piispan työssä Irja Askola saanut tukea kollegoilta. Tylyjä työkavereita. Onneksi Irja Askolan mukana uudet tuulet pöllyyttivät vanhoillista kirkkoinstituutiota. Lue ihmeessä tämä kirja. <3

   Poista
 3. Onpa upea elämäntyö Irja Askolalla, paljon on vienyt naisasiaa ja suvaitsevaisuutta eteenpäin. Hirveää miten häntä on paheksuttu ja kiusattu. Niin on monia muitakin joilla on ollut rohkeutta vaatia oikeudenmukaisuutta. Hienoa saada tuommoisesta lukea! Kiitos ihanasta postauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita <3 Olen valtavan iloinen siitä, että juuri Irja Askola on ollut ensimmäinen naispiispamme. Hän on todella suvaitsevainen, oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen. Minustakin on todella kamalaa se, miten häntä on paheksuttu ja kiusattu sen vuoksi, että hän on nainen.

   Poista