perjantai 10. helmikuuta 2023

Annamari Marttinen: Elämä jota en odottanut

 

 

Toivon etten olisi koskaan tavannut sinua...

Annamari Marttisen uusimman teoksen Elämä jota en odottanut yhtenä teemana oli lapsettomuus. Kirjan kertojina toimivat toisistaan eronneet Senja ja Sami sekä Samin uusi tyttöystävä Noora. Senja ja Sami olivat toivoneet lasta ja kokeneet lukuisat lapsettomuushoidot. Vuosien turhat kalliit toimenpiteet eivät tuoneet toivottua tulosta, ja parisuhde ei kestänyt tilannetta, he erosivat. Läksiäislahjaksi Sami sanoi julmat sanansa.  

Hän oli edelleen pidäkkeettömän seksin lumoissa, seksin jonka tarkoituksena ei missään tapauksessa ollut saada aikaan vauva, vaan se sai tapahtua mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Sami aloitti eron jälkeen Tinder-deittailun Nooran kanssa. Suhde muuttui pian yhteisasumiseksi, ja kuinka ollakaan Noora oli pian raskaana.  Sami yritti salailla tilannetta, sillä hän ei halunnut, että Senja kuulisi lähipiiriltä, että hänestä oli tulossa isä näin nopeasti eron jälkeen. Totta puhuen hän oli kahden vailla siitä, että pitikö hän edes Noorasta. Kunhan vain sai seksiä, niin monen vuoden vajauksen jälkeen.

Oma haperoinen itse, tykyttävä sydänparka, hikoileva iho, kovertuva ahdistus, tarvitseva ja takertuva mieli, yksinoleminen ja yksinjääminen ja yksinolemisen jäätävä pelko, avuntarve, mustasukkaisuus, kateus, kaiherrus, jonkin haluaminen, huonommuus, kertomisen pakko, kuuntelijan tarvitseminen, vakuuttelujen, taikasanojen, jotka tietää tyhjiksi, tyhjä sisus, pieni kohtu, jossa ei tapahtunut eikä tapahtuisi mitään muuta kuin hukkaan heitetty limakalvon paksuuntuminen ja ulos virtaaminen kerran kuukaudessa kunnes hän olisi mitä?

Annamari Marttinen on jälleen kerran kirjoittanut pakahduttavan kirjan tunteista. Elämä jota en odottanut kietoi tiiviisti kolmen ihmisen tunne-elämän kuvioihin. Marttisen tiivistunnelmaisen kolmiodraaman tapahtumat olivat välillä niin viiltäviä, että suorastaan pelkäsin, että voisi tapahtua mitä vain ikävää. Kirjan loppu oli uskomattoman ihana. Ai että minä tykkäsin tästä tarinasta.

 

Annamari Marttinen, Elämä jota en odottanut *****

Tammi 2023

s. 286

Kolmiodraama

Lapsettomuus

 

Annamari Marttinen: Korsetti 

Annamari Marttinen: Mitä ilman ei voi olla
Annamari Marttinen: Vapaa
Annamari Marttinen: Törmäys
Annamari Marttinen: Kuu huoneessa 

2 kommenttia:

  1. Kiva kuulla, että pidit tästä! Odottelen kirjaa kirjastosta, nyt vielä entistä innokkaammin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidin kovasti ja fanitan Marttisen kirjoja muutenkin. Lukuiloa kirjan parissa <3

      Poista