sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Richard Osman: Hutiluoti

 


Hän punnitsee kädessä olevaa luotia. Elämässä on kyse tilaisuuksien oivaltamisesta.

Richard Osmanin superhyvän dekkarisarjan kolmas osa on nimeltään Hutiluoti. Kirja kertoi Torstain murhakerhon seuraavan mysteerin tutkimuksista. Päähenkilöt asuvat Coopers Chase-seniorikylässä, ja heillä on tapana kokoontua torstaisin selvittämään jotain vanhaa murhatapausta. Kerhon jäseniä ovat Joyce, Elizabeth, Ron ja Ibrahim. Joyce kirjoittaa päiväkirjassaan, mitä siihen asti on aina tapahtunut.

Torstain murhakerho on viettänyt muutaman viikon hiljaiseloa, mutta nyt koko kopla on taas vauhdissa. Haastattelu on pelkkä tekosyy. 

Kirjan tapahtumat liikkuivat mediamaailmassa, sillä he tutkivat erään toimittajan mysteerikuolemaa, joka oli tapahtunut jo vuosia sitten. Jostakin syystä juttu ei ollut ratkennut, eikä ruumista löydetty koskaan, ja juttu oli haudattu kaikessa hiljaisuudessa. Toimittaja oli ollut erään ison jutun kimpussa. Siispä murhakerholaiset miettivät, että olisiko kyseessä huumeisiin ja rikollismaailmaan liittyvä tutkimus. 

Ron vieraili rikollispomon luona ja Ibrahim vankilassa erään aiemmin tutuksi tulleen huumepomon luona. Joyce ja Elizabeth viihtyivät mediamaailman henkilöiden seurassa. Oli kyseessä kuka tahansa henkilö, niin murhakerholaiset hurmasivat hänet tai ainakin pyörittelivät pikkusormiensa ympärille.

Elizabethiltä otettiin pussi päästä ja side silmiltä viimeksi vuonna 1978. Hän oli unkarilaisen teurastamon räikeästi valaistussa toimistossa, ja venäläinen kenraali, jolla oli verisiä mitaleita rintamuksen täydeltä, oli aikeissa kuulustella ja kiduttaa häntä.

Hutiluodissa riittää tapahtumia ja juonikkaita juonenkoukkuja dekkarimaailman tyyliin. Iäkkäät seniorit sopivat mainiosti murhamysteerin tutkijoiksi, eikä vauhti ja vaaralliset tilanteet säikäyttäneet heitä, sillä aina oli paikallaan kiehauttaa kupponen teetä. Vieraat saattoivat kyllä huumaantua vahvasta teestä, mutta seniori-ihmisen kannatti varautua kaikenlaisten rikollisten varalta. Ihan kaikista ei tule ystäviä.

Richard Osmanin dekkarimysteeri Hutiluoti hauskuttaa huumorillaan ja kommelluksillaan.

 

Richard Osman, Hutiluoti *****

suom. Antti Saarilahti

Otava 2023

s. 390

Dekkari

Torstain murhakerho-kirjasarja 3. osa

 

Osman Richard: Torstain murhakerho
Osman Richard: Mies joka kuoli kahdesti

 

4 kommenttia:

 1. Oi en tiennytkään että tästä sarjasta on tullut taas uusi osa. Pitääkin laittaa varaukseen, sillä Torstain murhakerho on kyllä ihanan letkeää cozy crimeä minun makuuni! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja samoin minun makuuni. Huumori on elämän suola ja sokeri, oikea taitolaji. :D

   Poista
 2. Kovasti kiinnostaa tämä sarja, sellaisia aavistuksia on että saattaisin pitää. Ei vain ole juuri kirjastossa näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sarja taitaa olla kaikkien suosiossa, sillä huumori ja senioritutkijat ovat sen verran mainio yhdistelmä dekkarikirjallisuudessa, jonka jo Agatha Christie huomasi aikoinaan valitessaan jo iäkkäämmät Neiti Marplen ja belgialaisen yksityisetsivän Poirotin dekkareidensa päähenkilöiksi.

   Poista