Loppuelämäni mä aloitan melko uniikissa tapahtumassa: tänä yönä on Kuolinhetken ensi-ilta.
Yhdysvaltalaisen ja New Yorkissa syntyneen Adam Silveran toinen teos Ensimmäinen viimeinen päivä on jatkoa teokselle Lopussa molemmat kuolevat. Ensimmäinen viimeinen päivä kertoi Kuolinhetki-sovelluksen ensimmäisestä päivästä. Kuolinhetki-sovelluksen ideana oli se, että sieltä soitettiin, jos olit kuolemassa seuraavan 24 tunnin aikana. Miksi joku haluaisi tietää, että kuolee pian, sen voit lukea tästä tunteisiin koskettavasta kirjasta. Kirjat voi lukea missä järjestyksessä haluaa.
Viimeiset vuodet mä oon kitkutellut päivästä toiseen vaikean sydänvian kanssa ja pelännyt, että kaadun suorilta jaloilta, jos elän liikaa.
Kirjan toinen päähenkilö oli 18-vuotias Orion, joka sairasti sydänvikaa. Elämä oli päivästä päivään kitkuttelua ja sydämensiirron odottelua. Hän oli ystävänsä kanssa odottamassa Kuolinhetki-sovelluksen avajaistapahtuman alkua. Orion halusi kirjailijaksi, ja oli ahkera kirjoittaja. Elämä sydänsairaana oli kuitenkin rasittavaa, kun ei voinut suunnitella ja toivoa elämältä mitään. Tulevaisuutta ei ehkä ollut olemassakaan hänelle.
Tuntuu, että olen syntynyt tänään uudestaan.
Kirjan toinen päähenkilö oli 18-vuotias Valentino, joka oli samana päivänä muuttanut Arizonasta New Yorkiin. Hänen kaksossiskonsa oli muuttamassa samaan asuntoon. Valentinon mallielämä olisi alkamassa seuraavana päivänä. Oli mahtava päästä pois ahdistavista kotiympyröistä, sillä vanhemmat eivät hyväksyneet poikansa seksuaalista suuntautumista.
On aika soittaa ensimmäiselle kirijälle ja kertoa, että hän kuolee tänään.
Kuolinhetki-sovelluksen suunnittelija ja tekijä soitti sovelluksen ensimmäisen soiton. Kenelle puhelin soi, sen voit lukea kirjan tekstistä, mutta soitto oli tietysti järkytys henkilölle, joka sen sai. Oliko se Orionille vai Valentinolle vai kenelle. Sovellus ei vielä ollut sataprosenttisen varma, vaan ensimmäiselle päivälle tuli virheitä.
Kirjan tarinasta voit lukea, että saiko Orion uuden sydämen, ja miten Valentinon uusi elämä lähti sujumaan New Yorkissa. Nuoret miehet ystävystyivät lähemmin, ja viettivät yhdessä aikaa, niin kauan kuin yhdessäoloa oli heille suotu.
Kirjan tarinassa kierreltiin New Yorkin nähtävyyksiä, joten jos ja kun tästäkin kirjasta tulee Netflix-sarja, niin kuin ensimmäisestä osasta, toivon, että sarjassa käydään kaikissa niissä paikoissa, joissa Orion ja Valentino vierailivat.
Adam Silveran teos Ensimmäinen viimeinen päivä nosti esille ihastumisen ja rakastumisen ensihuuman kuoleman kolkutellessa kantapäillä.
Adam Silvera, Ensimmäinen viimeinen päivä
Suom. Outi Järvinen
Wsoy 2024
s. 468
The First to Die at the End 2022
YA-kirja
Queer
Adam Silvera: Lopussa molemmat kuolevat
Huh mikä käsite, mutta äärettömän kiintoisa, samoin kuin molempien teosten nimetkin.
VastaaPoistaEn millään haluaisi tietää milloin kuolen. Silloin se olisi mielessä koko ajan...
Minustakin tosi kiinnostava aihe: kuolinhetki. Kuolinhetkeen on lisätty nuoruus ja rakkaus. Kuolinhetkestä sen verran, että kuolinhetki ilmoittaa, että kuolema tulee 24 tunnin aikana.
PoistaKirjojen idea on todella mielenkiintoinen.
VastaaPoistaHelppo sanoa näin, kun tuollaista sovellusta ei ole olemassa, mutta minusta voisi olla hyödyllistä tietää kuolinpäivänsä. Ehtisi tehdä ja sanoa ainakin tärkeimmät asiat. :)
Mukavaa loppuviikkoa!
Ai niin, kiitos kommentistasi! Nyt saisi kevät alkaa tulla. Ja juhannuksena ei mielellään lunta. Itse en sellaista muista, mutta koleaa on ollut monesti. :)
Kirjojen idea on mielestäni kiinnostavan erikoinen, eikä alkuun voi tietää kuka kuolee, mutta joku kuolee kuitenkin. Kuolema on mielestäni kirjallisuudessa ja muutenkin tabu, vaikka se kohtaa meidät jokaisen. Tämän kirjan parissa kuolemaa tulee ajateltua monesta eri näkökulmasta. Ihminen kenellä on vakava sairaus, voi elää kuoleman kanssa rintasin joka elämänsä hetki, kuten kirjan Orion.
PoistaKevät on ollut pitkä ja vaihteleva. Väliin kylmä, mutta on niitä lämpimiäkin päiviä jo ollut. Västäräkit ovat jo saapuneet, joten kesään on vain vähän aikaa :)