torstai 4. huhtikuuta 2024

Milka Hakkarainen: Vieno Helzeniuksen täytyy kuolla

 

 

50 päivää Vieno Helzeniuksen kuolemaan

Milka Hakkaraisen cozy  crime genreen sopiva Vieno Helzeniuksen täytyy kuolla kolahti tietoisuuteeni kirjan nimen perusteella. Miksi juuri Vienon täytyy kuolla ja kuka ihme on tämä Vieno? Kiinnostavia kysymyksiä heräili jo ennen lukuhetkeä.

Kirjan päähenkilö Ilona oli muuttanut Suomesta Gävleen avomiehensä kanssa. Gävlestä ei ollut löytynyt hänelle töitä moneen kuukauteen, kunnes hän pääsi vanhusten kotipalveluun suomalaisten vanhusten hoitajaksi. Ilman koulutusta ja tosi lyhyellä perehdytyksellä. Tuli kyllä mieleeni, että onkohan Suomessa yhtä surkea vanhusten hoitotilanne kuin Ruotsissa.

Vanhuksen poskelle vierähti kyynel. Hän katseli eteisestä poispäin, käänsi katseensa ikkunaan, kun muuttomiehet ohittivat ovensuun kokopuista pöytää kantaen.

Ilona sai tottua kaikenlaiseen elämänmenoon hoitaessaan pitkiä päiviä uupuneena huonokuntoisia vanhuksia. Eräskin suku tuli tyhjentämään asuntoa, kun Ilona oli kuolemaa tekevän vanhuksen luona. Milka Hakkarainen on itse muuttanut Ruotsiin ja toiminut mm. vanhusten kotihoidossa. Hän siis tietää mistä kirjoittaa.

Helpotus ja kauhu pitivät toisiaan kädestä kiinni. Hän ei ollut ehtinyt toteuttaa Vienon viimeistä toivomusta, mutta joku muu oli. Paljon brutaalimmalla tavalla.

Vieno siis halusi kuolla ja hän oli valmis maksamaan suuren summan rahaa kuolemastaan. Moni vanhus puhuu kuolemasta, ja he haluaisivat kuolla pois. Suurin osa tuntee itsensä yksinäisiksi. Kaikki läheiset ovat kaikonneet. Tuli kyllä mieleeni eutanaisia. Miksi ihminen ei saa kuolla pois, jos haluaa. Moni vanhus tekee itsemurhan ylimääräisillä lääkkeillään, kun haluaa kuolla. Tässä tarinassa poika halusi äitinsä elävän, vaikka äidillä ei ollut ollenkaan elämänhalua jäljellä. Pitääkö pysytellä hengissä vain sen vuoksi, että jo melkein eläkeikäinen poika ei halua elää ilman äitiään? 

Milka Hakkarainen on poiminut dekkariinsa puhuttelevia henkilöhahmoja ja kiinnostavia puheenaiheita vanhustenhoidosta ja siitä mitä ne vanhukset itse tahtovat tehdä elämänsä loppuaikoina. Vanhusten asioista kun puhutaan yleensä väärin, kun ei pohdita asioita heidän itsensä kanssa.

Milka Hakkaraisen teos Vieno Helzeniuksen täytyy kuolla pistää miettimään.

 

Milka Hakkarainen, Vieno Helzeniuksen täytyy kuolla

Myllylahti 2024

s. 349

Cozy crime

Vanhusten kotihoito

6 kommenttia:

  1. "Hiidenjumista" 2023 totesin: Tasapainoista ja viihdyttävää, teos, josta ei tule lukujumia. Kiitos avauksestasi, tämä meni oitis varaukseen!

    Eutanasian salliminen tuntuu olevan nykyisenkin vanhustenhoitotilanteen kurjistumisenkin uhalla asia, josta ei (uskalleta?) keskustella eikä tehdä päätöstä
    vaikka kuolema väistämättä koskettaa meistä jokaista. Olen ollut saattamassa useampia läheisiäni, ja kokemus on vakuuttanut minut siitä, että jokaisella tulisi olla oikeus itse päättää elämänsä loppumetreistä ja olla oikeutettu kuolinapuun!!




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että viihdyt kirjan parissa, sillä siitä nousi väliin mustaa huumoria esim. jäätelön parista.
      Olen samaa mieltä, että kuolinapu pitäisi laillistaa. Kirjasta nousee esille kyllä teemoja, jotka puhuttavat.

      Poista
  2. Kirjan otsikko tosiaankin vetäisee huomion heti. Kun kerrot enemmän alkaa selvitä että on kyse aikamoisen isoista ja ajankohtaisistakin aiheista. Tosiaankin pitäisi puhua vanhusten asioista heidän itsensä kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin itsekin dementikko-osastolla yhden kesän töissä opiskeluaikana. Riippui hoitajasta ja hänen persoonallisuudestaan, minkälaista hoitoa vanhukset saivat. Oli upeita vanhukset huomioon ottavia hoitajia ja sitten heitä, joille olisi pitänyt antaa lähtöpassit saman tien. Kirjan aihepiirit ovat pitkään olleet todella kuumia puheenaiheita.

      Poista
  3. Hyvin ajankohtainen ja puhutteleva aihe. Suomessakin kai aika iso osa varsinkin lääkkeellisistä itsemurhista on vanhusten tekemiä. Hyvin murheellista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjassa on todellakin puhutteleva aihe.
      Ehkäpä itsemurhan tehneet vanhukset ovat jo olleet halukkaita kuolemaan pois. Kuolema pyörii kuitenkin mielessä ja jos joutuu kokemaan isoja kipuja, niin ymmärrän itsemurhan. Toisaalta yksinolon kestäminen voi olla se pahin syy, mikä ajaa itsemurhiin. Itsemurhista puhuminen on Suomessa tabu. Vanhusten itsemurhat on tabu, josta ei puhuta ollenkaan.

      Poista