lauantai 7. lokakuuta 2023

Adam Silvera: Lopussa molemmat kuolevat

 


"No niin, Mateo, olen pahoillani, mutta seuraavan kahdenkymmenenneljän tunnin kuluessa kohtaat ennenaikaisen kuoleman. Et voi tehdä mitään asian eteen, mutta sinulla on kuitenkin vielä tilaisuus elää."

Yhdysvaltalaisen Adam Silveran teos Lopussa molemmat kuolevat on menestynyt huikealla tavalla, enkä ihmettele sitä ollenkaan, sillä niin sydämeen sattuvasti teos eteni kohti eri tapahtumia. 

Kirjan toinen päähenkilö oli 18-vuotias Mateo. Mateo oli hyvin yksinäinen, ja erakoitunut kotiinsa. Hän ei uskaltanut poistua kotoa mihinkään. Ainoa paikka, missä hän viihtyi, oli verkko. Niinpä hän päätti etsiä itselleen viimeiseksi päiväksi ystävän Viimeystävä - nimisestä nettisovelluksesta.

Tänään on mun viimepäivä, Rufuksen oma henkilökohtainen Harmageddon. Ei mitään hajuu, miten tää tästä etenee.

Kirjan toinen päähenkilö oli 17-vuotias Rufus, joka sai Kuolinhetkeltä tiedon kuolemastaan samoihin aikoihin Mateon kanssa.  Sattuneesta syystä myös Rufus tunsi itsensä yksinäiseksi viimeisenä päivänään, ja etsi seuraa Viimeystävä-sovelluksesta. Rufus asui sijaisperheessä, ja hänellä oli kavereita, mutta hän ei voinut pitää heihin yhteyttä.

"Mä en vaan pysty tajuamaan, että mä elän parhaillaan päivää, jota varten mulla pitäis olla lista kaikesta mitä mä haluun tehdä."

Rufus ja Mateo löysivät toisensa Viimeystävä - sovelluksesta ja päättivät tutustua toisiinsa viettämällä päivän toistensa kanssa. Päivästä tuli heille ikimuistoinen, sillä siihen liittyi tietysti monenlaisia läheltä piti tilanteita kuolema kannoilla koko ajan. Lopulta heidän joukkoonsa liittyi myös ystäviä, mutta myös hyvin ikäviä tyyppejä. Yhdysvalloissa aseet ja ammuskelut ovat hyvin yleisiä. Kirjasta voit lukea lähemmin noista aseellisista tapahtumista. 

Adam Silveran teos Lopussa molemmat kuolevat oli hyvin sympaattinen kertomus nuorista, joiden ihastumista ja rakastumista oli melkein pakahduttavaa seurata, kun tiesi, että kyseessä oli heidän viimeinen päivänsä elossa. 

Tarinan teki erikoiseksi se, että Kuolinhetki  niminen palvelu tiesi jokaisen kuolinhetken, ja pyrki soittamaan tiedosta etukäteen kuoleville ihmisille. Kuoleville oli järjestetty kaikenlaista ohjelmaa viimeiselle päivälle. Mateo ja Rufus osallistuivat joihinkin ohjelmiin ja loppuillasta bailasivat, Mateo elämänsä ensimmäistä ja viimeistä kertaa. 

 

Adam Silvera, Lopussa molemmat kuolevat

suom. Outi Järvinen

Wsoy 2023

s. 326

They Both Die at the End 2017

YA-kirja 

Queer

6 kommenttia:

  1. Onpa erikoisen tuntuinen kirja. Kuolinhetki tietää jokaisen kuolinhetken, aika kiinnostavaa. Olen huomannut tämän kirjan ilmestymisen. Kirjahan on menestynyt järjettömän hyvin, tv-sarjakin on kai tulossa. Ja tietysti jatko-osa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tv-sarja on tosiaan tulossa ja jatkokirja on nimeltään Ensimmäinen viimeinen päivä. Tämä on erikoinen, mutta niin nuorten maailmaan sopiva kirja. Hyvä lahjavinkki nuorille <3

      Poista
  2. Onpa erikoinen asetelma. Kuulostaa sellaiselta kirjalta jota ei voi laskea käsistään ennen kuin takakansi tulee vastaan. 🌹

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa. Kirjaa ei voinut laskea käsistä ihan helpolla. Todella jännän erityinen maailmankuva. 🌹

      Poista
  3. Ahaa, tässä ei elettykään ihan tavallisessa maailmassa. Kun luin ensimmäisen sitaattisi, luulin että Mateolla on jokin parantumaton sairaus ja sen takia hänen ennenaikainen kuolemansa on odotettavissa. Mutta tässä olikin Kuolinhetkiä ja Viimeystäviä. Enpä tiedä toivoisinko että olisi tuollainen palvelu kuin Kuolinhetki. Toisaalta, jos tietäisi kuolemastaan 24 tuntia aiemmin, ehtisi järjestellä ainakin joitakin asioita, mutta ei ehtisi kovin paljon surra asiaa etukäteen. Mitä mieltä sinä olet?
    Lukuiloista sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tosiaankaan toivoisi kenenkään soittavan minulle ja kertovan, että kuolen tänään. Kirjassa oli kaikenlaista ohjelmaa kuoleville. Kuoleman ympärille oli kehittynyt oikea bisnesmaailma. Aion lukea jatkokirjankin. Todella sujuvaa tekstiä ja suorastaan koukutuin.
      Mukavaa lukuviikkoa :)

      Poista