maanantai 30. lokakuuta 2023

Anni Swan: Kesätarina Joulu-ukosta

 


"Äsken juuri makasin sikeässä unessa rotkoni suulla. Aurinko paahtoi niin lämpimästi, etten viitsinyt sisällä nukkua, vaan heittäydyin pitkälleni suuren hongan juurelle. Nukkuessani hiipi kavala Metsähiisi, ainainen vihamieheni ja kadehtijani, luokseni. Jo kauan hän oli halunnut saappaitani voidakseen niiden avulla näppärämmin ilkitöitään toimittaa."

Anni Swanin (1875-1958) satu Kesätarina Joulu-ukosta vei kauas menneisyyteen. Rakastetun lastenkirjojen ja satujen kertojan Anni Swanin satu Joulu-ukosta julkaistiin jo vuonna 1933, eli 90 vuotta sitten.

Tarinassa oli lapsia, jotka löysivät Joulu-ukon maasta makaamasta ja ääneen valittamasta, sillä Metsähiisi oli vienyt Joulu-ukon taikasaappaan. Jouluiset lahjanjakelumatkat eivät onnistuisi ilman taikasaappaita. Siispä lapset aikoivat hankkia saappaan takaisin Joulu-ukolle. 

 

 

Metsähiisi heitti vihanvimmoissaan saappaan menemään, niin että se sinkosi kauas kanervikkoon. "Mene matkaasi, kiusankappale!" kiljui se nyrkkiään puiden.

Mitä ihmettä oikein tapahtui? Saiko Joulu-ukko taikasaappaansa takaisin? Saduissa on yleensä onnellinen loppu. Niin tässäkin sadussa. 

Anni Swan, Kesätarina Joulu-ukosta

Kuvitus Auvo Taivalvuo

Wsoy 1982

s. 32

Satu teoksesta Anni Swanin sadut

Ensimmäinen julkaisuvuosi 1933

2 kommenttia:

  1. Tämäpäs olikin mielenkiintoista. Varmasti jännittävä satu. :)
    Minä olen viime aikoina lukenut Swanin Koottuja kertomuksia. Esimerkiksi Pikkupappilassa julkaistiin ensimmäisen kerran 1922 ja sen rauhaisa tunnelma tuntuu todella hyvältä nyt, kun maailmassa tapahtuu hirveitä asioita koko ajan.
    Mukavaa uutta pakkasviikkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara :) Huomasin blogistasi, että olit hankkinut vanhoja kirjoja luettavaksi. Jokin näissä vanhemmissa saduissa viehättää minua valtavasti. Blogista löytyy 1800-luvulta esim. Pikku-Heidi, Grimmin satuja, Pinokkio jne.
      Tämän satukirjan kuvitus on aika hurja. Ei taitaisi kelvata kustantamoille.
      Maailman meno on aivan hirvittävää. Lasten tappaminen pitäisi lopettaa.
      Toivon rauhaa ja satujen lukemista lapsille.
      Mukavaa pakkasviikkoa sinulle :)

      Poista