maanantai 9. lokakuuta 2023

Michelle Min Sterling: Nollaleiri

 

 

Häntä kyllä varoitettiin. Rosen aiempi asiakas Damien, joka järjesti hänelle tämän työn, mainitsi etukäteen leirin vaatimattomista oloista. Rähjäisessä kauppakeskuksessa punkkaamisesta ei ollut puhetta, mutta nyt on myöhäistä purnata Damienille.

Kanadalaissyntyisen Michelle Min Sterlingin upea dystopiateos Nollaleiri ajoittui tulevaisuuteen ja vuoteen 2050. Köyhissä oloissa kasvanut Rose oli ajatunut töihin seuralaispalveluun. Paremman elämän toivossa hän otti vastaan työtehtävän kaukaa pohjoisesta Kanadan puolelta. Hän oli asunut viime vuodet etelässä Kelluvassa kaupungissa, joka oli rakennettu meren päälle. 

Kelluvassa kaupungissa paremmalle väelle tarkoitettuun elämäntapaan tottuneelle Roselle muutto rähjäiseen kauppakeskukseen oli järkytys, mutta toive siitä, että tulevaisuus äidin kanssa olisi turvattu, auttoi sopeutumaan kuolleeseen kaupunkiin Dominion Lakeen.

Näkymää hallitsevat kuolleiden mäntyjen rivistöt, ja siellä täällä törröttää mustunut maatalo, jonka katto on romahtanut. Maatilan raunioiden keskeltä erottuu hiiltynyt auton runko, ja Grant yrittää olla miettimättä miltä tuntuisi palaa kuoliaaksi.

Nollaleirin toinen kertoja, Grant, oli ajautunut töihin Dominion Lakeen, sillä hän ei halunnut osallistua suvun vaatimuksiin rahaimperiumin perijänä. Grant halusi elää normaalia elämää, eikä häntä haitannut vaatimattomat olot. Hän halusi surra rauhassa tyttöystäväänsä. Uusi kampus keskellä ei mitään oli kiinnostava työtehtävä, mutta kyllä se totuttautumista vaati, ja hermoja. Uusi pomo oli omalaatuinen arkkitehti ja visionääri, ja entäs ne muut uuden asuinpaikan asujat, kuten kantajat, Päämies, Parturi ja Kukkaset.

Vuoteen 2050 mennessä maapallon lämpötila oli noussut hälyyttävästi. Sen seurauksena tulipalot olivat polttaneet joka paikan, ja niiden lisäksi tulvat olivat tehneet tuhojaan. Ihmiset yrittivät elää mahdollisuuksiensa mukaan, mutta ainoastaan raharikkailla oli mahdollisuudet selvitä esim. myrskyistä hengissä. Pohjoinen oli vielä suhteellisen asuinkelpoinen paikka, joten raharikkaat olivat suunnanneet katseensa sinne. Mutta mikä heitä oikein kiinnostikaan pohjoisessa?

Helikopterit toivat meidät White Aliceen komennuksemme ensimmäisenä päivänä. Emme olleet nähneet etukäteen kuvia ilmastontutkimusasemasta ja kuvittelimme saapuvamme tekniikan viimeisintä kehitystä edustavaan linnakkeeseen, joka mahtavuudellaan julistaisi maailmalle, että täällä piti komentoa Yhdysvaltain armeija. Mutta perillä meitä odotti pettymys.

Nollaleirin kolmas kertoja oli White Alice. White Aliceen lähetettiin naisista koostuva ryhmä, jonka päätyminen kauas ihmisasutuksista avautui vasta kirjan loppupuolella. Mikään ei ollut sitä mitä heille oli kerrottu, mutta kieltämättä kovatasoinen ja hyvin koulutettu ryhmä, joka ei pelästynyt mitään eikä ketään.

Kirjan jännitystä lisäsi se, että sai odottaa kirjan loppupuolelle asti, että mikä yhdisti maailmanlopun Nollaleiriä ja armeijan White Alicea toisiinsa. Kirjassa tapahtui joitakin väkivaltaisia kuolemia, ja varsinkin Rose sai varoa erästä hyvin ikävää henkilöä. 

Michelle Min Sterlingin Nollaleiri oli huippujännittävä dystopia vuodesta 2050. Toivottavasti tähän kirjaan tulee jatkoa ja elokuva. Pidän valtavasti tulevaisuuteen sijoittuvista kirjoista.


 

Michelle Min Sterling, Nollaleiri *****

suom. Kirsi Luoma *****

Like 2023

s. 348

Camp Zero 2023

Dystopia/jännitys

2050

6 kommenttia:

  1. Jotenkin nämä dystopiat viehättää mua nykyään. :D Luen kyllä tän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minuakin viehättävät. Jännää miten kirjailijoideen mielikuvitus kehittelee tulevaisuutta. Suosittelen lämpimästi :)

      Poista
  2. Kiehtovan synkältä dystopialta kuulostaa. Toivottavasti olemme vielä kaukana moisesta maailmasta... mutta tuntuu, että välttämättä emme ole.
    En muistanut edellisessä kommentissa kiittää Kaino-vinkistä. Heiltäpä löytyikin vaikka mitä kaunista, myös pitkiä neuletakkeja, ei kuitenkaan ihan etsimiäni värejä.
    Mukavaa uutta viikkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuosi 2050 on loppujen lopuksi aika lähellä, vain reilun 26 vuoden päässä. Nyt on jo pahoja merkkejä tulipaloista ja kuivuuden ja kuuman ilmanalan leviämisestä. Esim. Afrikassa alkaa olla toivotonta asua. Sodat näyttävät leviävän. Jotenkin tuntuu, että ihmiset ovat seonneet tuohon sotimiseen. Ihan järkyttävää touhua.

      Hienoa, että Suomessa tehdään suomalaisia laadukkaita vaatteita. Kainon vaatteet ovat ihania. Mukavaa lukuviikkoa :)

      Poista
  3. Ihana Mai, paljon onnea blogistasi käyneistä eli yli miljoona♥♥♥ Meillä on varsin sama kirjamaku, mutta minut 14 vuotta on imenyt aika kuiviin. Annat minulle usein vinkkejä ja monet ovat osuneet kohdilleen. Nyt luen ihan itselleni Anne Svärdin Viimeiseen hengenvetoon. Nautin kun joskus luen ilman mitään painetta eli nyt on mennyt taas vähän myöhään...Piti näet saada nukkumisrytmi kohdilleen. Kohta taas Lohjalle...Kaikkea hyvää sinulle♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena ♥♥♥ Anne Svärdin teokset on ihan pakko lukea ♥. Nautitaan kirjojen tarinoista ja puutarhatöistä. Hyvää syksyn jatkoa ja lukuiloa ♥♥♥

      Poista