keskiviikko 8. toukokuuta 2024

Tuire Kaimio: Koirien käyttäytyminen

 


Perheen koirajäsen ei toimi kuten ihminen. Jotta eläintä voisi hoitaa tai kouluttaa hyvin, sen käyttäytyminen pitää ensin tuntea. Koira viihtyy ja voi hyvin, kun se saa toteuttaa luontaisia käyttäytymismallejaan. (Tuire Kaimio)

Tuire Kaimion tietoteos Koirien käyttäytyminen auttaa ymmärtämään koirien käytöstä. Meille tuli puolitoista vuotta sitten Mimmi, joka on havannankoira. Aiemmin olen elänyt vain uroskoirien kanssa. Meillä on myös monirotuinen Ozzy 10v. Pentukoiravaiheen apuna meillä on ollut käytössä Tuire Kaimion kirja nimeltään Pennun kasvatus. Siitä oli paljon hyötyä myös Mimmin pentuvaiheessa.

Kirjan sisällyksestä käy ilmi, että kirja on jaettu kuuteen osaan: Itsekseen kesyyntynyt, Synnynnäisesti koira, Sosiaalinen käyttäytyminen, Lisääntyminen ja pentujen kehitys, Ongelmakäytöstä? ja Oppiminen. Näiden yläotsikoiden alta löytyi sitten alaotsikot. Itseäni kiinnostivat erityisesti  osat Ongelmakäytöstä ja Oppiminen.

Mimmi on lähtöisin tarhaoloista. Kirjan sivulla 318 kerrottiin tarhasyndroomasta, mikä tarkoittaa sitä, että koira on  kasvanut yksipuolisissa kenneloloissa, eikä ole oppinut varhaisina herkkyysviikkoina kotioloihin, ihmisiin ja muihin lajitovereihin kuin emoonsa ja sisaruksiinsa. Tavallinen elämä ihmiskontakteineen ja touhuineen oli siis Mimmille vierasta. Tarhasyndrooma näkyy koirissa voimakkaana pelkona ja arasteluna. Mimmille ulkoilu on ihanaa, mutta ihmisiin ja eläimiin totuttelu on ollut huomattavasti vaikeampaa, kuin aiemmilla koirillamme on ollut. 

Siedättäminen on sekä koiran että myös ympäristön kannalta turvallisin tapa poistaa pelon ja kiihtymyksen aiheita. Se vaatii aina tilanteiden suunnittelua ja malttia.

Mimmin kanssa on nyt harjoiteltu kovasti kaikenlaisia tilanteita, mutta pelko ja arkuus tulevat esille joka päivä.  Harjoitellaan edelleen. Mimmi kyllä oppii, mutta juuri ihmiset ja muut eläimet ovat niin arvaamattomia, että arkuus tulee silloin esille helposti. Siihen pelkoon kuuluu hillitön haukkuminen, valitettavasti. Mutta koirat haukkuvat, ja siihen koiran omistajat tottuvat.

Tuire Kaimion tietoteos Koirien käyttäytyminen antaa tietoa ja ohjeita sekä antaa ymmärrystä elää koirien kanssa. 

 

Tuire Kaimio, Koirien käyttäytyminen *****

Valokuvat Minna Tallberg *****

Wsoy 2007

s. 369 + Viitteet 5 s. + Hakemisto 10 s.

Tietoteos

 

Tuire Kaimio: Pennun kasvatus - Pennusta kunnon koiraksi

4 kommenttia:

  1. Tuon tarhasyndrooman lieventäminen/poistaminen vaatii varmasti kärsivällisyyttä kuten moni muukin asia koirien kanssa elämisessä, mutta palkinto on sen arvoinen kuten jokainen koiranomistaja ja sen hyvinvoinnista huolehtiva tietää.

    Meillä on ollut monenrotuisia koiria ja aina on tultu toimeen sekä opaskirjat ovat olleet käytössä. Kuopuksella oli ensimmäinen labbarinsa tuolloin vielä lapsettomassa perheessä ja kun koira tuli meille hoitoon, kävelytimme sitä tarkoituksellisesti ja Kuopuksen pyynnöstä lähellä olevan koulun ohi kuulleen huuhdahduksia:"Ihana saako sitä silittää", johon "varovasti ja muutama kerrallaan" oli vastaus ja hissun kissun tuo arkuus poistui. Sittemmin heidänkään kolmilapsissa perheessään ei moista ongelmaa todellakaan ole esiintynyt...

    Kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä, kyllä se Mimmin kanssa siitä hoituu:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin jännä juttu, että ihan pentuvaiheessa arkuus ei näkynyt, mutta mitä lähemmäs murrosikä tuli, sitä vahvempana oireet alkoivat näkyä. Jahka me tuo murrosikä saadaan ohi, niin kyllä se elämä rauhoittuu. Toivotaan niin.
      Mimmi on myös hyvin aktiivinen ja energinen. Olemme tehneet kahdestaan ylimääräisiä kävelylenkkejä ja ne ovat olleet rauhallisia.

      Poista
  2. Onpa mielenkiintoista 🐕 Järkevää lukea asiasta. Kirjoissa on varmaankin juttuja joita ih ei ensin voisi kuvitellakaan, mutta luettuaan tajuaa kun huomaa koirassaan. Oman koiran tavat ja ajatukset tulevat aikaa myöten tutuiksi ☘️ Minusta on aina kauhean kivaa nähdä että samassa perheessä on kaksi koiraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin, että kaikki koirat haluaisivat elää siten, että olisi koirakaveri kotona. Yksin on koirallakin yksinäinen olo, ja koirat alkavat tehdä kaikenlaisia juttuja, kun on tylsää. Veljeni saksanseisojarotuinen koira hajotti kodinhoitohuoneen kaluston jäätyään sinne päiväksi yksin.

      On kiva seurata, miten Mimmi katsoo mallia Ozzylta. Esimerkiksi maahan meno ei millään onnistunut, ennen kuin Ozzy näytti ensin mallia. Koirien kanssa on todella kivaa ja niiden välistä käyttäytymistä on hellyttävää seurata.

      Poista