maanantai 27. toukokuuta 2024

Jørn Lier Horst: Yömies

 


Harmaanvalkoisesta sumusta häämötti jotain, mitä ei ollut näkynyt siellä muina aamuina. Se näytti pieneltä patsaalta tai rintakuvalta, joka oli jätetty viikonlopun aikana torin keskellä olevaan kivireunaiseen kukkapenkkiin. Saman tien hän käsitti, ettei se voinut olla patsas. Se oli jotain muuta, pelottavaa.

Norjalaisen Jørn Lier Horstin Yömies on uusin suomennos huippusuositussa dekkarisarjassa, jonka päähenkilönä toimii Larvikin poliisin rikoskomisario William Wisting. Keveyttä rikosten pariin tuo Wistingin aikuinen tytär Line, joka tekee vastaavasti töitä rikostoimittajana, joten hänellä on samat intressit kuin isällään selvittää samoja rikoksia. Tällä kertaa kohteena oli nuoren maahanmuuttajatytön teloitustyyppinen surma. Vaikka Wistingillä oli iso tiimi tekemässä rikostutkintaa, niin usein Line ehti ennemmin selvittää tietoja, jotka edistivät tutkintaa.

Tapauksessa oli kyse pakkotyöstä ja häikäilemättömästä hyväksikäytöstä, jossa haavoittuvassa asemassa olevia lapsia käytettiin...

Jørn Lier Horst on kirjoittanut Yömiehen jo vuonna 2009. Silloin Norjaan oli tullut jo todella paljon maahanmuuttajia. Maahanmuuttajien mukana levisi myös kansainvälistä rikollisuutta. Myös kantanorjalaisten parista nousi uusi rikollisjärjestö, joka vastusti maahanmuuttoa. Oliko kenties uusnatsijärjestö nuoren maahanmuuttajatytön kuoleman takana? Vai oliko kyseessä perheen sisäinen perhetappo? Kunnia vai häpeä?

"Money talks. Huumeiden jälkeen laiton asekauppa on seuraavaksi tuottoisinta toimintaa maailmassa."

Olen sitä mieltä, että aseet ovat kaiken pahan alku ja juuri. Tällä kertaa molemmat, sekä William että Line, joutuivat todella kiperiin tilanteisiin, joissa hengenlähtö oli lähellä. Kirjan tarinassa Wisting selvisi nipin napin eräästä ampumisesta, kun aseen käsittelijä ei ymmärtänyt, että aseen sisällä oli luoteja. Onneksi Wisting selvisi, sillä hänelle oli luvassa myös hellempiäkin hetkiä. Tykkään tämän sarjan arkipäivien ja vapaa-ajan kuvauksista. Tosin Wisting tekee pitkiä työpäiviä rikosten parissa, mutta kyllä hän ehtii välillä laittamaan mikroon juustovoileipiä, ja kissakin saa ruokaa, kunhan malttaa tulla ulkoa sisälle. 

Jørn Lier Horstin Yömies dekkarissa sumun seasta löytyi jotain mikä järkytti kaikkia.


Jørn Lier Hors, Yömies *****

Suom. Päivi Kivelä

Otava 2024

s. 316

Nattmannen 2009 

William Wisting-dekkari

 

Jørn Lier Horst: Pahan otteessa

Jørn Lier Horst: Hiljainen meri

Jørn Lier Horst: Kadonnut Felicia

Jørn Lier Horst: Pimeä laskeutuu

Jørn Lier Horst: Avaintodistaja

Jørn Lier Horst: Hylkiöt

Jørn Lier Horst: Tulikoe

Jørn Lier Horst: Luolamies

Jørn Lier Horst: Koodi

Jørn Lier Horst : Yksi ja ainoa

Jørn Lier Horst: Suljettu talveksi

Jørn Lier Hors: Yömies

 

 

6 kommenttia:

 1. Totta: aihepiireista huolimatta Horstin teoksissa on mukana jotain hyvin kotoisaa ja arkistakin ja niistä on helppo pitää.

  Tässä kirjailija pureutuu myös ajankohtaiseen aiheeseen, ihmiskauppaan, joka on valtioiden rajat ylittävä ongelma huumeliitännäisineen ja muine rikoksineen.
  Wistingin edustamalle ammattikunnalleei ole pelkoa töiden loppumisesta eikä nykyinen maailmantilanne heidän työsarkaansa suinkaan pienennä ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wisting ja muut tekevät hyvää työtä rikosten parissa. Mielestäni elävän elämän poliisit saisivat ottaa oppia näin suoraselkäisestä poliisista.
   Inhoan aseita ja huumeita. Niillä saadaan paljon pahaa aikaiseksi.

   Poista
 2. Tämä on kyllä tosi hyvä sarja!

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa jännittävältä. Aihe on ajankohtainen ja hyvin synkkä.
  Mukavaa lukukesää! Tällä viikolla taitaa olla lämmintä koko maassa. Onneksi viileämpää ja sateisempaa on luvassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara ja mukavaa lukukesää sinullekin :)

   Tänään torstaina Turussa herättiin pilviseen aamuun, mikä tuntuu kolmen viikon auringonpaisteen jälkeen helpottavalta. Sadetta toivon ja tanssin mielessäni sadetanssin :)

   Poista