keskiviikko 10. tammikuuta 2024

Jørn Lier Horst: Suljettu talveksi

 


Hän piti tästä vuodenajasta: hetkestä ennen lehtien putoamista puista ja viimeisestä reissusta Stavernissa sijaitsevalle mökille, missä ikkunat naulattiin kiinni, vene vedettiin maihin ja mökki pantiin talviteloille. Se oli hetki, jota hän odotti koko kesän. Se oli hänen viikonloppunsa.

Norjalaisen Jørn Lier Horstin dekkari Suljettu talveksi on osa suosittua William Wisting-sarjaa. Wisting on rikoskomisario, joka löytää yhteyksiä oudoissakin rikostapahtumissa. Kirjailija on itse työskennellyt poliisina 20 vuotta Larvikissa, joten Wisting työskentelee myös Larvikin poliisiasemalla. 

Wistingin tytär on toimittaja, ja oli päätynyt viettämään aikaansa kesämökillä suhdekiemuroidensa vuoksi. Häntä eivät häirinneet pahemmin lähistöllä tapahtuneet mökkimurrot, sillä hän kirjoitti innoissaan dekkaria. Sitten eräästä lähistön mökistä löytyi tapettu mies. Jos Lineä ei häirinnyt lähistön tapahtumat, niin Wisting oli ainakin huolestunut tyttärestään ja siitä, mitä mökeissä oikein tapahtuikaan.

Samalla hetkellä kun hän käänsi selkänsä salaperäiselle majalle, hän kuuli omituisen suhahduksen ja taivas tummeni. Hän käänsi katseensa ylös ja näki suuren lintuparven lehahtavan lentoon metsästä hänen takanaan. Se lipui taivaalla yhtenäisin liikkein kuin se olisi yksi olento.

Kirjan tapahtumissa mökkien lähettyviltä löytyi kuolleita lintuja enenevissä määrin.  Mihin ne kuolivat, siitä kannattaa ottaa selvää. Lintuinfluenssaa ei vielä pahemmin ollut liikkeellä vuonna 2011, jolloin tämä kirja on ilmestynyt. Jotain muuta oli tapahtunut. Kirjaa lukiessa kyllä itse arvasin, että mihin ne kuolivat, mutta Wisting ei heti arvannut niiden liittyvän mökistä löytyneen miehen tarinaan.

Kun Line oli valmis, Wisting tarttui isoon laukkuun, otti tyttären kainaloonsa ja lähti astelemaan polkua pitkin poispäin. Mutta hän odotti jo innolla palaavansa. Talven jälkeen.

Jørn Lier Horstin dekkari Suljettu talveksi vei loppusyksyisten rikosten maailmaan. Ennen talvea.

 

Jørn Lier Horst, Suljettu talveksi

suom. Tiina Sjelvgren

Sitruuna 2015

s. 354

Vinterstengt 2011

Dekkari

William Wisting-sarja

 

Jørn Lier Horst: Pahan otteessa

Jørn Lier Horst: Hiljainen meri

Jørn Lier Horst: Kadonnut Felicia

Jørn Lier Horst: Pimeä laskeutuu

Jørn Lier Horst: Avaintodistaja

Jørn Lier Horst: Hylkiöt

Jørn Lier Horst: Tulikoe

Jørn Lier Horst: Luolamies

Jørn Lier Horst: Koodi

Jørn Lier Horst : Yksi ja ainoa

Jørn Lier Horst: Suljettu talveksi

 

  


5 kommenttia:

  1. Mainio sarja! Horst on taitava mielenkiinnon ylläpitäjä. Hänen pitkä poliisitaustansa paistaa vankentavasti tekstissä: vaivatonta, viipyilevää kerrontaa, jota ei raflaavuuden tavoittelulla eikä hötkyilyllä rasiteta. Se on siinä ja riittää hyvin. Kelpo tuttavuus: rento ja pakotteeton.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, joka selvitti mainiosti Wisting-sarjaa.

      Poista
  2. Hieno sarja, minä luen nyt oikeassa järjestyksessä parhaillaan. Kiva, että sinäkin luet näitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että luet järjestyksessä. Onkohan näitä vielä edes kaikkia suomennettu?

      Poista
    2. Yksi suomennos välistä tulee huhtikuussa ja sitten uudempia suomentamatta. Kuunneltua.blogspot.com löytyy kirjoitusjärjestys...

      Poista