perjantai 12. tammikuuta 2024

Emilia Laatikainen: Ei ois susta uskonut

 


Oululaisen Emilia Laatikaisen sarjakuvakirja Ei ois susta uskonut, sisältää hänen omakohtaisen taistelunsa eroon alkoholista, alkoholisti hän on kuitenkin koko loppuelämänsä ajan. Emilia sairastui 17-vuotiaana alkoholismiin, ja käytti alkoholia runsaasti, loppuajoilla monta vuotta putkeen päivittäin. Hän oli päättänyt juoda itsensä kuoliaaksi. Kunnes sitten keho sairastui, tuli sydämentykytyksiä ja useita sairaalareissuja. Itsensä kuoliaaksi juominen ei ole niin helppoa, kuin luulisi. Perhe ja läheiset olivat huolissaan, ja lopulta vanhemmat veivät hänet hoitoon ja vaativat pääsyä päihdekuntoutukseen.

 


Kirja kertoo surullisen elämäntarinan, mikä on niin totta nuorten kohdalla nykyaikana. Uskoisin, että moni lukija voi samaistua Emilian elämään. Maksa ja sydän olivat todella lujilla Emilian käyttämästä alkoholimäärästä. Moni alkoholin liikakuluttaja sairastuu haimatulehdukseen. Emilia säästyi siltä.

 

 

Emilian päihdekuntoutus oli alkuun todella rankkaa aikaa. Keho vaati ja huusi alkoholia, samoin ajatukset. Ajatukset olivat tosi synkkiä alkuunsa. Päivä päivältä ajatukset kirkastuivat ja niihin tuli mukaan positiivisia piirteitä entisten negatiivisten sijaan.

Alkoholismi on riippuvuustauti, se on sairaus. Alkoholismia ja alkoholin liikakäyttöä  kutsutaan suomalaisten kansallissairaudeksi. Omilla läheisilläkin on ollut päihteiden liikakäyttöä, jopa alkoholismia. Minut suvun päihderiippuvuusgeeni on ohittanut kaukaa. Olen siis ollut yleensä juhlissa kuskina. Ymmärrän miten hankalaa Emilialla oli päihdekuntoutuksen jälkeen, kun joka paikassa oli tarjolla alkoholia, ja kaikki kaverit joivat ja halusivat, että Emiliakin joisi seurassa. 

Toivotan sinulle Emilia päihteetöntä loppuelämää. Ymmärrän, että se on vaikeaa, sillä Suomi on alkoholimyönteinen maa. Moni vetää ns. "perseet olalle" joka viikonloppuna kotona piilossa. Siitä seuraa kaikenlaisia ongelmia. Valitettavasti. Sinäkin joit alkoholia etupäässä piilossa kotona, mutta joka päivä. Siksi ongelmasi pysyi monelta piilossa. Onneksi vanhempasi hankkivat sinulle hoitopaikan. Uskon, että elämäsi on saanut hoidon jälkeen uuden suunnan.

Emilia Laatikaisen Ei ois susta uskonut on sarjakuva tärkeästä aihepiiristä, alkoholismista. Kuvitus on upea. Kirja voitti Sarjakuva Finlandia-palkinnon 2023.

 

Emilia Laatikainen, Ei ois susta uskonut *****

Kuvitus Emilia Laatikainen *****

Suuri Kurpitsa 2023

s. 173

Sarjakuvateos

Sarjakuva-Finlandia 2023

4 kommenttia:

  1. Onpa kiinnostavan tuntuinen ja aiheeltaan tärkeä kirja. Tämä täytyy etsiä kirjastosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, aihepiiri on tärkeä. Suomi on alkoholimyönteinen maa. Muualta tulleet ihmiset yllättyvät aina suomalaisesta alkoholikulttuurista. Liikakäyttäjiä on paljon.

      Poista