lauantai 6. tammikuuta 2024

Sara Al Husaini: Huono tyttö

 

 

Oksettaa ajatella, miten me hengitämme samaa ilmaa, miten se kulkeutuu hänestä minuun, minusta häneen. Tunnen kuinka viha herää sisälläni. Olen huoneen pienin ja sellaisena kohdeltu, mutta miten haluaisin olla aidosti pieni, jokin pienen pieni hyönteinen, jonka saattaisin liiskata huomaamattaan.

Sara Al Husainin esikoisteos Huono tyttö on omakohtainen kertomus siitä, mihin hänet kasvatettiin - irakilaiseksi morsiameksi. Hän ei tosin itse sitä halunnut. Hän halusi opiskella yliopistossa, valmistua ja elää omannäköistä elämää Suomessa, sillä hän oli elänyt suomalaisena vauvasta asti.

Missä olet allah? Missä olet, kun luomaasi naista raiskataan, missä olet allah? 

Hääyönä hänet raiskattiin. Hän oli kieltäytynyt avioliitosta vanhemmilleen, sulhaselleen, sulhasen vanhemmille ja kaikille sukulaisilleen. Hänet pakotettiin naimisiin. Sulhanen halusi Suomeen, ja morsian voisi hankkia hänelle ja hänen kaverilleen paikan Suomessa. Avioliitto vaikutti sulhasen puolelta liiketoiminnalta. Morsiamen vanhemmat taas halusivat pakottaa tyttärensä takaisin muslimiksi, takaisin huivia käyttäväksi, takaisin tottelemaan, jos ei heitä, niin aviomiestä. Pakko totella.

En ansaitse taivasta, en ole hyvä tytär, en ole ollut hyvä irakilainen nainen, enkä todellakaan hyvä arabi tai muslimi, sillä olen riisunut yhden kankaanpalasen. Ehkä minä synnyin huonona ja viallisena tyttönä, ehkä tämä on kohtalo, minun oma kismetini.

Sinä et ole huono tyttö, etkä huono millään tavoin. Olet suomalainen ja kasvanut suomalaiseen kulttuuriin ja elämänmenoon sekä käynyt suomalaiset koulut. Ole ylpeä siitä. Vanhempasi ovat itse tuoneet sinut tänne, joten heidän on hyväksyttävä se, että lapset ovat suomalaisia. Suomalaisuus ei lähde raiskaamalla ja peittämällä kankaisiin. Suomalaisuus on sitä, että on tasa-arvoinen  ja päättää itse haluaako seurustella tai naimisiin. Suomalaisuus on sitä, että voi olla uskova tai uskonnoton. Suomalaisuus on sisua ja sitä sinulla on kirjan perusteella. Sinua kohtaan on tehty väärin.

 

Sara Al Husaini, Huono tyttö

Like 2023

s. 295

Muistelmateos

 

8 kommenttia:

  1. Tohtiiko tätä lukea? On kyllä todella kiinnostava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen. Ja tohtii lukea. Todella hyvin kirjoitettu teos. Kirja voisi saada enemmänkin julkisuutta. Sara Al Husaini kirjoittaa auki kulttuurinsa tabuja, kaksinaismoraalia, josta pidetään edelleen kiinni kynsin hampain.

      Poista
  2. Karua kertomaa. Parempi olisi, kun Suomeen otettaisiin näistä maista vain naisia ja aivan pieniä lapsia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaksinaismoraalista pitävät kiinni myös naiset, ehkä jopa tiukemmin kuin miehet. Siihen tulee muutos vasta seuraavassa polvessa, kuten kirjailijalla tai sitä seuraavassa polvessa. Kirjailija pohtii myös sitä mihin hän kuuluu, kun hän on Suomessa oppinut suomalaisen kulttuurin ja identiteetin, saanut suomalaisen koulutuksen, mutta häntä ei hyväksytä suomalaiseksi ulkonäön perusteella.
      Pistää miettimään!

      Poista
  3. Luin tämän upeana selviytymistarinana. Sara al Husaini kävi tuon prosessin läpi ja selvisi voittajana ja ilmeisesti sai perheensäkin ajattelemaan asioita laajemmin.

    VastaaPoista
  4. Sanattomaksi vetää. Kurja kohtalo ihmiselle. Siihen voi ehkä alistua jos ei tiedä paremmasta, mutta sitten kun tietää, alkaa oksettaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjan kirjoittaja pääsi eroon aviomiehestään, onneksi.

      Poista