maanantai 29. tammikuuta 2024

Ashley Audrain: Kuiskaukset

 


Soittajan äänessä on kimakkaa hätää. Hän on kuullut sen ennenkin.

"Nyt on tapahtunut ihan hirveä juttu", nainen sanoo.

Kanadalaisen Ashley Audrainin psykologinen jännityskirja Kuiskaukset kertoi muutaman naapuruksen välisistä suhteista. Oli kesäkuinen yö. Whitney ei saanut unta. Hän istui pihallaan naukkailemassa viiniä. Jotain tapahtui ja hänen poikansa heräsi kolmannessa kerroksessa ja avasi ikkunan.  

Häpeä kaataa hänet. Hän sortuu pikkuleipäpusseista revittyjen satiininauhojen kekoon, ja nauhojen päät pistävät kuin käärmeen kieli. Hänelle valkenee, mitä hän on menettänyt.

Whitney oli uraäiti, joka ei sietänyt poikaansa eikä ylipäätään lapsia. Hän oli perheen elättäjä, ja hän viihtyi vain töissä ja työmatkoilla, missä hän sai käyttäytyä niin kuin halusi. Mitä tapahtui kesäkuussa? Mitä tapahtui ennen sitä? 

Kello on puoli kuusi kesäkuisena torstaiaamuna. Blair Parks juo kahvia ja ajattelee miestään avaamassa toisen naisen jalat levälleen kuin perhosen siivet. Hän kuvittelee, kuinka hänen miehensä nuuhkiii naista. Ja sen jälkeen maistaa, pyörittää kieltään, lipoo.

Blair oli Whitneyn naapuri ja paras ystävä. Blair kävi töissä muutamana päivänä viikossa, mutta hän oli mieluummin kotona ja hoiti lastaan. Yllä olevasta lainauksesta näkee, mitä Blair ajatteli. Hän oli varma, että hänen miehensä pettää häntä. Ehkäpä jopa Whitneyn kanssa. Blairilla oli omat salaiset puuhansa. Niistä tiesi vain heidän yhteinen naapurinsa Mara, joka oli jo ikäihminen. Mara näki ja kuuli kaiken mitä tapahtui ympärillä, mutta häntä ei juurikaan noteerattu.

Pihajuhlat eivät ole ainoa kerta, jolloin hän on kuullut Whitneyn huutavan. Talon julkisivun puoleisten korkeiden ikkunoiden läpi on monesti kantautunut päreensä polttaneen äidin tunnistettava karjunta. Rebeccalle on tullut joka kerta samanlainen ikävä olo kuin pihajuhlissa, ja hänestä on ollut kiusallista joutua kuulijan osaan. Hän ei ole varma, mitä muuta talossa tapahtuu, mutta arvailu tuntuu hänestä epämiellyttävältä. Hän on lääkäri, häntä kiinnostavat faktat.

Kirjan neljäs naapurustossa asuva nainen oli Rebecca. Rebecca oli lääkäri, joka teki pitkiä päivystyksiä sairaalassa, minne Whitneyn poika vietiin loukkaantumisen jälkeen. Tapahtuma ravisteli naapureita ja heidän välejään. Mara tiesi, että pian kiinteistövälittäjille tulisi töitä, ja tilalle muuttaisi uusia naapureita, mutta sitä ennen tapahtumat selkeytyisivät. Ystävyydet loppuisivat, perheet muuttaisivat muotoaan, ja sekin selviäisi, mitä kesäkuisena iltana tapahtuikaan.

Ashley Audrainin jännitysromaani Kuiskaukset avasi tarkkanäköisesti äitiyttä ja naisen elämää esille. Koskaan ei tiedä mitä naapurustossa tapahtuu. Kirjan loppu oli huippuhieno.


Ashley Audrain, Kuiskaukset *****

Suom. Helene Bützow *****

Otava 2023

s. 326

The Whispers 2023

Jännitysromaani


Ashley Audrain: Lapsi rakas

 

2 kommenttia:

  1. Tuollaisen aika poikkeavan äidin kuvaus kyllä kiinnostaisi. Täytyy panna kirjan tiedot korvan taakse. :)

    VastaaPoista