torstai 4. tammikuuta 2024

Vuosi 2023 ja 12 kirjaa

 


Meillä oli ilo saada joulupukki käymään jouluaattona. Mimmi 1v. pääsi tietysti joulupukin syliin, sillä hän on meidän perheen nuorin ja leikkisin. Ja kaikkihan me olimme olleet kilttejä ja saatiin jokainen lahjan.

Vuoteen 2023 liittyi murtuneen ranteen leikkaus ja muitakin terveyteen liittyviä hoitoja. Pikkasen vaikuttivat bloggaamiseen, mutta ei lukemiseen. Ikää tulee ja paikat rapistuu 👵.

Tämä on kolmas kerta jo, kun ajattelin kertoa lukuvuodestani kirjojen avulla ts. valitaan joka kuukauden paras  lukukokemus. Sain vinkin Ankilta, kun hän kertoi vuodestaan 12 kirjalla vuonna 2021. 

Oma lukuvuoteni 2023 näyttää tältä: 

 

TAMMIKUU:


 

Luin tammikuukuun lopulla olevaan klassikkohaasteeseen Anni Blomqvistin Maijan. Upea saaristolaistarina. Kirja on hyvin ajankohtainen, kun uusi elokuva julkaistaan tammikuussa 2024. En tiennyt elokuvasta, kun sain kirjasarjasta lukuhaasteen mieheni veljentytöltä, joka lukee Myrskyluoto-sarjan joka kesä.

 

HELMIKUU:


 

Joonatan Tolan toinen romaani Hullut ihanat linnut jatkoi kirjailijan lapsuuskertomusta esikoiskirjan, Punainen planeetta, hengessä. Kirja vei mukaansa kirjailijan rikkinäisiin lapsuusmuistoihin tragikomiikan keinoin. Tällä kertaa estradin päätähtenä loisti perheen äiti, kun Punaisen planeetan päätähtenä toimi isä.

 

MAALISKUU:


 

Hannu Paloniemen Lumiluolapoika teoksen päähenkilö oli Lauri, jonka perhe muutti asumaan Tornioon 1980-luvun alussa, kun isä sai sieltä vakituisen opettajan paikan. Kirjan väliin hyvinkin vallaton teksti nauratti minua. Oli kuin olisin mennyt kotiin pohjoiseen kirjaa lukiessa, sillä murre kuulosti niin tutulta. Lumiluolapoika kertoi kirjailijan omakohtaisesta nuoruudesta Torniossa. Kirja oli HS:n vuoden esikoiskirjaehdokkaana ja BookBeatin Vuoden tulokas-ehdokkaana.


HUHTIKUU:



Ruotsalaisen Kerstin Ekmanin psykologinen rikoskirja Tapahtui veden äärellä sai ilmestymisvuonnaan 1993 August-palkinnon ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Onhan tämä sen verran upea tarina, että en ihmettele yhtään, että se on palkittu. Kirjan tarina sijoittui kahdeksantoista vuoden aikahaarukkaan 1970-1990-lukujen Svartvattnettiin, Pohjois-Ruotsiin. Kirjasta on tehty myös huikean hyvä tv-sarja.


TOUKOKUU:


Petri Tolppasen kirjoittama ja Jussi Kaakisen upeasti kuvittama sarjakuvakirja Sarasvatin hiekkaa perustuu Risto Isomäen saman nimiseen ekologiseen trilleriin. Sarasvatin hiekkaa on upea sarjakuva. Sarjakuva tuo tiivistettynä esille, miten hieno Risto Isomäen kirjoittama alkuperäinen teos onkaan. Meidän jokaisen ihmisen pitäisi tiedostaa ilmastonmuutoksen vaikutukset maapallolle. Jos jäätiköt sulavat, maapallo peittyy veden alle. Sarasvatin hiekkaa on palkittu vuonna 2009 Sarjakuva-Finlandialla.

 

KESÄKUU:


 

Ranskalaisen Valérie Perrinin teos Vettä kukille hurmasi minut tunteikkaalla tekstillään. Kirjan päähenkilö Violetta oli kerrassaan ihana ja suloinen naishenkilöhahmo. Hän vietti elämänsä alkuvuodet sijaiskodeissa, epäonnistui opinnoissaan ja yritti pysytellä hiljaisena ja vaatimattomana. Violetta oli vähään tyytyväinen. Hän harrasti puutarhanhoitoa työnsä ohella. Vettä kukille kietoo lempeyteen, rakkauteen ja surun voittamiseen.

 

HEINÄKUU:


 

Karin Collinsin teos Säilyt sydämessäin aloitti uuden Hankoon sijoittuvan historiallisen kirjasarjan. Teoksessa kerrotaan mitä tapahtui Hangossa vuonna 1939 ja talvisodan aikana. Sota-aika oli hirvittävää, mutta rauhanehdot ne vasta kauheita olivatkin. Mitä tapahtui kirjan kolmelle kertojalle noina aikoina, se selviää tästä sydämeen sattuvasta kirjasta. 


ELOKUU:



Yhdysvaltalaisen Anne Tylerin teos Hengitysharjoituksia vuodelta 1988 kertoi Maggiesta ja Irasta ja heidän perhe-elämästään ja läheisistään hyvin koukuttavalla ja viihtyisällä tavalla. He olivat olleet naimisissa jo melkein kolmekymmentä vuotta, ja arki olisi voinut olla aika puuduttavaa ja tylsää, mutta Maggie, tuo ihana naisihminen, toi iloa ja eloa ja hauskoja tilanteita joka päivälle.

Anne Tylerin sydämellisen hauska Hengitysharjoituksia sai Pulizer-palkinnon vuonna 1989. Eikä ihme. 

 

SYYSKUU:


 

Mika Waltarin (1908-1979) klassikkodekkari Komisario Palmun erehdys on tullut minulle tutuksi mustavalkoelokuvana. Kaikkihan nyt komisario Palmun muistavat. Häntä esitti upea näyttelijä Joel Rinne. Palmun apulaisena ja kirjan kertojana toimi etsivä Toivo Virta eli Matti Ranin. Elokuva menestyi hyvin.

Mika Waltarin vuonna 1940 ilmestynyt Komisario Palmun erehdys on unohtumaton suomalaisen dekkarikirjallisuuden klassikko vailla vertaa.


LOKAKUU:



Iida Turpeisen upea esikoisteos Elolliset koostui neljästä historiaan liittyvästä osasta, joiden aihepiiri liittyi jollakin tavalla stellerinmerilehmään. Kirjan kansikuva kuvaa kyseisen eläimen luurankoa, joka löytyy nykyisin Helsingin luonnontieteellisestä museosta.

Iida Turpeisen Elolliset on suorastaan sydämeenkäyvän herättelevä esikoisteos, jolle toivon laajaa lukijakuntaa ja tähtien säihkettä. Elolliset voitti HS:n Vuoden esikoiskirjapalkinnon.


MARRASKUU:



Norjalaisen Maja Lunden ilmastokvartetin neljäs eli viimeinen kirja Unelma puusta sijoittui kauas tulevaisuuteen. Huippuvuorille tuli ikävä tauti, johon asukkailla ei ollut lääkkeitä. Asukkaat olivat eläneet kiertotaloutta, kasvattaneet ruokansa itse, metsästäneet ja kalastaneet. Mutta heillä ei ollut vastustuskykyä tarttuvia tauteja kohtaan, joita esim. linnut toivat muuttomatkoiltaan. Unelma puusta on jäähileisen kylmäävä dystopiatarina, mutta samalla tarina antoi toivoa tulevaisuuteen.

 

JOULUKUU:


 

Irlantilaisen Claire Keeganin pieni teos on nimeltäänkin Nämä pienet asiat, mutta teos on kokoaan suurempi, ja sisältää koko Irlantia ravisuttaneen rikoksen ihmisyyttä vastaan. Kaiken pohjana on tietysti Irlannissa ollut aborttikielto, ja kirkon tekemät rikokset nuoria odottavia äitejä kohtaan sekä heidän saamiaan vauvoja kohtaan. Ihmiset ummistivat silmänsä pahuudelta ja väkivallalta, joka kohdistui nuoria tyttöjä ja naisia sekä heidän vauvojaan kohtaan. Järkyttävää, mutta totta.

 

Ps. Blogikommentointini on ollut vähäistä johtuen siitä, että se on jostakin syystä estetty. Olen kyllä yrittänyt jatkuvasti kommentoida muiden blogeja, ja laittanut palautetta Googlelle. Toivotaan parannusta asiaan.


Kiitos teille lukijat ja blogikaverit vuodesta 2023!


6 kommenttia:

  1. Kiitos sinullekin blogikaveruudesta ❤️ ja monista verrattomista kirjaesittelyistä 📚
    Iloa ja terveyttä vuoteen 2024 🌿 Bloggailemisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita blogikaverini ❤️
      Bloggaaminen on todella kiva harrastus. Se täydentää sopivasti lukuharrastusta 📚, joka on aina ollut harrastus numero 1.

      Poista
  2. Ikävä juttu tuo estäminen. Toivottavasti asia selviää.
    Kiva idea tuo 12 kirjan päivitys.
    Hyvää ja lukuisaa vuotta 2024 sinullekin♥️📚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piritta. Minustakin 12 kirjaa on hyvä tapa kertoa lukuvuodesta. Hyvää ja lukuisaa vuotta 2024 sinulle ♥️📚.

      Poista
  3. Olipa hauska tapa koota vuoden huiput kuukausittain, varsinkin kun ehdit lukea niin paljon, joten hyviä kirjoja riittää joka kuulle :D
    Minullakin on ollut kommentoinnin kanssa jotain ihme ongelmia; jostain syystä se on onnistunut vain chrome selaimella ja muilla ei eli vaihdan aina selainta kun haluan jättää kommentin. Toivottavasti saavat pian selvitettyä ongelmasi niin pääset taas kommentoimaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi ♥️
      Täytyypä kokeilla chromea. En ole päässyt kommentoimaan sinunkaan blogiisi pitkään aikaan mitään. Olen kyllä käynyt lukemassa blogiasi.
      Hyvää lukuvuotta 2024 sinulle ♥️📚

      Poista