tiistai 7. marraskuuta 2023

Maja Lunde: Unelma puusta

 


Hento lapsenvartalo mustalla kivirannalla kädet puunrungon ympärillä. Tuuli piiskasi veden pieniksi jyrkiksi aalloiksi, joiden huippuja koristi valkoisten kuplien hauras pitsi.
 
Norjalaisen Maja Lundenin ilmastokvartetin neljäs teos on nimeltään Unelma puusta. Kirjan päähenkilönä ja kirjan kertojana toimi Tommy, joka kirjan alussa oli 5-vuotias ja lopussa 18-vuotias. Kirjan miljöönä toimi Huippuvuoret. Kirjan alussa elettiin vuotta 2097. 
 
Tommy löysi rannalta suuren puun. Huippuvuorilla ei kasvanut puita luonnostaan, siihen oli liian kylmää. Tommyn isoäiti otti kuitenkin puusta siemeniä talteen, ja Tommy sai kylvää siemenet purkkeihin kasvamaan. Heillä oli suuri lämmin kasvihuone, jossa isoäiti kasvatti alueen ihmisille ruokaa. Isoäiti oli siementen vartija. Huippuvuorille oli säilötty valtava määrä siemeniä eri puolilta maapalloa.
 
Heillä oli ollut enemmän kuin tarpeeksi tekemistä säilyä hengissä kaikki ne vuodet Romahduksen jälkeen. Kenelläkään ei ollut sen koommin ollut aikaa tarkistaa, ei kai oltu ajateltu, että se olisi vaivan arvoista, sillä Huippuvuoret olivat eläneet eristyksissä, ilman yhteyttä maailmaan niin monta vuotta. Siemenet oli unohdettu. Kunnes lapset ottivat yhteyttä.
 
Kirjan toinen kertoja oli Tao. Tao tuli tutuksi kvartetin ensimmäisestä teoksesta, nimeltään Mehiläisen historia. Mehiläiset olivat vähentyneet ja vähentyneet, kunnes luultiin niiden kuolleen sukupuuttoon Kiinassa. Sitten ne palasivat takaisin. Taon pieni poika oli allerginen mehiläisille ja kuoli niiden pistoon, kun ei ymmärtänyt olla leikkimättä sellaisen kanssa.

Huippuvuorille tuli ikävä tauti, johon asukkailla ei ollut lääkkeitä. Asukkaat olivat eläneet kiertotaloutta, kasvattaneet ruokansa itse, metsästäneet ja kalastaneet. Mutta heillä ei ollut vastustuskykyä tarttuvia tauteja kohtaan, joita esim. linnut toivat muuttomatkoiltaan. Ensiksi sairastuivat linnunmunien kerääjät.

Isoäiti pelasti lapsenlapsensa Tommyn, Hildurin ja Henryn tappavalta taudilta. Myös Rakel ja Runa selvisivät hengissä. Lue kirjasta, miten lapset selviytyivät, vaikka heidän ruokansa kiinnosti muitakin nälkäisiä kulkijoita.

Sellaiset ihmiset olivat tuhonneet maailman, ja sellaisilta ihmisiltä Huippuvuorten asukkaat olivat piiloutuneet tänne pohjoiseen. Ja nyt Rakel oli kutsunut heidät tänne.
 
Maapallon tilanne näyttää tällä hetkellä todella pahalta. Maja Lunden ensimmäisessä teoksessa kuvattiin mehiläisten historiaa. Ihminen on käyttäytynyt pitkään siten, että mehiläisille ja muille pistiäisille ei ole ollut tilaa elää. Niitä on esim. myrkytetty, jotta ne vähenisivät. Kunnes huomattiin, että nehän ovat elintärkeitä ihmiskunnalle. Melkein kaikkii viljakasvit. hedelmät ja marjat, mitä ihmiset syövät, tarvitsevat pistiäisiä pölytykseen. Kasvit eivät tee hedelmiä, siemeniä jne. ilman pistiäisiä.
  
Kasvit, eläimet ja ihmiset tarvitsevat myös makeaa vettä. Maapallon makea vesi on katoamassa. Siitä Maja Lunde kertoi Sininen teoksessaan. Ihmiset ovat ilmaston lämpenemisen ja saastuttamisen takana. Nuo asiat vaikuttavat siihen, että makea vesi on katoamassa maapallolta.
 
Kolmannessa teoksessa, nimeltään Viimeiset, Maja Lunde toi esille eläinten sukupuuttoon kuolemisen ihmisten toiminnan vuoksi.  Kirjassa oli kolme tarinaa Mongolian hevosista, alkuhevosista, joita ihmiset hankkivat aikoinaan eläintarhoihin ja sirkuksiin. Siinä samalla kuoli paljon hevosia, sillä kuljetukset olivat hevosille liian raskaita. Ihmisiltä löytyy myös viisautta siitä, mikä on oikein ja mikä on väärin. Onko oikein, että villieläimet ovat eläintarhoissa pienissä häkeissä, kun elävässä elämässä niiden reviirit voivat olla satoja kilometrejä?

Maja Lunden ilmastokvartetin neljäs eli viimeinen kirja Unelma puusta sijoittui kauas tulevaisuuteen. Toivottavasti ihmiskunta oppii elämään ensinnäkin rauhassa toinen toistensa kanssa. Lisäksi tarvitaan viisautta elää yhdessä luonnon ja eläinten kanssa. Tarvitaan ymmärrystä siitä, että omat teot vaikuttavat tulevaisuuden ihmisten, eläinten ja luonnon elämään.
 
Maja Lundenin Unelma puusta on jäähileisen kylmäävä dystopiatarina, mutta samalla toivoa antava.
 
 
Maja Lunde, Unelma puusta *****
suom. Katriina Huttunen *****
Tammi 2023
s. 459
Tulevaisuusdystopia
Vuodet 2097-2115
Huippuvuoret
Luontokatastrofit

Maja Lunde: Sininen
Maja Lunde: Viimeiset


 
 

6 kommenttia:

 1. Maja Lunde on taitava kirjoittaja ja nostaa esille tärkeitä asioita sekä näkökohtia luonnon monimuotoisuuden ja säilymisen puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lundella on kyllä upea tarinoimisen kyky. Näissäkin kirjoissa on useita erilaisia teemoja, mutta lopulta ne kaikki limittyvät toisiinsa, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Luonnosta ei voi poistaa pistiäisiä, sillä ne pölyttävät kasveja ja ovat lintujen ruokaa. Monet eläimet ja ihmiset käyttävät kasveja ruoakseen. Kasvit taas tarvitsevat makeaa vettä. Ilmaston lämpeneminen saastumisen vaikutuksesta poistaa maapallolta makean veden ja kuivuus ja tulipalot lisääntyvät, joka myös aiheuttaa eläinten sukupuuttoon kuolemisia.
   Nyt tarvitaan kiertotalouden lisäämistä, jätteiden kierrättämistä ja hyödyntämistä ja luonnon rauhoittamista. Nyt tarvitaan järkeä, sillä maapallo ei kestä nykymenoa. Eikä varsinkaan sotia.

   Poista
 2. Ihmislaji on kyllä kumma olento. Älyä löytyy ja joiltakin viisauttakin, mutta tuhoa kohti ollaan menossa, kuluttaen, lennellen, myrkyttäen, tosi-tv:tä katsellen, sotien...
  Mukavaa, että kirjasta kuitenkin löytyy myös toivoa. Ei kai tässä pieni ihminen muuta voi kuin yrittää itse elää mahdollisimman luontoystävällisesti.
  Tunnemallisia marraskuisia päiviä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara <3
   Mielestäni nyt tarvitaan myös yhteiskunnan panostusta ilmastonlämpenemisen pysäyttämiseksi, sillä se ei pysähdy muuten.
   Luin esim. Pohjois-Brasilan kuivuudesta, jonka vuoksi alueen joet ovat kuivuneet jopa 15 metriä. Sillä on älyttömästi vaikutuksia alueen kasveille ja eläimille, koko ekosysteemille, kun makea vesi katoaa.
   Me täällä Varsinais-Suomessa olemme jo kokeneet kuukausikaupalla jatkuneet kuivuudet. Maaperä on muuttunut niin tiukaksi, että kun vettä tulee, maaperä ei pysty hyödyntämään sitä. Täällä on myös kamalan kuumat kesäajat. Meillä oli jopa koko syyskuun ajan 20 astetta lämmintä päivisin, ja luulenpa että lämpimät kelit vain jatkuvat tulevaisuudessakin.

   Tunnelmallisia marraskuun päiviä <3

   Poista
 3. Ihminen ja luonto sopusoinnussa 🌿 Ihanne.
  Ymmärrystä tarvitaan jotta ei tehdä vahinkoa.
  Viisaalta vaikuttava kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita 🌿
   Vahinkoa tulee koko ajan. Yleensä kun ihminen tekee jotain, ilman että asiaa pohditaan joka puolelta ja asiantuntijoita kuunnellaan luontoasioista, niin pieleehän ne menevät. Yleensä takana on se, että halutaan ennemmin tienata rahaa, kuin säästää luontoa. Talous vastaan luonto on vaikea yhtälö suurimmalle osalle ihmisistä.

   Erittäin viisas koko ilmastokvartetti 🌿🌿🌿

   Poista