lauantai 11. marraskuuta 2023

Kamila Shamsie: Ystävistä parhain

 

 

Koulupäivä ei ollut virallisesti alkanut, mutta valkoharmaisiin koulupukuihin sonnustautuneet oppilaat olivat jo alkaneet asettua edelliseltä lukukaudelta tuttuihin asetelmiin. Siistit tyypit. Pahikset. Parit. Tuomitsevat tytöt. Näkymättömät pojat.

Pakistanilaissyntyisen Kamila Shamsien Ystävistä parhain teoksen päähenkilöinä olivat Zahra ja Maryam. Yllä olevassa tekstissä oli vuosi 1988. Koulu Karachissa oli alkamassa loman jälkeen ja valmistautuminen yläasteen päättökokeisiin. Yläasteen jälkeen molemmat halusivat jatkaa lukioon ja ulkomaille yliopistoon. 

Tytöt olivat 14-vuotiaita ja murrosikä vaikutti sekä ulkoisiin että sisäisiin muutoksiin. Seksuaalinen herääminen ulkoisten muutosten ohella oli yksi. Kuka minä olen ja mitä minä haluan tehdä aikuisena oli toinen. Lisäksi heitä painoivat Pakistanin diktatuuri ja patriarkkaalinen kasvatus ja kulttuuri. Mitä tyttö saa tehdä ja mitä ei oli koko suvun ja yhteisön asia.

Zahra hidasti askeleitaan, Maryam nopeutti. Kuinka monta kilometriä he olivatkaan elämänsä aikana kävelleet yhdessä - kierrokset koulun pihalla, sunnuntaikävelyt säässä kuin säässä. Päättymättömät keskustelut ei mistään, tai samasta asiasta yhä uudestaan koukaten ajoittain mitä riipaisevampiin aiheisiin, jotka herättivät henkiin teinivuosien intensiiviset hetket.

Sivulla 145 siirryttiin Lontooseen ja vuoteen 2019. Zahra ja Maryam olivat nelikymppisiä. Ystävyys oli säilynyt hyvin, huolimatta eräästä tapahtumasta vuonna 1988. Siihen liittyi kansikuvassa oleva auto, ja siihen liittyi pari nuorta poikaa, jotka menivät hieman liian pitkälle. 

Molemmat naiset olivat menestyneitä ja hyvin itsenäisiä ja suorastaan itsepäisiä omilla aloillaan. Muuten he olivat luonteiltaan hyvin erilaisia. Maryam suorastaan himoitsi valtaa ja menestystä yrittäjämaailmassa, melkein keinoja kaihtamatta. Zahra oli asianajaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja kansalaisjärjestössä. Varsinkin maahanmuuttajat hakivat häneltä apua.

Sitten miehet menneisyydestä saapuivat esiin. Eikä mikään muu sekoittanut tätä ystävyyttä enempää kuin tuo nuoruuden trauma. Mitä tapahtuikaan pitkäaikaiselle ystävyydelle? 

Kamila Shamsie on kasvanut Pakistanissa Karachissa, opiskellut Yhdysvalloissa ja asuu nykyisin Lontoossa. Kirjoissaan hän tuo esille pakistanilaista historiaa esim. tämän kirjan alussa valtaa piti vielä diktaattori Zia. Hänen kuolemansa jälkeen pääministeriksi valittiin äänestyksellä nainen nimeltään Benazir Bhutto. Vuonna 2007 Bhutto kuoli itsemurhapommituksessa. Myös hänen isänsä ja veljensä oli tapettu.

Pidin kovasti ystävysten nuoruuteen liittyvästä kirjan osuudesta. Aikuisuutta ja menestystä työmarkkinoilla oli hiukan liikaa. Kirjan paras kappale oli kirjan loppupäässä, kun ystävykset ruotivat ystävyyttään ja menneisyyden tapahtumia ja salaisuuksia auki. Se oli todella raadollista puhetta. Siinä kirjailijan taidot nousivat esille parhaiten. Luovan kirjoittamisen opettajalle oikea taidonnäyte siitä, miten riitaa viedään eteenpäin dialogissa.

Kamila Shamsien Ystävistä parhain syventyi tarkastelemaan ystävyyden siteiden kestävyyttä.

 

Kamila Shamsie, Ystävistä parhain

suom. Cristina Sandu

Gummerus 2023

s. 334

Best of Friends 2022

Pakistan 1988

Lontoo 2019-20

 

Kamila Shamsie: Joka veljeään vihaa

Kamila Shamsie: Jumala joka kivessä

Kamila Shamsie: Kartanpiirtäjä

 

3 kommenttia:

  1. Alkoi kiinnostaa. Minulla on muutamia pakistanilaisia tuttuja.
    Nuoruus ja ystävyys molemmat hyviä aiheita käsiteltäviksi.
    Hyvää viikonloppua ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kamila Shamsien kirjat ovat upeita. Hän pohtii kirjoissaan nuoruuden traumojen vaikutuksia loppuelämään. Myös pakistanilaisten naisten asemaa verrattuna länsimaiseen naisten asemaan. Onhan niissä iso ero.

      Poista
    2. Hyvää isänpäiväviikonloppua :)

      Poista