torstai 2. marraskuuta 2023

Elly Griffiths: Lukittu huone

 


Aluksi hän ajattelee, että mies varmaan tulee takaisin. On täytynyt tapahtua jokin virhe. Ei kai häntä nyt sentään ollut tarkoitus lukita pimeään huoneeseen ainiaaksi? Ja pimeää täällä tosiaan on.

Englantilaisen Elly Griffithsin Lukittu huone jatkoi hyvin ansiokkaasti Ruth Galloway-dekkarisarjaa. Komisario Nelson huomasi erään naisen itsemurhassa hyvin oudon jutun, joka ei sopinut ollenkaan kuvioihin. Hänen vaistonsa olivat oikeassa, ja pian päästiin tutkimaan hyvin outoa rikosten sarjaa. Mutta kuka olikaan itse päärikollinen? Yllä oleva teksti aloitti kirjan, ja kirjan nimikin johdattelee hyvin omituisen rikossarjan poluille.

Miehen on täytynyt suunnitella kaikki etukäteen.

Lukija siis saa tietää heti alussa, että rikollinen on mies. Joitakin miehiä esitellään kirjan sivuilla, mutta kuka heistä voisi olla ikävien, kuolemaan johtavien rikosten takana. Elly Griffiths johdattelee sekä lukijaa, että tarinaa varmoin ottein. Tarinan edetessä Ruth tutustuu erääseen ihmiseen, josta on tuleva hänelle erittäin läheinen. Sellainen kuin hän on aina toivonut.

Elly Griffithsin dekkarisarjassa parasta on mielestäni päähenkilö Ruth, joka on tosi järkevästi ajatteleva, jalat maassa oleva henkilö, paitsi kun hän kohtaa Nelsonin, tyttärensä isän. Tässäkin kirjassa heille tuli mukavasti yhteistä romanttista aikaa, ja Nelson oli jo päätöksensä tehnyt Ruthin ja Michellen välillä. Lue ihmeessä kirjasta, mitä sitten tapahtui.

Joskus hän kuvittelee, että kaikki muut maailmassa ovat kuolleet, virus on tappanut kaikki. Vain hän on jäljellä, eikä kukaan kuule, kun hän hakkaa vankilansa ovea ja huutaa hiljaisuuteen.

Kirjan alussa oli Korona-aika menossa eli elettiin keskellä maailmanlaajuista pandemiaa. Rokotteita ei vielä ollut, joten ihmiset sairastuivat, osa vakavasti, osa vähemmän vakavasti, osa kuoli tautiin. Oudointa oli, että osa ihmisistä piti tautia salaliittoteoriana, ja rokotteita vielä tappavampina kuin itse tautia. Itkuhanat aukesivat erään kohdan jälkeen ja itkin ihan loppuun asti yli sata sivua, sillä eräs sarjan mukavimmista hahmoista sairastui ja oli kuoleman kielissä.

Sinä yönä hän näkee Harmaan rouvan. Tosin hän ei oikeasti tiedä, mitä kello on, kun hän ajelehtii levottomasti valveen ja unen välimailla. Hän avaa silmänsä. Vai avaako? Edessä seisoo nainen pitkässä, harmaassa kaavussa.

Elly Griffithsin Lukittu huone on sarjan 14. dekkari. Dekkariin on ujutettu sujuvasti useita sarjan teemoja mm. romantiikkaa, rikoksia, jännitystä ja mystiikkaa. Sen lisäksi tuli ikävä pandemia-aika, etätyöt ja eristys. Eräs Ruthin tuntema henkilö joutui lukitun huoneen vangiksi ja kuinkas ollakaan, kukahan hänet sieltä löysi ensimmäisenä. Tästä sarjasta minä tykkään tosi paljon. Suosittelen.


Elly Griffiths, Lukittu huone *****

suom. Anna Kangasmaa *****

Tammi 2023

s. 350

Dekkari

Ruth Galloway-sarja 14. osa

 

Griffiths Elly: Risteyskohdat  
Griffiths Elly: Januksen kivi  
Griffiths Elly: Jyrkänteen reunalla
Griffiths Elly: Käärmeen kirous
Griffiths Elly: Korppikuningas
Griffiths Elly: Kadonneet ja kuolleet 
Griffiths Elly: Aavekentät 
Griffiths Elly: Siniviittainen nainen

Griffiths Elly: Maan alla 
Griffiths Elly: Musta enkeli
Griffiths Elly: Kivikehä
Griffiths Elly: Lyhdynkantaja 
Griffiths Elly: Ruth Gallowayn joulu 

Griffiths Elly: Yöhaukat 

Griffiths Elly: Lukittu huone


 


2 kommenttia:

 1. Dekkarisarjoista näyttää tulleen todella suosittu kirjallisuudenlaji. Tämä Griffithsin ei tunnu yhtään hullummalta. Postaamistasi sarjan osista innostuin tietenkin Ruth Gallowayn joulusta, mutta voi harmi siinä on vain 54 sivua! :)
  Kiitos kommentistasi tänään! Voi kun oppisikin valitsemaan aina jotain terveellistä välipalaa, kun syksyn pimeydessä alkaa tehdä mieli vaikka suklaata.
  Hyvää viikonloppua ja pyhäinpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruth Gallowayn joulu on ihan sopivaa joulunalusluettavaa heille joilla on kiire, mutta kuitenkin tekee mieli lukea jotain jouluista. Tietysti Ruthillakin oli kiire, mutta kyllä siitä kirjasta löytyi ne samat teemat kuin muistakin hänen sarjan dekkareista.

   Minun on pakko vähentää kaikkea herkuttelua minimiin. Muu ei auta. Söisin kyllä herkkuja joka päivä.
   Hyvää viikonloppua ja pyhäinpäivää!

   Poista