perjantai 24. marraskuuta 2023

Emma Donoghue: Tähtien tahto

 


Pimeitä tunteja oli vielä edessä, kun lähdin sinä aamuna kotoa. Poljin Dublinin löyhkäävillä, sateen liukastamilla kaduilla. Lyhyt vihreä viitta suojasi minua vedentulolta, mutta pian takinhihat olivat läpimärät. Ohittaessani kujan, jolla tungeksi karjaa, haistoin lannan ja veren löyhkän.

Irlantilaissyntyisen Emma Donoghuen kolmas teos Tähtien tahto vei vuoden 1918 Dubliniin, Irlantiin. Kirjan päähenkilö oli kätilö Julia Power, joka teki pitkiä työpäiviä aamusta iltaan sairaalassa. Ensimmäistä maailmansotaa käyvää maata ravisteli raju influenssa-aalto, johon ei ollut parannuskeinoa. Varsinkin aliravitut odottavat äidit ja nuoret ihmiset kuolivat tautiin nopeasti. Raastava yskä ja korkea kuume olivat varma merkki vaikeasta influenssasta.

Toivottavasti tiedätte tarpeeksi tajutaksenne, ettette tiedä mitään.

Julia sai avukseen nuoren kovia kokeneen tytön, joka ei tiennyt edes minkä ikäinen oli. Mutta Birdie oli hyvin oppivainen ja avulias. Ja Julia oli rauhallinen opettaja. Kirjan sivuilta nousi esille dublinilaisten köyhyys ja kirkon vaikutus elämänmenoon ja varsinkin ilman huoltajaa syntyviin lapsiin. Julia ja Birdie ystävystyivät nopeasti pitkien tuntien aikana. Birdie oli yksi lapsista, joka oli joutunut "putkeen".

Ajattelin tohtori Lynniä ja hänen aatetovereitaan kiipeämässä kaupungintalon katolle: he olivat käyneet vaaraa päin, mutta miksi? Tuntui oudolta ajatella lääkäriä, joka tarttui aseeseen ja ampui ihmisiä sen sijaan, että olisi parantanut heitä. Tosin armeijan lääkärit tekivät samaa, tajusin. Sota oli yhtä sotkua.

Tohtori Kathleen Lynn ajoi naisasialiikettä ja Irlannin itsenäisyyttä. Hän oli kirjan ainoa henkilö, joka eli kirjan kuvaamana influenssa-aikana, ja joka valittiin sittemmin Irlannin uuteen parlamenttiin vuonna 1923. Tohtori Lynn oli varsinkin miesten vihaama henkilö, jonka moni olisi halunnut nähdä viruvan vankilassa ennemmin, kuin pelastamassa sairaita.

Menin pienelle, katonrajassa olevalle ikkunalle ja avasin kaihtimia. Huomasin ilmalaivan korkealla Dublinin sataman yllä: sieltä valvottiin merta saksalaisten sukellusveneiden varalta.

Sota on todellakin yhtä sotkua. Mitä sodista on opittu, kun niitä käydään edelleen, ei mitään. Tosin aseet ovat paljon julmempia tänä päivänä ja ne tekevät rajua tuhoa. Toivon rauhaa ja sopua. Ihmisten välisiä riitoja pitäisi pystyä sopimaan, ennen kuin aseet otetaan esille.

Kannoin häntä pitkin katua lopunaikojen maisemissa.

Emma Donoghuen Tähtien tahto on historiallinen sairaaladraama Dublinista.


Emma Donoghue, Tähtien tahto

suom. Einari Aaltonen

Tammi 2023

s. 332

The Pull of the Stars 2020

Historiallinen sairaaladraama

1918

Espanjantauti 

 

Emma Donoghue: Huone

Emma Donoghue: Ihme

2 kommenttia:

 1. Kirjarouvan elämää26. marraskuuta 2023 klo 12.46

  Kiitos vinkistä! Huoneen olen lukenut, Ihmettä en, mutta tämän voisin lukea aiheen takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aihe on todella hyvä. Tykkään näistä Donoghuen historiallisista kirjoista.
   Huone oli järkyttävän paha ja sen jälkeen on ilmestynyt useita vastaavia kirjoja, joissa pahikset pitävät naisia vankeina. Onhan niitä ollut elävässä elämässäkin. Yäk! En voi sanoin kuvata, mitä ajattelen noista iljettävistä olennoista.

   Suosittelen tätä sairaaladraamaa. Draamaa on riittämiin.

   Poista