torstai 9. marraskuuta 2023

Guillaume Musso: Tyttö ja yö

 


Kovalla tuulella - kuten tänään - paikka muutti täysin. Kalliojyrkänteet näyttivät hengenvaarallisilta, oliivipuut ja pinjat taipuivat kuin tuskissaan, kuin juuriaan maasta kiskoen. Mutta Vinca ei välittänyt. Hän näkisi pian Alexiksen. Hän olisi taas rakkaansa luona!

Ranskalaisen Guillaume Musson rikoskirja Tyttö ja yö vei Etelä-Ranskaan, Antibesin rannikolle. Oli vuoden 2017 toukokuun alkupuoli. Rannikolta löytyi ruumis. Samaan aikaan vietettiin Saint - Exupéryn kansainvälisen lukion 50-vuotissyntymäpäiviä. Noiden juhlien puheenaiheeksi nousi vuoden 1992 outo tapahtuma, jossa katosi oppilas ja opettaja.

Sisimmässäni olin aina tiennyt, että tämä päivä saattaisi koittaa. Lähes kaksikymmentäviisi vuotta olin elänyt - tai ainakin yrittänyt elää - tämä Damokleen miekka roikkumassa pääni yllä.

Kirjan päähenkilö oli reilu nelikymppinen Thomas, joka palasi kotiseudulleen ystävänsä pyytämänä. Jos he eivät tekisi mitään, niin heidän molempien elämä murenisi. Kaikki, mitä he olivat suunnitelleet elämälleen, olisi kuin pois pyyhkäisty. Mutta mitä sellaista olikaan tapahtunut vuonna 1992, että sitä ei voisi tuoda julki?

Kirjan tapahtumissa eletään vuotta 1992 ja vuotta 2017. Nuori lukiolaispoika Thomas oli valtavan rakastunut Vincaan. Hän ei ollut ainoa. Suurin piirtein kaikki ympäristön miehet ja naiset rakastivat häntä. Mikä pettymys Thomakselle olikaan, kun Vinca alkoi ottaa etäisyyttä ja Thomas huomasi hänen seurustelevan muiden kanssa. Miksi hän ei kelvannut? Mustasukkaisuus kaiversi sisuksia ja mieltä. Mitä tulikaan nuorena tehtyä, että sitä sai hävetä ja katua loppuelämän ajan?

Guillaume Musson rikoskirjassa Tyttö ja yö tapahtui niin paljon, että heikompia voisi hirvittää. Liikkeellä oli oikea koston lähettiläs, joka oli päättänyt tehdä mahdollisemman monen henkilön elämästä suoranaista helvettiä. Tuon henkilön Thomas ajatteli paljastaa. Sitä ennen hänen tulisi paljastaa se, kuka hän itse oli.

Kun Vinca vihdoin syleili rakastettuaan, ääni hänen sisällään kuiskasi jälleen, että kaikki päättyisi vielä huonosti. Mutta tyttö ei välittänyt tulevasta. Rakkaus on kaikki tai ei mitään.

 

Guillaume Musso, Tyttö ja yö

suom. Anna Nurminen

Siltala 2023

s. 353

La jeune fille et la nuit 2018

Rikoskirja

2 kommenttia:

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta... ja aika synkältä!
  Kiitos kommentistasi tänään! Koristelusi kuulostaa tyylikkäältä ja kesähuonekuusta suorastaan kadehdin! Olisipa sekä kaunista että kätevää, että sama kuusi näkyisi sekä sisälle että ulos! Hitsi että meidän talossa ei ole lasitettua kuistia... :)
  Tunnelmallista päivää! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara kommentistasi :) Kirja on todella synkkä, vähän goottimeininkiä. Muistellaan nuoruutta ja sitä mitä tulikaan tehtyä.
   Tuo kesähuone on kaikin puolin kätevä, varsinkin silloin, kun on tulossa syömävieraita enemmän, ja ylimääräiselle ruoalle pitää olla säilöntäpaikka. Kesällä se on kuuma, mutta talvella tosi kätevä. Olohuone on pieni, joten kuusen paikka on kätevää kesähuoneessa.
   Tunnelmaa tällekin päivälle ja Martin hautajaisten viettoa telkkarin kautta.

   Poista