keskiviikko 30. elokuuta 2023

Anne Tyler: Hengitysharjoituksia

 


He olivat aikoneet herätä seitsemältä, mutta Maggie oli varmaan säätänyt herätyskellon väärin ja he nukkuivat pommiin.

Yhdysvaltalaisen Anne Tylerin teos Hengitysharjoituksia vuodelta 1988 kertoi Maggiesta ja Irasta ja heidän perhe-elämästään ja läheisistään hyvin koukuttavalla ja viihtyisällä tavalla. He olivat olleet naimisissa jo melkein kolmekymmentä vuotta, ja arki olisi voinut olla aika puuduttavaa ja tylsää, mutta Maggie, tuo ihana naisihminen, toi iloa ja eloa ja hauskoja tilanteita joka päivälle. 

Hänellä oli yllään paras pukunsa - sinivalkokukallinen, viittahihainen - ja uudenjäykät mustat avokkaat, hautajaisten takia. Kengät olivat vain puolikorkoiset mutta jotenkin ne hidastivat häntä - hän oli tottuneempi raakakumipohjiin. Lisäksi hänen sukkahousujensa haara oli jotenkin päässyt valumaan melkein puoleenväliin reittä ja hän joutui kävelemään lyhentynein, luonnottoman tasaisin askelin, kuin pitkin jalkakäytävää rullaava tanakka vedettävä lelu.

Kirjan alussa Maggie ja Ira olivat menossa Maggien parhaan ystävättären miehen hautajaisiin. Kommelluksien kera he pääsivät paikalle juuri ajoissa. Hautajaiset eivät olleet ihan perinteiset, sillä leski halusi, että hautajaisohjelma noudattaisi heidän nuoruudessa olleiden häiden ohjelmaa. 

Sattui sitten myös sellainen hässäkkä, että hautajaisten jälkeisestä tilaisuudesta tuli parille äkkinäinen poistuminen, mutta siitä voit lukea tarkemmin kirjasta. Sen jälkeen, kun kerran oltiin pitkällä ajomatkalla, Maggie halusi tavata lapsenlapsensa, jota ei ollut nähnyt sattuneista syistä vuosiin.

Maggien mies Ira ei voinut uskoa, että miten Maggie hankkiutui aina noihin outoihin ja erikoisiin tilanteisiin eri ihmisten kanssa. Maggie nyt oli luonteeltaan sellainen. Aivan ihana Maggie, joka pisti nenänsä joka asiaan. Sekaantui lastensa ja ex-miniänsä asioihin, ja yritti saada elämän rullaamaan niin kuin se hänen mielestään menisi oikein. Rakastettava ja helläsydäminen Maggie.

Älä sinä puutu minun hengittämiseeni. Minä hengitän niin kuin haluan.

Anne Tylerin sydämellisen hauska Hengitysharjoituksia sai Pulizer-palkinnon vuonna 1989. Eikä ihme. 

 

Anne Tyler, Hengitysharjoituksia *****

suom. Saara Villa

Suuri Suomalainen Kirjakerho 2000

s. 316

Breathing Lessons 1988

Ensimmäinen suom. julkaisu 1989

Pulizer-palkinto 1989 

 

Anne Tyler: Jää hyvästi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti