keskiviikko 2. elokuuta 2023

Frida Skybäck: Kirjahyllyn salaisuus

 


Nyt hän on matkalla. Silloin hän tuntee, kun joku tarttuu häntä lujasti käsivarresta. Joku kiskaisee hänet taaksepäin niin suurella voimalla, että hän menettää tasapainonsa, kaatuu maahan ja osuu kiveen. Adrenaliiniryöppy saa hänet tärisemään, ja menee hetki ennen kuin hän tajuaa, mitä hetki sitten oli tapahtunut. Hän oli aikonut heittäytyä alas kielekkeeltä. Kaikki olisi jo ohi, ellei häntä olisi keskeytetty.

Ruotsalaisen Frida Skybäckin uusin suomennos on nimeltään Kirjahyllyn salaisuus. Rebecka oli tullut isoäitinsä seuraksi, kun tämä oli joutunut sairaalaan. Sairaalassa meni sitten pitempään kuin oli luultu, joten Rebeckalle jäi aikaa tutustua naapureihin sekä kunnostaa ja siivota isoäidin taloa. Siivouspuuhissa hän löysi kirjahyllystä salaisuuksia, jotka koskivat häntäkin. Kävi ilmi, että isoäiti oli nuorena ollut rakastunut pakolaismieheen. Mieheen, jonka kuva isoäidillä oli vieläkin tallella. 

Kulkiessaan Lucan perässä metsään Anna tuntee rinnassaan aivan erityistä kuohuntaa. Hänen ei pitäisi olla yksin vieraan miehen seurassa, mutta kielletyn hedelmän maku antaa hänelle aavistuksen siitä vapaudesta, jota hän niin kovasti kaipaa. Sitä paitsi hän nauttii ajatellessaan, miten tyrmistynyt äiti olisi, jos näkisi hänet nyt, vääräntyyppisen ihmisen seurassa.

Oli vuosi 1943, kun Anna pakotettiin jäämään kesähuvilalle. Hän oli päättänyt aloittaa sairaanhoitajakoulun, mutta vanhemmat eivät päästäneet häntä Tukholmaan. Anna olisi halunnut hoitaa sairaita ja tuntea olevansa hyödyksi. Seurapiirielämä sopi vanhemmille, mutta ei hänelle. Jouten olo sai mielen kapinoimaan. Onneksi eräs nuori mies toi iloa ja uudenlaisia ajatuksia.

Frida Skybäckin teos Kirjahyllyn salaisuus sijoittui vuosiin 1943 ja 2007. Kirja kertoi Annasta ja hänen lapsenlapsestaan Rebeckasta. Menneisyyden salaisuudet avautuivat kipeinä, mutta samalla hyvin romanttisina tunteina Annan jälkeläisille. Mutta kuka tuo menneisyyden nuori mies olikaan? Mitä hänelle tapahtui tuona myrskyisänä vuonna?

Frida Skybäckin teokset ovat parasta feelgood-genreä. Kirjoissa on paljon tunteita ja koskettavia tapahtumia ja jossain vilistelee aina kissa. Kirjahyllyn salaisuus on raikkaan romanttinen lomakirja sitä kaipaaville.

 

Frida Skybäck, Kirjahyllyn salaisuus

suom. Annamari Typpö

Wsoy 2023

s. 291

Bokskåpets hemlighet 2020

Feelgood 


Frida Skybäck: Lukupiiri maailman laidalla

Frida Skybäck: Kirjakauppa Thamesin varrella 

4 kommenttia:

  1. Kissoja, kirjahyllyjä, lukupiirejä ja kirjakauppoja...
    Aiheista päätellen Skybäck olisi todella minun makuuni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen. Skybäckin aiheet ovat minunkin mieleeni.

      Poista
  2. Vetävä alku. Myös vetävä nimi. Heti tulee halu tietää enemmän. 🐾

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alku oli vetävä ja kyllä sitä riitti koko kirjamatkalle. Minustakin kirjan nimi on tosi kiinnostava. 🐾

      Poista