maanantai 21. elokuuta 2023

Heli Pekkarinen: Kylässä Italiassa

 


Tiedän kaltaisiani kylähulluja olevan muitakin.

 

Heli Pekkarisen matkakirja Kylässä Italiassa kertoo ja kuvaa herkullisesti italialaisia kyliä. Borgot ovat pieniä muurien ympäröimiä keskiaikaisia kyliä, jotka on rakennettu varsinkin korkeille paikoille, sillä vihollinen on nähty saapuvan jo kaukaa korkealta paikalta. Yleensä kylässä on myös linna tai linnoitus, portaita ja mukulakivikujia, kaaria ja siltoja sekä piazzoja. 

Kierrän kyliä aina myös kamera kädessäni ja kirjani kuvat ovat minun ottamiani.

Heli Pekkarinen rakastaa selvästi italialaisia keskiaikaisia pikkukyliä, joita on satoja. Kirjassa hän esittelee 21 kylää. Kiinnostavimmaksi niistä nousi Spello - kukkien kylä. Olisi mahtava päästä näkemään, miten kyläläiset koristavat kylää kukkasin varsinkin kukkakoristetapahtuman aikaan, kun kadut ovat täynnä taideteoksia, jotka on tehty kukkien terälehdistä.

Kaltaiseni kylähullun Dozza mukulakivikatuineen, pastellinvärisine taloineen ja keskiaikaisine linnoineen saa huokailemaan onnesta jo sellaisenaan.

Luulenpa että minäkin huokailisin onnesta Dozzassa, sillä kylän talojen seinille on maalattu moderneja seinämaalauksia. Vuodesta 1960 Dozzassa on järjestetty modernin taiteen tapahtuma aina syyskuun puolessa välissä, johon haluaisin osallistua. Seinillä on maalauksia 60-luvulta lähtien.

Ihana matkakirja, jota voi tarkastella kylä kerrallaan. Kyllä nyt iski kaipuu Italiaan, jossa olen käynyt vain Milanossa ja Roomassa. Kirjan alussa on Italian kartta, johon kyseiset kylät on merkitty hyvin ja viereisellä sivulla ovat kylät numerojärjestyksessä. Kirja on täynnä kuvauksellisia valokuvia kyseisistä kylistä. Niistä nousevat hyvin esille kylien vetovoima, rauhallinen elämänmeno.

Opin kirjasta, mikä kylä on ollut Italian ensimmäisenä pääkaupunkina ja kuinka kauan se oli pääkaupunkina. Opin myös, milloin Italiasta tuli Italian valtio. Tämän kirjan voisin hankkia itsellekin. Nyt lainasin kirjan kirjastosta ja lainausaika oli liian lyhyt. Mukava nojatuolimatka Italiaan.

 

Heli Pekkarinen, Kylässä Italiassa *****

Kuvat Heli Pekkarinen

Avain 2023

s. 191 + runsaasti kuvia

Matkakirja

 

6 kommenttia:

  1. Hauska sana tuo nojatuolimatka. Olen 18-vuotiaana ollut au pairina Milanossa ja osan aikaa pienessä kylässä perheen kesäasunnossa. Hyvin erilaista elämää kuin Suomessa. Tykkäsin Italiasta ja tykkään Suomesta. Kiva kun esittelit kirjan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita :) Hauska kuulla, että olet ollut au pairina Milanossa. Tykästyin Italiaan, vaikka teimme vain molemmilla kerroilla neljän päivän kaupunkimatkat. Italialaiset olivat todella ihania ja helposti lähestyttäviä.

      Poista
  2. Varmasti ihastuttava kirja.
    Minä olen asunut Italiassa ja kun muutimme takaisin Suomeen, kysymysten henki oli, että kuka hullu muuttaa dolce vitan maasta takaisin kylmään Suomeen. Joskus sitä ihmettelee itsekin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olet asunut Italiassa. Minulle Italia on ihan liian kuuma asuinmaa. Olen kotoisin Pohjois-Suomesta ja tykkään viileydestä. Ihonikaan ei kestä auringon paahdetta. Jotenkin tuntuu, että kuumuudessa on vaikeampi hengittää. Eivät kasvitkaan pidä kuumasta. Jopa Turku vaikuttaa olevan nykyisin liian kuuma paikka kasveille kesäisin.
      Pidän kyllä Italiasta. Milanossa olimme lokakuussa ja Roomassa elokuun loppupuolella. Milanossa oli silloin vielä kesäisen lämmin, Roomassa lähes 40 astetta.

      Poista
  3. Sama fiilis, tämän voisin hankkia omaan hyllyyn. Ollaan mietitty puolison kanssa syksylle reissua kauas, mutta jos ei jostain syystä mennäkään niin Italia kylineen ei olisi yhtään huono kakkosvaihtoehto. Marraskuun alussa ei olisi kovin kuumakaan. Roomassa olen käynyt kerran mutta muualla en - vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosi kiva matkakirja Henna :) Tuli kyllä kaipuu kierrellä italialaisia kyliä, kun luki tätä kirjaa. Ja kuvat ovat tietysti plussaa. Marraskuu voisi tosiaan olla hyvä aika Italiassa.

      Poista