keskiviikko 16. elokuuta 2023

Tuire Malmstedt: Lyijysydän

 


Miksi ihmeessä hänet on haudattu pappilan lattian alle?

Tuire Malmstedtin dekkari Lyijysydän on kolmas osa Metso & Vauramo-sarjaa. Tällä kertaa tutkittavaksi tuli vanha luuranko, jonka remonttimiehet löysivät vanhan pappilan lattian alta. Kuka oli tuo selvästi nuori naishenkilö, joka oli joutunut rikoksen kohteeksi? Ja kuka hänet oli surmannut ja haudannut? 

Tällä kertaa kirja kertoi kahdesta menneisyyteen liittyvästä ajankohdasta. Toinen tarina liittyi 1940-luvun saksalaiseen keskitysleiriin ja toinen 1960-luvun loppupuolen tapahtumiin Jyväskylässä. Sarjan kirjojen nimet alkavat L-kirjaimella: Lasiavain, Lumihauta ja Lyijysydän. Hyvät nimet, jotka kuvaavat hyvin kirjoja. Olen pitänyt myös sarjan kirjojen kansikuvista, ja varsinkin Lyijysydämen kansikuva on mielestäni täysi kymppi.

Tyttölyseon pihalla parveilevat nuoret supisivat viikonlopun suunnitelmista, uusista seurustelupareista ja algebran tentin tärpeistä. Tyttönelikko, josta kaikki olivat tunteneet toisensa keskikoulusta saakka, seisoskeli koulun portilla.

Tuolle tyttönelikolle oli käynyt 1960-luvulla huonosti, sillä kolme heistä oli kadonnut yhtä aikaa löytymättä koskaan, ja yksi heistä löytyi pappilan lattian alta surmattuna kymmeniä vuosia myöhemmin. Valitettavasti heidän läheisetkin olivat melkein kaikki kuolleet. Samoin poikaystävät ja opettajat. Muutama oli vielä jäljellä, joita haastatella ja noista muutamasta henkilöstä löytyi sitten surmaajakin. 

Tällä kertaa hoksasin nopeasti kuka oli surmatyön takana, mutta olihan se jännittävää seurata, että milloin Metso ja Vauramo keksivät hänet. Lyijysydän vei kauas menneisyyteen. Keskitysleiritarina oli hyvin linkitetty 1960-luvun loppupuolen tarinaan. Joku halusi päästä natsien jälkeläisistä eroon. Lähemmin voit lukea Lyijysydämen sivuilta, mitä oikein tapahtui ja miksi.

Suomessa vaietaan näistä, ei puhuta siitä, että suomalaisia palveli natsi-Saksassa, mutta en ole unohtanut tuota menneisyyden tabua.


Tuire Malmstedt, Lyijysydän *****

Aula & Co 2023

s. 303

Dekkari

Metso & Vauramo - sarja 3.osa


Malmstedt Tuire: Lasitarha 
Malmstedt Tuire: Lumihauta 
Malmstedt Tuire: Lyijysydän

 

3 kommenttia:

  1. Suosikkidekkarini. 💕 En katso postausta koska minulla kirja vielä lukematta 😎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää kannattaa odottaa. Minäkin tykkäsin tästä.

      Poista
    2. Minun piti tietysti kirjoittaa suosikkidekkaristini eikä -dekkarini 😊 Heh.

      Poista