maanantai 7. elokuuta 2023

Jørn Lier Horst: Pahan otteessa

 


Nyt mies käveli häntä kohti. Käsirautojen ja jalkaketjun vuoksi hän käveli laahaten ja lyhyin askelin. Linen kohdalla mies kääntyi ja katsoi suoraan kameraan. Hän oli niin lähellä, että Line tunsi hänen hajunsa. Happaman ja tunkkaisen, samanlaisen kuin talossa joka oli pitkään ollut tyhjänä.

Norjalaisen Jørn Lier Horstin dekkari Pahan otteessa jatkaa huippuhyvää William Wisting-sarjaa ahdistavan koukuttavalla tavalla. Pelkäsin ja jännitin koko kirjan ajan, mitä kirjan pahis kenties tulee tekemään Linelle tai hänen tyttärelleen. Line on nimittäin Wistingin tytär, joka tällä kertaa osallistui poliisilaitoksen operaatioon kuvaajana.

Eräs vankilassa pitkää tuomiota istunut sarjamurhaaja halusi itse näyttää mihin oli haudannut erään ihmisen. Poliisilaitos järjesti näyttävän operaation, johon kuului kymmeniä poliiseja, mutta silti tuo murhaaja pääsi pakoon. Rikollisella oli apuri. Poliisit halusivat nopeasti molemmat rikolliset kiinni ja vankilaan. Valitettavasti he eivät tienneet, kuka tuo toinen rikollinen oli.

Häntä voidaan rangaista. Hänet voidaan panna vankilaan, mutta hän ei opi rangaistuksesta mitään, koska hänellä ei ole aivosoluja, jotka saisivat hänet katumaan ja olemaan pahoillaan. Psykopaatti on tunteeton. Hän ei tiedä vastuusta ja syyllisyydestä mitään.

William Wisting joutui jälleen vastuuseen siitä, että poliisioperaatio oli mennyt mönkään. Johtajat vaativat häntä jäämään pois kyseisestä rikostutkimuksesta, mutta Wisting teki tutkimusta salaa, sillä hän ei luottanut juuri kehenkään. Oli pakko selvittää kuka sarjamurhaajan apuri oli, sillä poliisilaitos vuoti esimerkiksi lehdistölle, ja lehdistö syytti Wistingiä. Wisting syytti itsekin itseään siitä, että rikollinen oli päässyt vapaaksi.

Hän kohotti päätään ja siristeli silmiään taskulampun valossa. Suun peitti leveä teippi, joka oli kierretty kahteen kertaan pään ympäri. Silmät pyörähtivät nurin ja painuivat kiinni.

Jørn Lier Horstin dekkari Pahan otteessa suorastaan vangitsee jännittäviin tapahtumiin mukaansa. Lue kirjasta saatiinko rikolliset kiinni? Entäs miten kävi Linelle ja hänen tyttärelleen? Tällä kertaa tapahtumat olivat niin jännittäviä, että huomasin pidättäväni hengitystä. Tälläkin kertaa kirjailija on saanut vaikutuksen kirjan tapahtumiin aidosta rikoksesta ja rikollisesta.

 

Jørn Lier Horst, Pahan otteessa *****

suom. Päivi Kivelä

Otava 2023

s. 362

Illvilje 2019

Dekkari

William Wisting-sarja


Horst Jørn Lier: Hiljainen meri 
Horst Jørn Lier: Hylkiöt
Horst Jørn Lier: Tulikoe
Horst Jørn Lier: Luolamies
Horst Jørn Lier: Koodi 
Horst Jørn Lier: Avaintodistaja 
Horst Jørn Lier: Pimeä laskeutuu 
Horst Jørn Lier : Kadonnut Felicia


12 kommenttia:

 1. Tuo on taas semmoinen jonka joutuu lukemaan tukka pystyssä 🙃🙂📕
  Jotkut kirjoittajat osaavat luoda tuollaisen jännitteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli tosi jännittävä. Linellä on taito joutua kiipeliin noiden rikollisten kanssa. Hän on nimittäin rikostoimittaja, tosin tässä kirjassa hän tekee enemmän tutkimustyötä rikosten parissa samalla kun kuvasi poliisien projekteja.

   Poista
 2. Houkutteleva avaus, jota en malttanut olla lukematta, vaikka teos on vielä varausvaiheessa eli selkeästi Jørn Lier Horst, Line ja Wisting hoitavat tonttinsa lukijan iloksi tässä uutukaisessakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kuule Horst pistänyt parastaan. Vieläkin hengitys lukkiutuu, kun ajattelen kirjan tapahtumia. Suosittelen ;)

   Poista
 3. Olen näköjään lukenut melko vähän dekkareita viime aikoina, kun on niin moni dekkaristi jäänyt täysin huomioimatta. Tämäkin on uusi tuttavuus minulle, mutta vaikuttaa siltä, että kannattaisi tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Horst on itse poliisi ja hän on kirjoittanut pitkään tätä sarjaa. Kirjoja on käännetty suomeksi tosi oudossa järjestyksessä, välillä uusia, välillä vanhoja. Tämä dekkari on uusimmasta päästä. Kannattaa tutustua. Wisting tekee hyvää poliisityötä, eikä hänellä ole päihde-eikä muitakaan vastaavia ongelmia. Semmoisesta on kiva lukea. Jännitys tulee sitten rikollisten puolelta. Suosittelen.

   Poista
 4. Jaa-a, tässä on kirja, jota en haluaisi lukea. :) Mutta kirjoitit kyllä houkuttelevan arvion siitä ja kommenteissa vielä lisää mielenkiintoista asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara kommentista :) Jos et halua lukea, niin ei silloin kannata, sillä paljon mukavampi on lukea kirjoja, joista kiiinnostuu. Minä tykkään dekkareista ja jännityksestä. Wisting-sarja on siitä erilainen, että päähenkilöillä ei ole niitä päihdeongelmia. Lisäksi tässä sarjassa tehdään ruokaa ja syödään sitä, käydään kahviloissa ja ravintolassa ja muutenkin tämä on hyvin realistinen sarja.

   Poista
  2. Normaalin arkielämän kuvaus on tosiaan plussaa dekkareissa. Niin usein päähenkilö on vähintäänkin päihdeongelmainen. :) Esimerkiksi Leonin Brunetti-kirjoissa minua viehättää nimenomaan harmoninen perhe-elämä ja elämän hyvistä puolista, kuten kirjoista ja hyvästä ruoasta nauttiminen, vaikka ne muuten eivät kovin erikoisia olekaan.
   Mukavaa päivää!

   Poista
  3. Kiitos Sara :) Jännitys tarvitsee vastapainoa ja Horstilla on taito sekä kertoa hyvistä elämän puolista ja sitten siitä rikollisten aiheuttamasta työmäärästä poliiseille.

   Poista