lauantai 1. heinäkuuta 2023

Karin Collins: Säilyt sydämessäin


 

Mies naurahtaa ja hänen kasvoillaan viipyy hymy, kun hän kääntyy poispäin kohti toria, perässään katukivillä tanssivat pölypyörteet. Aino jää toviksi seisomaan ja katsoo loittonevaa selkää. Hän on varma, ettei ole nähnyt miestä aiemmin.

Karin Collinsin teos Säilyt sydämessäin aloitti uuden Hankoon sijoittuvan historiallisen kirjasarjan. Lukiolaistyttö Aino tapasi miehen, johon ihastui sydämensä pohjasta. Oli vuosi 1939, ja muista maista kuului jo ikäviä uutisia sodista ja miehityksistä. Aino ei halunnut ajatella sotaa, sillä hän aloittaisi kesätyöt kaupassa ja syksyllä hän menisi lukion viimeiselle luokalle. Ainonkin piti lopulta muuttaa ajatusmaailmansa, kun Venäjä aloitti Suomen pommitukset.

Disasta tuntuu, että hän on tanssinut koko yön. Se on yllättävää, odottamatonta, hän kun pysyttelee tavallisesti poissa tanssilattialta. Tänään tuskin ainutkaan valssi on jäänyt häneltä väliin, hän on askeltanut poreilevat fokstrotit ja pyörinyt helmat hulmuten ja polvet taivutettuina orkesterin soittaessa swingiä.

Disa oli pensionaatti Bellevuen johtaja kesäisin, kun pensionaatti oli auki. Disa oli mestari pitämään alaiset työn touhussa ja keksimään vieraille ohjelmaa. Yöt hän ajeli yöpuvussa uimaan, sillä hänellä oli kuuma, eikä hän pystynyt nukkumaan. Sitten puhkesi sota, naiset ja lapset evakuoitiin muualle Suomeen ja Disa jäi hoitamaan heitä, jotka tarvitsivat suojaa ja apua pommitusten aikana pommisuojassa.

Selkäkipua uhmaten Hjalmar kumartuu ja ottaa Nissen syliin. Hän painaa nenänsä tämän vaaleita hiuksia vasten ja hengittää tuttua tuoksua. Sara laskee käden hänen olalleen ja antaa sen levätä siinä, kunnes Hjalmar tuntee lämmön paidan läpi.

Hjalmarin poika lähti sotaan. Karjalassa tarvittiin miehiä. Pojasta ei kuulunut moneen kuukauteen mitään. Pojanpoika ja vaimo olivat joutuneet evakkoon sukulaisten luokse saaristoon. Hjalmarille jäi muiden sotaan kelpaamattomien vanhojen miesten kanssa Hangon puolustaminen ja tulipalojen sammuttaminen. Niitä tulipaloja oli paljon, sillä venäläiset pommittivat Hankoa ankarasti. 

Karin Collinsin huikean hienossa ja kauniisti kerrotussa Säilyt sydämessäin teoksessa kerrotaan mitä tapahtui Hangossa vuonna 1939 ja talvisodan aikana. Sota-aika oli hirvittävää, mutta rauhanehdot ne vasta kauheita olivatkin. Mitä tapahtui kirjan kolmelle kertojalle noina aikoina, se selviää tästä sydämeen sattuvasta kirjasta. 

"Eiköhän lähdetä sitten."

 

Karin Collins, Säilyt sydämessäin *****

suom. Sirkka-Liisa Sjöblom

S & S 2023

s. 423

Snart har sommarn blommat ut 2022 

Historiallinen teos

1939

Talvisota 

2 kommenttia:

 1. Ajankohtainen. Väkisin tulee heti Venäjä ja Ukraina mieleen.
  Eloisasti kuvattu tanssikohtaus. 🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venäjä teki tuolloin saman Suomelle. Pommitti Hangon hajalle ja otti sen itselleen sotakorvauksena. Sen lisäksi aika paljon Karjalaa menetettiin heille ns. sotakorvauksina.
   Tämä kirja on kerrottu todella kauniisti. Kirja vei mennessään historian lehdille ja minä nautin kerronnasta. Tätä kirjaa on varmasti upeaa myös kuunnella.

   Poista