perjantai 14. heinäkuuta 2023

Hope Adams: Vaaralliset naiset

 


He olivat nyt paljon lähempänä Van Diemenin maata kuin Englantia. Viimeiset kaksi viikkoa meri oli ollut niin tyyni, että sen pinta oli muistuttanut lasilevyä, mutta auringonnousun aikoihin sää oli muuttunut ja meren pinta oli peittynyt lukemattomiin pieniin aaltoihin.

Hope Adamsin historiallinen teos Vaaralliset naiset kertoi merimatkasta purjelaivalla Englannista Van Diemenin maahan (Tasmaniaan) vuonna 1841.  Laivalla, joka oli nimeltään Rajah, oli 180 naista, jotka olivat saaneet vuosien mittaisia karkotuksia tuomioistuimilta lievistä rikoksistaan. Jotta tarina olisi jännittävämpi, matkalla oli myös yksi raskaamman rikoksen tehnyt nainen, hän oli tarinan toinen kertoja. Toinen kertoja oli nuori Kezia Hayter, joka oli palkattu johtamaan vankeja.

Ne naiset, jotka eivät kirkuneet, valittivat ja tarrautuivat toisiinsa, ja vaikka kukaan ei lausunut noita sanoja ääneen eikä rohjennut udella, löyhkän täyttämässä ilmassa roikkui yksi kysymys: Onko hän kuollut?

Matka Van Diemenin maahan kesti yli sata päivää. Kezia oli koonnut naisten joukosta parikymmentä naista ompelukerhoonsa. Heidän tavoitteenaan oli ommella Kezia suunnittelema tilkkutyö matkan aikana valmiiksi. Tuo tilkkutyö löytyy tänäkin päivänä Australian kansallisgalleriasta, sillä kirjan tarina pohjautuu tositapahtumiin. 

Laivalla tapahtui yksi väkivaltainen teko, jota matkan aikana yritettiin selvittää. Kezia, laivan kapteeni, pappi ja lääkäri kuulustelivat naisia, mutta jokaisella oli kerrottavanaan sama tarina. Lopulta miehet päätyivät erääseen henkilöön, mutta Kezia oli eri mieltä syyllisestä. Mitä laivalla tapahtuikaan?

Hope Adamsin Vaaralliset naiset tempaa mukaansa historialliselle laivamatkalle.

 

Hope Adams, Vaaralliset naiset

suom. Arto Konttinen

Sitruuna 2023

s. 419+ Historiallisia huomioita

Dangerous Women 2022

1841

Merimatka Australiaan

Murhamysteeri

4 kommenttia:

  1. Takuulla tiivis tunnelma. Yli sata päivää merellä, ja siihen vielä väkivaltainen tapahtuma. Alkaa itseänikin ahdistaa 🙂 Mielenkiintoista miten Englannista kuljetettiin vankeja Tasmaniaan ja muualle Australiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnelma oli tiivis laivalla, sen voin luvata. Minustakin oli outoa, että vankeja kuljetettiin muihin maihin. Tämän päivän Australiassa on runsaasti kyseisen laivamatkan vankien jälkeläisiä. Tuohon aikaan vankeutta sai hyvin pienistä rikkeistä.

      Poista
  2. Tämä pitääkin laittaa lukulistalle - jos ei jo olekin 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen. Tämä oli jännä historiallinen teos.

      Poista