maanantai 17. heinäkuuta 2023

Lilja Sigurdardóttir: Jääkylmä aurinko

 


Mies haki sopivaa jalansijaa terävässä laavakivikossa, saavutti tasapainon ja kurottautui tarttumaan matkalaukusta esiin työntyvään käteen. Se tuntui jäiseltä, ja vaikka hänen olisi totta kai pitänyt osata odottaa sitä, ihon kylmyys ja kumimaisuus järkyttivät häntä.

Islantilaisen Lilja Sigurdardóttirin dekkari Jääkylmä aurinko alkoi hyvin heti ensimmäiseltä sivulta ja jatkui yhtä vaikuttavasti viimeiselle sivulle asti. Kirjan päähenkilö oli kolmekymppinen Áróra. Hän selvitti työkseen talousrikollisten rahakätköjä, siis niitä paikkoja, jonne kaiken maailman ketkut ja huijarit kätkivät huijaamalla saatuja rahoja mm. bisneksistään, joissa pyörittivät pimeää rahaa, ja ihmiset menettivät säästönsä. 

Áróra asui Skotlannissa, mutta äiti painosti hänet matkustamaan Islantiin etsimään kadoksissa olevaa isosiskoa. Siskon islantilainen mies oli väkivaltainen ja muitakin rötöksiä löytyi hänen tililtään. Àróra oli täysin kyllästynyt kuskaamaan siskoaan turvakoteihin ja lääkäreihin paikattavaksi. Nyt vaikutti siltä, että sisko oli viimein jättänyt miehensä.

Tuo hetki laavakentällä merkitsi käännettä hänen elämässään. Hän oli surusta suunniltaan, mutta samalla hän tunsi rinnassaan metallisen järkähtämättömyyden, joka repi ja raastoi hänen sisintään kuin veitsenterävä teräslevy. Nyt kaikki oli toisin. Hän ei ollut se, joka oli luullut olevansa. Nyt hän tiesi kykenevänsä tappamaan.

Àróra kohtasi saman tien Islantiin saavuttuaan yhden Islannin pahimmista  bisneshaista, joka oli konkurssin tehtyään ollut vankilassa, menettänyt omaisuutensa ja perheensä. Ja jälleen oli uudet bisneskuviot meneillään. Àróra huomasi tilaisuutensa tulleen, ja aloitti tutkimustyöt samalla, kun etsi siskoaan.

Lilja Sigurdardóttirin Jääkylmä aurinko sijoittui juhannuksen ajan Islantiin. Kirjan teemoina olivat perheväkivalta ja  talousrikokset. Kirjan kiinnostava sivujuoni oli turvapaikanhakija, joka oli saanut monta kielteistä päätöstä. Miten edetä ja minne tilanteessa, jossa kotimaassa odotti sota ja vankila. Mahdollisesti vielä pahempi kohtalo. 

Lilja Sigurdardóttirin Jääkylmä aurinko selvitti hyytävää katoamismysteeriä. Tämä sarjanaloitusdekkari koukutti Islanti-Noir-tunnelmaan mieleenpainuvalla tavalla.

 

Lilja Sigurdardóttir, Jääkylmä aurinko *****

suom. Marjakaisa Matthiasson

BlueMoon 2023

s. 253

Helköld sól 2019

Dekkari

Áróran tutkimuksia I. osa

Islanti

6 kommenttia:

 1. Taas loistava kirjan nimi. Mitenkähän kauan niitä vielä pystytään keksimään ennen kuin ideat loppuvat? 🤔 🙂☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kirjan nimi on huippuhyvä.
   Uusia hyviä kirjoja julkaistaan koko ajan, joten nimien keksijöille on vielä tilaa.

   Poista
 2. Tää on ruennu nyt kiinnostaan mua ni pitänee siis lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sarjan eka kirja on sen verran hyvä, että aion lukea seuraavatkin kirjat. Suosittelen.

   Poista
 3. Tämä jäi mieleen jotenkin todella hyytävänä ja kiinnostavana dekkarina. Jatkoa odottelen innolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Kyllä Islanti tuli sen verran hyvin esille ja samoin kiinnostava päähenkilö.

   Poista