keskiviikko 12. heinäkuuta 2023

Ragnar Jónasson: Tuhkayö

 

 

Evan haukkoi henkeä ja tuijotti turtana edessään makaavaa ruumista. Hän hapuili puhelintaan islantilaisten iskelmien soidessa taustalla kuin riitasointuna.

Islantilaisen  Ragnar Jónassonin Tuhkayö jatkaa vakuuttavasti dekkarisarjaa, jonka päähenkilö on Siglufjördurin poliisi Ari Thor Arason. Kirjan alussa eräs turisti löysi yllättäen kuolleen miehen matkatessaan Islannissa lomallaan. Ari Thor sai siten uutta sisältöä työhönsä, jossa olikin ollut hiljaiseloa. Raaka murha tiesi pitkiä työpäiviä pitkälle eteenpäin.

Hän ei tuntenut muuta kuin vihaa, tarvetta kostaa. Mutta oli vaikea kostaa ihmiselle, joka oli jo mullan alla. Niinpä hänen kostonhimonsa sai muita muotoja.

Tuhkayön teemoihin liittyi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, ja jopa ihmiskauppaa. Rikolliset keksivät kaikenlaista ilkeyttä ja pahuuden tekoja. Ihmisiä houkutellaan töihin ulkomaille, ja sitten vastassa on vankeus ja seksityö. Myös lapsiin kohdistuva  pahuus tuli kirjassa esille. 

Kun lasten lapsuus on turvaton ja/tai lapsiin kohdistuu väkivaltaa, se voi näkyä pitkään epävakaana käytöksenä ja/tai mielenterveysongelmina. Moni rikollinen on päätynyt rikolliseksi lapsuudessa koettujen väkivaltakokemusten vuoksi. Mikä on valitettavaa, mutta totta myös oikeassa elämässä.

Aluksi vankeus oli kauhistuttanut häntä. Raitista ilmaa ja auringonvaloa ei ollut. Tunne oli painostava. Jonkin aikaa hänen oli vaikea hengittää, ja hän lähestulkoon odotti pyörtyvänsä pelosta. 

Ragnar Jónassonin Tuhkayö sisälsi aika lailla eri aineksia, mutta niistä kehkeytyi sangen oivallinen dekkari. Tosin kirjan lopussa Ari Thor teki mustasukkaisuuttaan ison virheen, joka kostautui tosi ikävällä tavalla. Siitä tuleekin seuraavaan sarjan osaan hyvä koukku. Pakkohan se on lukea, jotta tietää, miten Ari Thorille käy jatkossa. 

 

Ragnar Jónasson, Tuhkayö

suom. Antti Saarilahti

Tammi 2023

s. 310

Myrknætti  2011

Käännetty suomeksi englanninkielisestä teoksesta Blackout  

 

Ragnar Jonasson: Lumisokea

2 kommenttia:

  1. Varmaan vetävä tarina islanti-ulottuvuuksineen. Kiinnostava. Kurjan todentuntuinen aihe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Islanti kiinnostaa minuakin. Tällä hetkellä siellä taitaa olla tulivuorenpurkaus menossa. Uutisissa näytettiin laavavirran valumista. Tässä kirjassa oli keskellä kesää hämärää, kun tuhkapilvi peitti ilman.

      Poista