perjantai 28. heinäkuuta 2023

Emily St. John Mandel: Lasihotelli

 


Missä minä olen? En meressä enkä missään muuallakaan, en tunne enää kylmää, en tunne mitään, tunnen rajan, mutten tiedä kummalla puolella olen, ja pystyn nähtävästi liikkumaan muistojen välillä kuin siirtyisin huoneesta toiseen.

Kanadalaisen Emily St John Mandelin Lasihotelli kietoi tarinaan, johon liittyivät keskeisesti Vincent ja hänen velipuolensa Paul, sekä muutama muu henkilö. Kirjan kuvioissa liikutaan Kanadan erämaassa, New Yorkin bisnesmaailmassa, valtamerten laivoilla ja jopa vankilassa.

Vincent lähti merille elokuussa 2013, kun taivas oli kirkkaansininen ja pilvet kuin popcornia.

Vincent oli nuoren elämänsä aikana elänyt monta elämää, tai hän oli ajautunut elämästä toiseen suunnittelematta juuri mitään. Hän oli lopettanut koulunsa, jättänyt työnsä ja elänyt pitkään elämää miljonäärimiehen rinnalla, joka työkseen huijasi ihmisiltä rahat pois. Elämä oli julkkiselämää, joten miehen jouduttua loppuelämäkseen vankilaan, Vincent piiloutui työskentelemään laivoille.

Paulin elämä oli kulkenut huumeiden matkassa. Hänenkin opiskelunsa olivat jääneet kesken. Hän oli kuitenkin kiinnostunut säveltämisestä, josta hän saikin kipinää elämälleen, joka kuitenkin oli kuin varjoelämää muiden ihmisten rinnalla.

Emily St. John Mandelin Lasihotelli loi sivu sivulta eteen outoja ihmiskohtaloita, joilla meni välillä hyvin ja välillä huonosti esim. miljonäärin joutuminen vankilaan oli valtavan suuri hyppy, mutta sitä tapahtuu myös tavallisessa elämässä, kun finanssimaailman huijaukset, veronkierrot ja muut vääryydet joutuvat tuomioistuinten eteen.

Emily St. John Mandelin Lasihotelli kertoi moraalisista ja taloudellisista romahduksista ja niiden seurauksista oudon koukuttavalla tavalla.

 

Emily St. John Mandel, Lasihotelli

suom. Aleksi Milonoff

Tammen Keltainen Kirjasto 2023

s. 320

The Glass Hotell 2020

 

Emily St. john Mandel: Asema 11

4 kommenttia:

  1. Pilvet kuin popcornia kirkkaansinisellä taivaalla - sen voi melkein nähdä 💙 Uskon että kirja on koukuttava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidin enemmän Mandelin kirjasta nimeltään Asema 11. Mandel on suosittu ja lukijoita varmasti löytyy Lasihotellillekin.

      Poista
  2. Vaikuttaa kiehtovalta tarinalta tyylikkäästi kerrottuna.
    Pitäisi ehtiä lukea edes näitä kirjapostauksia useammin. En tiedä miten minulla on (kirjojen) lukeminen jäänyt niin vähälle viime aikoina. Pian kääntyy kalenterissa esiin elokuu ja kuun lopussa lukee "Main lukuhaaste loppuu".
    Lukuiloa ja mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Sara :) Kesällä on kaikenlaista piha- ja puutarha- ja kasvimaa hommaa plus lomailut ja matkat ja kesäteatterit ja vierailut :) Mökillä olen melkein koko ajan ulkona paitsi nukkumassa käyn sisällä. Sitäkin voisi kokeilla ulkona, jos en olisi niin pelkuri. Luen siis paljon vähemmän kesäisin ja etupäässä dekkareita. Itsekin huomasin, että apua tuo lukuhaaste loppuu pian ;)

      Poista