maanantai 22. tammikuuta 2024

Richard Osman: Viimeinen pirulainen

 


Hän sammuttaa ajovalot ja istuu pilkkopimeässä.

Riski on hemmetinmoinen, se on varma. Mutta hän on melkein kahdeksankymppinen, joten mikäpä olisi parempi aika riskinottoon? Mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua? Sekö, että he etsivät hänet käsiinsä ja tappavat hänet?

Lontoolaisen Richard Osmanin dekkari Viimeinen pirulainen on neljäs osa suosittua Torstain murhakerho-sarjaa, jossa senioritalossa asuvat ystävykset ratkovat rikoksia. Tällä kertaa heidän ystävänsä murhataan kylmän viileällä tavalla. Kuka on murhan takana ja mikä on motiivina? Tapaukseen oli sekaantunut ainakin huumekauppiaat, mutta myös antiikkikauppiaat. Elizabeth, Joyce, Ron ja Ibrahim olivat kinkkisen mysteerin äärellä, mutta poliisituttavat saivat heiltä varmuuden siitä, että ennen pitkää, tosin ei niinkään kauan aikaa menisi, he selvittäisivät rikokset, ja heidän ystävänsä murhaaja joutuisi linnaan tekosistaan.

Ennen kuin he laskeutuvat metalliportaat, Joyce miettii pitkään ja hartaasti, mitä Elizabeth tekisi. Pääsikö jotain unohtumaan? Jotain, mille Elizabeth heidän palattuaan pyörittelisi silmiään? Sitten Joyce saa oivalluksen. Hän vetää Patricen takaisin toimistoon ja pyytää tätä kuvaamaan ruumiin jokaisesta kuvakulmasta. Hyvä ajatus.

Elizabethilla oli murheita miehensä muistisairauden kanssa, sillä mies pitäisi laittaa hoitokotiin. Viimeiset ajat olivat siis meneillään. Elizabeth on Torstain murhakerho-ryhmän aivot ja johtava hahmo, mutta tällä kertaa vetovastuu siirtyi Joycelle, sillä Elizabeth käytti aikansa miehensä seurana. Joyce oli hyvä, kun hän pääsi näyttämään kykynsä. Hän oli ammatiltaan sairaanhoitaja, joten ruumiiden näkeminen ei häntä hätkäyttänyt. Ei edes murhattujen ruumiiden. 

Richard Osmanin Torstain murhakerho-dekkarisarja tuo eläkeläisystävykset esille hyvin nokkelina ja hauskoina tyyppeinä. Elizabeth on tehnyt töitä vakoojana, joten hänellä on suhteita ympäri maapallon kaikenlaisilta aloilta. Niitä hyödynnetään tässäkin kirjassa. Elizabeth on onnellinen,  että hän on saanut ystäviä seniorikerhosta, sillä hän tarvitsee nyt tukea. Kaikki ihmiset tarvitsevat tukea ja lämpöä, myös ymmärrystä. Pitkän iän eläneillä on yleensä ymmärrystä kaikkia ihmisiä kohtaan. Ibrahimin ymmärrys kohdistuu erästä naisvankia kohtaan, jota hän käy terapoimassa vankilassa, ja saa samalla tärkeitä vinkkejä rikollispiireistä. Tosin hän ei huomaa, että häntä voidaan käyttää hyväksi.

Minusta me olemme nyt ansainneet hiljaiseloa joksikin aikaa. Muutaman kuukauden ilman murhia ja ruumiita, ilman timantteja ja vakoojia, ilman aseita ja huumeita ja ihmisiä, jotka uhkaavat tappaa meidät.

Kun kirjan sivut loppuivat, minulle tuli heti ikävä näitä seniorikylän sympaattisia asukkaita, mutta onneksi kirjailija lupasi jatkoa sarjalle. Luvassa on myös elokuva sarjan ensimmäisestä kirjasta. Annan kaikki kehuni tälle sarjalle: huumorintajuinen, älykäs, hellyttävä, sydämellinen ja koskettava, mutta samalla hyvin  viihdyttävä. Ja sen takaa se, että Richard Osmanilla on vankka viihdealan tausta koomikkona ja juontajana.

Richard Osmanin dekkarissa Viimeinen pirulainen senioriystävykset selvittivät ystävänsä murhamysteerin.

 

Richard Osman, Viimeinen pirulainen *****

Suom. Antti Saarilahti

Otava 2023

s. 391

The Last Devil to Die 2023

Dekkari

Torstain murhakerho-sarja 4. osa

 

Richard Osman: Torstain murhakerho

Richard Osman: Mies joka kuoli kahdesti

Richard Osman: Hutiluoti

6 kommenttia:

  1. Tämä sarja on ollut rentouttavaa ja hilpeää hyvän mielen luettavaa, kyllä senioreissakin poweria ja jekuttelua piisaa ja Osman kuvaa heitä varsin taidokkaalla asenteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä kanssasi. Jo Agatha Christie ymmärsi vanhemman sukupolven älykkyyden Hercule Poirotin ja Miss Marplen hahmoissa. Älykkyys ja ymmärrys kavavat samalla, kun ikävuodet kertyvät. Osman on lisännyt älykkyyden ja ymmärryksen lisäksi huumorin.

      Poista
  2. Oi rakastan tätä Osmanin sarjaa! Harmi vain että kirjaston varausjono oli jo sen verran pitkä kun heräsin tämän uuden osan ilmestyneen, joten vielä menee hyvä tovi ennen kuin pääsen taas heidän matkaansa. Herkullinen täky tämä arvio ainakin oli :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi :) Tämän kirjan parissa on sen verran kivaa, että sitä kannattaa odottaa. Odotus kyllä palkitaan.

      Poista
  3. En ole lukenut tätä sarjaa, mutta sarjaa on kyllä niin paljon kehuttu, että voi olla, että se tulee lukulistalleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annan vahvan suosituksen tälle dekkarisarjalle. Kannattaa aloittaa ensimmäisestä kirjasta nimeltään Torstain murhakerho, niin että pääset tutustumaan kirjan henkilöihin heti alusta asti. Jotkut rikollisetkin pysyvät mukana kirjasta toiseen.

      Poista