lauantai 20. tammikuuta 2024

Juhani Brander: Amerikka

 


Pelkkä köyhyys ei heitä erottanut muista kyläläisistä. Kylän pojat olivat poikkeuksetta olkitukkaisia ja vaaleita. Kaarlo oli tummakulmainen, hänellä oli suuret kourat ja harjaksena lainehtiva musta tukka.

Juhani Branderin teos Amerikka lumosi minut upeilla saaristolais- ja luontokuvauksillaan. Teos alkoi kirjan päähenkilön, Kaarlon, äidin kertomuksella, miten hän tutustui Kaarlon isään sodan aikana, ja mitä sitten tapahtui. Kaarlo oli elänyt mummonsa kanssa kahdestaan paikkakunnalla nimeltään Eden. Kirjailija on käyttänyt kirjallisia vapauksiaan, sillä sen nimistä paikkaa tai saarta ei ole Turun saaristossa, jonne tapahtumat sijoittuivat. Edenissä puhuttava kielikin on todella outoa. Mummo ei halua, että Kaarlo puhuu samalla lailla kuin muut kyläläiset. 

Kirjailija on käyttänyt lähdetietoinaan Rymättylän historiaa, joten olettaisin tapahtumien sijoittuvan jonnekin sinne. Tuttu paikka minulle, sillä mieheni on kotoisin Rymättylään kuuluvasta saaresta. Bongasin kirjasta tuttujakin paikkoja saaristosta esim. Omenainen on tuttu saaren nimi.

Sitten mummo nousi patjalta ja sanoi, että nyt pitää laittaa vaatetta päälle ja kölninvettä karvoihin. Mummo ruiskutti keltaista hajuvettä, joka oli ollut toistakymmentä vuotta kaapissa, ja sitoi sitten hartioittensa ympärille villakangasneuleen ja asettui istumaan kiikkustuoliin.

Kaarlon mummo oli mahtava persoona. Mummon puheet olivat hyvin miesmäisen alavoittoisia, mutta ihan tarkoituksella. Mummoa ei jyrätty. Mummo alkoi olla  huonokuntoinen, eikä jaksanut tehdä ruokaa tai huolehtia muutenkaan Kaarlosta. Kahdeksanvuotias Kaarlo oli tottunut huolehtimaan itsestään joten kuten, mutta nälkä oli aina. Kouluunkin hän meni vain siksi, että sai syödäkseen. Koulussa oli ikävää, kun muut pojat kiusasivat. Olisi pitänyt tapella niiden kanssa.

Mummo oli kertonut, että äiti meni Amerikkaan. Äidin kirjoittama päiväkirja eteni kirjan tarinan mukana. Mummon kuoltua Kaarlo karkasi ja lähti veneellään syntymäkodistaan kohti Amerikkaa. Miten matka edistyi, sen voit lukea kirjasta. Kirjassa on mielikuvituksellista seikkailumieltä, jopa fantasiaa, joten siitä tuli mieleeni Mark Twainin klassikkoteos Huckleberry Finnin seikkailut 1800-luvulta. Ehkäpä tuo kirjan nimi antaa väärän ensivaikutelman kirjan sisällöstä. Tapahtumat siis sijoittuvat Suomeen.

Juhani Branderin Amerikka oli teos, joka hurmasi runollisella tekstillään ja upeilla luontokuvauksillaan. Kaarlo ja mummo olivat ihana parivaljakko. Mummon elämästä olisi kiinnostavaa lukea enemmänkin. 

 

Juhani Brander, Amerikka *****

Wsoy 2023

s. 302

Saaristo

1940-50


2 kommenttia:

  1. Onkin hienoa jos tarinaan osaa punoa sopivasti mielikuvitusta mukaan, mutta jos se pysyy silti todentuntuisena. Tuohon kirjaan on takuulla helppo eläytyä,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikuisten kirjoissa lapsi on harvoin pääosassa. Kaarlo oli selviytyjäluonne, vaikka vastassa oli paljon ongelmia. Lapset ovat hyviä henkilöhahmoja.

      Poista