keskiviikko 22. toukokuuta 2024

Ragnar Jónasson: Repeämä

 


Pahinta oli, etteivät jäljet olleet pysähtyneet takaoven tienoille. Ne olivat johtaneet aivan makuuhuoneen oven eteen.

Islantilaisen Ragnar Jónassonin kolmas Ari Thor-sarjan dekkari on nimeltään Repeämä. Ari Thor Arason on pohjoisislantilaisen pikkukaupungin Siglufjördurin poliisi. Kaupunkiin oli saapunut kulkutauti, jonka vuoksi kaupunki oli julistettu karanteeniin. Arilla oli sen vuoksi aikaa tutkia erästä vanhaa kuolintapausta 50 vuoden takaa. Tuo tapaus oli ollut hyllytettynä, mutta eräs mies oli soittanut ja pyytänyt, että Ari tutkisi sitä. Mies oli ollut tapahtuma-aikaan pikkuvauva, ja siitä oli todisteena valokuva. Valokuvassa oli henkilö, jonka mies halusi saada selville.

Soittaja oli se nuori tv-toimittaja, Ísrún - se, jolla oli arpi toisessa poskessa. Hän oli saanut mainetta edellisenä kesänä oltuaan ensimmäinen toimittaja paikalla, kun siglufjördurlainen mies oli hakattu kuoliaaksi läheisellä vuonolla.

Ísrún ja Ari Thor olivat yhteyksissä kulkutaudin etenemisessä. Ísrún lupasi selvittää myös mystisen valokuvassa olleen miehen juttua, jos saa yksinoikeuden tarinaan. Hänelle tuli myös muita kiireitä parin vakavan rikoksen johdosta, jotka liittyivät toisiinsa ja jossa jopa politiikoilla oli näppinsä pelissä. Ìsrún vaikuttaisi kirjassa olevan henkilö, joka haalii valtavasti tekemistä itselleen. Lisäksi häntä rasittivat vanhempiensa välit ja oma terveys.

Adrenaliini, kylmyys ja järkytys auttoivat häntä hahmottamaan toisenkin mahdollisuuden, joka oli äärettömän paljon pahempi.

Rikokset ratkesivat kirjan tarinassa. Viidenkymmenen vuoden takainen rikos liittyi luultavasti suhdedraamaan, jota oli peitelty taitavasti. Ari Thor sai selvitettyä Ìsrúnin avulla mitä oikein oli tapahtunut. Valokuvan vauva sai kuulla koko mysteerijutun.

Tv-toimittaja Ísrún sai selvitettyä poliitikkojen kytkökset eräässä kirjan rikoksessa. Tosin kukaan heistä ei saanut tuomiota, mikä oli outoa. Näinköhän Suomessakin tapahtuisi? Suomalaiset kansanedustajat ja muut eduskunnan työntekijät ovat kyllä saaneet kaikenlaisia tuomioita vuosien mittaan, mutta ei heitä ole saatu luottamustoimista poistettua. Ja hehän ovat niitä lakeja laatimassa.

Ragnar Jónassonin Repeämä dekkarissa pohdittiin lapsuutta ja vanhemmuutta sekä poliittisia kiemuroita alamaailman pyöriessä läheisyydessä.

 

Ragnar Jónasson, Repeämä

Suom. engl. kielisestä teoksesta Antti Saarilahti 

Tammi 2024

s. 306

Rof 2012

Engl. kielinen käännös Rupture 2016

Ari Thor-sarjan 3. osa

Cosy crime


Ragnar Jónasson: Lumisokea

Ragnar Jónasson: Tuhkayö

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti