lauantai 5. elokuuta 2017

Hilary Mantel: Margaret Thatcherin salamurha


Vielä kaiken jälkeenkin on vaikea käsittää, mitä tarkkaan ottaen tapahtui. Yritän kirjoittaa juuri niin kuin asiat menivät, mutta huomaan muuttavani nimiä suojellakseni syyllisiä. Mietin syöksikö Jedda minut jollakin tavoin lopullisesti raiteiltani, vinoon kohtisuorasta, tuomittuna näkemään elämän vääristyneenä.

Yllä oleva lainaus on Hilary Mantelin novellikirjasta Margaret Thatcherin salamurha. Novellin nimi on Anteeksi, että häiritsen. Novellin päähenkilö asuu Saudi-Arabiassa ja viettää siellä erittäin eristynyttä elämää, johon hän oli oppinut, mutta sitten tapahtui jotakin mikä vei mielenrauhan ja yksityisen rauhan, yksinäisyyden, johon päähenkilö oli tottunut. Hänen kotiinsa ilmestyi jatkuvasti eräs henkilö, mutta päähenkilö ei pystynyt kieltäytymään ja olemaan epäkohtelias ja kieltämään vierailut. Luultavasti niin ei olisi edes saanut tehdä kyseisessä maassa.

Mies tallasi lasinsirujen päälle päästäkseen hänen luokseen, murskasi niitä kuin jäätä. Ajatteli, että nyt oli tullut paikka hänen läimäyttää vaimoaan, joka vain teeskenteli säikäyttääkseen hänet…

Seuraava novelli on nimeltään Pilkku ja kertoo pettämisestä ja mitä siitä voi seurata. Kirja sisältää 11 novellia nykyaikaan liittyvistä tapahtumista. Kirjan tekstit ovat rumankauniita, sillä hieno teksti ja rumat tarinat tekevät novelleista ikävää realismia. Novelleissa hyväksytään mm. laittomia tapahtumia, ja ummistetaan silmät ikävyyksiltä, jopa väkivallalta. Viimeisin novelli kertoo yhdestä tällaisesta, jossa ulkopuolinen henkilö jopa innostuu väkivallasta: Margaret Thatcherin salamurha : 6.4.1983

Ihastuin Hilary Mantelin muisteluihin omasta elämästä kirjassa Vain varjo häälyväinen. Päätin lukea lisää kirjailijan teoksia ja tämä novellikirja oli sopivasti saatavilla. Kirjan novellit eivät ole kaunista luettavaa, ja päällimmäiseksi mielikuvaksi novelleista nousi inho, mutta toisaalta realistinen ote maailmanmenoon. Kenen kantti kestää, kuka on heikoin lenkki pitäisi muuttaa Hilary Mantelin novelleissa muotoon kenen kantti kestää, kuka on vahvin lenkki. Arki/inhorealismia olkaa hyvät.

Hilary Mantel, Margaret Thatcherin salamurha ***
Suom. Kaisa Sivenius
Teos 2017
s. 178
The Assassination of Margaret Thatcher 2014

Lue mitä Takkutukka  ja Opus eka bloggaavat kirjasta.
Osallistun kirjalla Nipvetin Novellihaasteeseen 2 . 11 novellia.
Peukutan novellien sävyä, joka toistuu tarinasta toiseen yhtä inhottavana realismina ja hyvin mahdollisena ihmiskäytöksenä arkielämässä.

9 kommenttia:

 1. Kiitos postauksesta. En ole lukenut yhtään Mantelia, mutta tämä novellikokoelma vaikuttaa mielenkiintoiselta. - Mukavaa viikonloppua, meillä sataa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun on pakko sanoa, että onneksi sataa meilläkin, sillä meidän on pitänyt kastella koko kesän ajan, sillä kaikkialla on kuivaa.
   Suosittelen Mantelin kirjoja. Itse ihastuin omaelämäkertateokseen :)

   Poista
 2. Ehkä eivät ole minun novellejani, mutta saas nähdä. Tuntematon kirjailija minulle, noita oman elämän muisteluita voisin kokeilla. Kaunista viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin, että tykkäät näistä novelleista, sillä tekstihän on loistavaa. Aihepiiri taas sitä rumaa ja arkista... voi miettiä mitä ite pystyisi samoissa tilanteissa tekemään.

   Poista
 3. Rumankaunis on oikea adjektiivi näille novelleille! "Vain varjo häälyväistä" lukiessa aika ja paikka katosivat, kun taas tämä haastoi lukijana olemaan herpaantumatta läsnä. Mantelin skaala on kunnioitettavan ja uskomattoman laaja, eikä hän jätä lukijaansa koskaan kylmäksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luulen, että kiinnostuin kirjasta sinun blogissasi, joten kiitos siitä. Dekkareihin sopii vaikka minkälainen touhu, mutta näissä novelleissa hiukan vastaava iskee silmille kuin läimäys. Täytyy nostaa hattua Mantelin taidoille ja mielikuvitukselle. Olen muutenkin huomannut kirjallisuuden raaistuvan ja realismin nostavan nokkaansa. Tämä kirja sisältää suuren määrän eri teemoja, joista voisi keskustella vaikka kuinka kauan.

   Poista
 4. Mantel on minulle uusi tuttavuus. Tähän kiinnitin huomiota mutta joku nappasi nenän edestä. Toisesta kirjastosta löysin englanninkielisenä, vielä en ole aloittanut mutta on lukulistalla korkealla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukuiloa Henna tämän novellikirjan parissa :)
   Uskon, että kulmakarvat voivat nousta aika korkealle kirjaa lukiessa. Mantel on uskomaton.

   Poista
 5. Kiinnostavaa, että tunteeksesi nousi inho! Minulla oli koko ajan varuillaan olemisen tunne, pinnan alla kytee paljon purkautumatonta. Mielenkiintoinen, hitauteen pakottava kokonaisuus.

  VastaaPoista