tiistai 29. elokuuta 2017

Kirjabloggaajan kesäaakkoset V - Ö


Nyt on Kesäaakkosten viimeisen bloggauksen aika, ennen kuin kesä muuttuu syksyksi. Hieman haikein mielin tässä kirjoittelen näitä aakkosia, sillä kesä on aina sellainen vuodenaika, jota voisin viettää pitemmän ajan kuin vain sen kolme kuukautta.

V = Minulla on kolme veljeä, joita näen turhan harvoin, sillä he asuvat Pohjois-Suomessa. Pikkuveli on todella tärkeä ja hänen kanssaan soittelemme usein. Olin 11-vuotias ja pikkuveli 4-vuotias, kun terveydenhoitaja ilmoitti äidille, että pikkuveljelle ei ole annettu rokotuksia. No siinähän se minun kesäloma sujui pikkuveljeä hoitaessa, käytin hänet rokotuksilla, uimakoulussa ja jalkapalloharjoituksissa. Siinä Jopo sai kyytiä, kun pikkuveli istui tarakalla ja minä ajoin. Muistaakseni jäätelöä kului aika paljon, sillä kesä oli tietysti aurinkoinen ja meillä oli mukavaa.

X = Ristipistotyöt, jänikselle piirretty ristiturpa, rasti, ruksi, ex jne. Xbox on sen verran kuuluisa konsolipeli, että minäkin olen kuullut siitä, mutta en ole koskaan tarvinnut mihinkään. Minua ei yksinkertaisesti kiinnosta pelata vilkkuvia pelejä, ja luultavasti saisin sellaisista migreenin. Jos pelaan, niin pelaan lautapelejä, tai joitakin hauskoja korttipelejä. Olen huomannut, että sähköiset pelit tekevät lapsista ärtyneitä. Jos he eivät saa pelata niillä, ärtymyskynnys nousee, ja jos he pelaavat niillä osa ärtyy, jos he eivät osaa tai epäonnistuvat jne. Lopulta he ovat ärtyneitä, kun heidän pitää lopettaa pelaaminen.

Y = Ystävät ovat kallisarvoisia ja ystävyyssuhteita haluan vaalia suurella sydämellä. Minun pisin ystävyyssuhteeni on peräisin kouluajoilta ja olemme toistemme vanhimpien lasten kummeja. Joidenkin ystävyyssuhteiden loppuminen surettaa minua, sillä haluaisin pitää ystävistäni kiinni. Sydämellisiä halauksia kaikille ystävilleni <3

Z = Tietysti Zorro, jota katsottiin nuorena telkkarista. Zorro oli kuin Robin Hood, auttoi pulaan joutuneita. Z on myös meidän koiran nimessä kaksi kertaa, sillä hän on Ozzy, ja aivan oikein hän on saanut nimensä Ozzy Osbournen mukaan. Rokkarista en perusta, mutta nimi on hyvä. Meidän koirat ovat nimittäin kaikki olleet rokkareita: Remu, Andy ja nyt Ozzy. Ozzy on superihana ja voin sanoa, että koiruliinimme on todellinen persoona, joka luulee, että kaikki ihmiset rakastavat sitä ja antavat hänelle namipaloja. Huom! Kuvassa näkyy Ozzyn kuono.

Å = Åbo, kun kerta asun Turussa. Turku on kaupunki, josta on levinnyt turun tauti. Tauti on siitä kuuluisa, että hävitetään vanhat rakennukset ja rakennetaan tilalle hirviömäisen rumia kolhooseja. Tauti on levinnyt tietääkseni muihinkin kaupunkeihin ja kuntiin, valitettavasti.

Ä = Äiti. Omaa äitiä minulla ei enää ole, mutta olen itse kolmen lapsen äiti. Äiti on valittu Suomen kauneimmaksi sanaksi. Suomessa syntyvyys on ollut tänä vuonna alhaisimmillaan, mitä se on ollut vuosikymmeniin. Suuntaus on pitkään ollut samansuuntainen. Yhteiskunnan toimet eivät kannusta lasten hankintaan, päinvastoin. Pätkätyöt, kalliit asumiskustannukset, järkyttävän kallis ruoka, hirviöverot jne. eivät edesauta äidiksi tulemista. Joissakin pienemmissä kunnissa maksetaan jokaiselle lapselle syntymärahaa (jopa 10 000 euroa) ja päiväkotipaikat ovat ilmaisia. Tällainen perheiden auttaminen kalliissa lapsenhankintavaiheessa on auttanut kuntia syntyvyyden nousussa, ja lisännyt siten uusien äitien määrää.

Ö = Öhöm! Ihoni on atooppinen, joten öljyän ihoni säännöllisesti, plus käytän perusvoiteita. Hiukset tarvitsevat myös öljyä, ja öljy uppoaa hiuksiini sujuvasti. Öljy on myös terveellistä ruoanlaitossa. Tosin yritän välttää paistettuja ruokia, mutta aina se ei onnistu, ja silloin laitan rypsiöljyä  pannulle. Olen kyllä aikeissa vaihtaa rypsiöljyn luultavasti oliiviöljyyn, koska rypsipeltojen suojeluaineet ovat myrkkyä hyönteisille. Rypsi on muuten kaunis, kun se kukkii laajoina peltoina. 
Vielä muistelisin kalanmaksaöljyä, jota jouduin juomaan pienenä pullokaupalla, koska söin huonosti. Velipojat juoksivat karkuun, ja onnistuivat välttämään omat annoksensa tuota yököttävää öljyä, mutta minä sain varmaan poikienkin annokset kaiken varalta.
Öljy on luonnonvara, jota on pumpattu luonnosta kymmeniä vuosia. Onneksi sitä voidaan nykyään tehdä vaikka pullataikinasta tai vanhoista leivistä. Tiede on ihmeellistä ja jotenkin minusta tuntuu, että uusia innovaatioita tulee niin paljon koko ajan, että en pysy millään perässä. Tällä hetkellä olen tyytyväinen siihen, että polttoaineita pystyy tekemään kierrättämällä, mutta niiden vaikutusta ilmastoon en tiedä.


Haaste on Ja kaikkea muuta-blogin Minnan ideoima kesähaaste aakkosten mukaan.   Kiitokset Minnalle kivasta haasteesta <3

15 kommenttia:

 1. Isabelle Allendellakin on joku Zorrosta kertova kirja. Olen sen lukenut, mutta tarkka nimi ei muistu nyt mieleen. Ihoni ei ole atooppinen, mutta rutikuiva ja ajoittain kutiseva. Jouduin kesällä ostamaan päänahkaa kosteuttavia hoitotuotteitakin - helpotti. Plus ryhdyin ottamaan 2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä päivässä raakana. Mies on kuulemma lukenut että se on Gwyneth Paltrown kauneusniksi :)

  Haikealta tuntuu kesän loppuminen, mutta toivotaan kaunista ruskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu Zorro-kirjat tuli luettua nuorempana. Minä annoin meidän vanhalle Andylle kalanmaksaöljyä, niin heti alkoi kävelemään paremmin. Kyllä se keho kaipaa rasvaa ja öljyä ihan oikeasti :)
   Ajatella niin kaunis ihminen, kun käyttää oliiviöljyä se Gwyneth ;)

   Poista
 2. Vaikeat kirjaimet aakkosten lopussa, mutta kirjabloggarit selättävät ne helposti (näemmä 😀

  Zorro on fantastinen, mutta minä tunnen paremmin Kalifornian ja Meksikon seutuvilla seikkailleen El Coyoten. Isäni kanssa aikanaan hankin koko sarjan, ollaan luettu monta kertaa ❤️

  Tämä on ehkä eka kerta kun tunnen pientä haikeutta kesän loppumisesta. Lempivuodenaikani syksy on aina tuonut mukanaan niin ison hurman että en ole harmitellut kesän loppumista. Saattaa johtua siitä että minulla on kauhean vähän töitä tällä hetkellä, siis se että en odota syksyä malttamattomana 🙂

  Öljyä, juu kiitos minullekin, on niin kuiva tukka 🙂

  Öö... mitä vielä sanoisin... öö... öh, hyvää ehtoota 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita 😀
   Minulla on El Coyote kokonaan lukematta, enkä ole koskaan kuullutkaan.
   Syksy on yleensä sellaista uudistumisen aikaa. Ihmiset aloittavat uusia harrastuksia tai jatkavat vanhoja. Minä haluaisin mennä johonkin tanssitunnille. Veljentytöt käyvät jossakin missä on tanssia ja jumppaa yhdessä, se kiinnostaisi minuakin 😀

   Hyvää ehtoota sinullekin Rita 😀

   Poista
  2. Tanssi on minunkin mieleeni. Harrastan zumbaa kotona, DVD:n tahdittamana telkkarin kanssa 🙂 Lisäbonuksena se että ohjeet voi kuunnella espanjaksi samalla kun kuntotanssii.

   Katsopa El Coyoten tietoja täältä:

   https://fi.wikipedia.org/wiki/El_Coyote

   Poista
  3. Kiitos Rita El Coyoten tiedoista. Wikistä minäkin luen tietoja, vaikka toisinaan siellä on vuosiluvut väärin.
   Kiva tuo kotizumba. Minä olen harrastanut tansseja baletista itämaisiin tansseihin asti. Pitää kehon mukavasti kunnossa tuo viimemainittu.

   Poista
 3. Kiitos Rita 😀
  Minulla on El Coyote kokonaan lukematta, enkä ole koskaan kuullutkaan.
  Syksy on yleensä sellaista uudistumisen aikaa. Ihmiset aloittavat uusia harrastuksia tai jatkavat vanhoja. Minä haluaisin mennä johonkin tanssitunnille. Veljentytöt käyvät jossakin missä on tanssia ja jumppaa yhdessä, se kiinnostaisi minuakin 😀

  Hyvää ehtoota sinullekin Rita 😀

  VastaaPoista
 4. HArmi, että aakkoset loppuivat. Näitä on ollut kiva lukea. Yllättävän erilaisia asioita kirjaimista tulee bloggaajille mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on hauska lukea muiden aakkosia. Komppaan sinua ja tosiaankin jokaiselle tulee mieleen ihan eri asioita.

   Poista
 5. Hmm, minun kesäaakkoseni taitavat muuttua syysaakkosiksi, mutta haittaakos tuo. :) Zorro on ollut minunkin suosikkini. Muistan, että katsoin tv-sarjaa ihan innoissani joskus nuoruudessani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehtiihän ne ja ei varmaan haittaa ketään, vaikka ovat syysaakkosia :)
   Toivottavasti syksy muuttuisi intiaanikesäksi, kyllä tämä harmaus on harmautta.
   Tv-sarja Zorrosta oli hauska.

   Poista
 6. Hienoja aakkosia jälleen :) Turun tautia vastaan pitäisi kyllä kehittää rokote! Epidemioiden aiheuttamat hävitykset ovat kamalaa katsottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja :)
   Mies sai lahjaksi kirjan missä on kuvia 1800-luvun lopussa, 1900-luvun alkupuolilla rakennetuista hienoista taloista, jotka villissä rakennusbuumissa saivat väistyä. Esim. rautatieasema oli uskomattoman hieno ja kun sitä vertaa nykyiseen tiililaatikkoon, niin melkein itku pääsee.

   Poista
 7. Olipas kivat aakkoset. :) Ja voi kyllä, Turun tauti... Lahdessakin on purettu 1900-luvun alun hienoja kerrostaloja... Sain vähän aika sitten nähdäkseni vanhoja kuvia keskusta-alueelta ja vertailuksi uudet. Ne mitä tilalle on rakennettu "modernina", niin on kammottavan näkösiä bunkkereita. Pahaa tekee. Onneksi niitä rakennuksia on jäljelläkin. Ovat kestävää ja silmänkestävää rakennusta! /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia :)
   Onneksi Unesco on suojellut Turun puutalot Portsassa, siis Port Arthurissa, ettei kaikkea pureta. Täällähän on kerätty adresseja ja marssittu vanhojen talojen puolesta. Aikaisemmilla vuosikymmenillä taisteltu kovemmin ottein purkamista vastaan, mutta mikään ei ole auttanut. Nuo uudet talot tehdään sitten kestämään vain vähän aikaa ja lisäksi niissä on sisäilmaongelmia sun muuta ja ne ovat rumia.

   Poista