lauantai 26. elokuuta 2017

Virpi Kari, Eila Riekkinen (toim.): Kultainen vauvakirja

 
Kaste- tai nimiäislahjaksi on mukava viedä jotakin, joka jää lapselle muistoksi siitä, että on ollut pieni ja on pidetty ensimmäinen juhlapäivä, jossa lapsi on mukana, mutta ei tiedä juhlinnasta mitään. Nimenantoseremoniat ovat muuttuneet vuosien saatossa. Nimenantoa ei välttämättä edes juhlita joka perheessä, mutta itse haluaisin vaalia tätä kulttuuriperinnettä. Sukuun on  syntynyt kaksikin tyttövauvaa tämän vuoden puolella. Tasapuolisesti yksi minun ja yksi mieheni sukuun. Lähetän postin mukana pohjoisen tyttövauvalle Kultaisen vauvakirjan, johon voi tallettaa ensimmäiset muistot. 

Kultaisen vauvakirjan kuvitus on hurmaava ja sen on tehnyt Ninka Reittu. Ninka Reittu on kuvataiteilija, lastenkirjailija ja sarjakuvapiirtäjä, joten kuvituksesta tulee varmasti mieleen tuttuja hahmoja lastenkirjoista. Reittu on julkaissut Messi ja Mysteeri-lastenkirjasarjaa, ja julkaissut Sinä olet superrakas teoksen kaikenikäisille. Hän on kuvittanut mm.  Kreetta Onkelin ja Hannele Lampelan lastenkirjoja.

Kirja soveltuu hyvin sekä tytöille että pojille. Onneksi vauvakirjat ovat muuttuneet siitä, kun itse täytin lasteni vauvakirjoja. Tiedän kokemuksesta, että vauvakirjoja selaillaan pienten lasten kanssa ahkerasti ja se on mukava saada mukaan, kun nuori muuttaa kotoa pois. Kultaisesta vauvakirjasta löytyy hauska Sukutalo, johon voi kirjoittaa sukulaiset, kummit, isovanhemmat ja muut tärkeät henkilöt. Tietysti kirjassa on syntymisestä ja nimenantopäivästä. Kasvamisesta ja kehittymisestä on sivu, ja yllätys , yllätys Unijutuista on sivu, jolta löytyy myös mukavia loruja. Syntymäpäiväjuhlista on ensimmäinen ja toinen juhlapäivä. Kesän ilot ja Ensimmäiset luontokokemukset ovat saaneet sivut. Joulumuistoille on sivunsa, samoin Matkajutuille ja Arjen muistoille. Kaunein kuva löytyy mielestäni sivuilta Loruillaan – taputellaan - hassutellaan, johon on koottu kivoja loruja. Kuva on kettuäidistä ja pienestä ketusta.


Kultainen vauvakirja on oikea aarreaitta. Siitä löytyy myös mukavia lastenlauluja, sekä vanhoja, että uusia lauluja. Lähetän pienelle tyttövauvalle lisäksi kortin, jonka Minna Immonen on maalannut. Immosen kortit ovat löytäneet paikkansa suomalaisten korttivalikoimissa ja sydämissä, ja ne uusiutuvat nopealla tahdilla.

Onnea kaikille vauvaperheille!

Virpi Kari, Eila Riekkinen (toim.), Kultainen vauvakirja
Kuvat Ninka Reittu
F-Kustannus 2016
s. 48
Ensimmäinen julkaisu eri kuvituksella 2007

2 kommenttia:

  1. Onpa kiva kun vauvakirjoihin tulee valinnan varaa. Tosi mukavalta vaikuttaa tämä. - Aurinkoa viikonloppuusi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin tämä vauvakirja oli kiva ja siinä ei eroteltu, että kummalle tämä nyt tulisi, tytölle vai pojalle, vaan kirja tuli vauvalle. Lisäksi kirjassa oli uusia juttuja, joita vanhemmissa ei ollut. Pidin varsinkin loruista ja lauluista ja kuvitushan on niin superherkullisen satumainen.

      Poista