tiistai 1. elokuuta 2017

Cilla & Rolf Börjlind: Uinu, paju pienoinen


Tila oli ahdas, ja ilma vaihtui vain kujalle avautuvasta kapeasta puuovesta, joka oli kiinni. Melkein viisikymmentä henkeä oli ahtautunut huoneeseen, levittäytynyt areenan ympärille ja tuonut mukanaan omat henkilökohtaiset tuoksunsa. Ei siis ihme, että ilman täytti hajujen kakofonia.

Cilla ja Rolf Börjlindin neljäs osa Olivia Rönningistä ja Tom Stiltonista on nimeltään Uinu, paju pienoinen. Kirjan nimi on laulu ja sitä lauletaan kirjan sivuilla. Kirjassa upotaan vuosikymmenten suurimpaan pakolaistulvaan, joka kosketti myös Ruotsia. Olivia teki vapaaehtoistöitä Tukholman päärautatieasemalla ja auttoi asemalle tulevia pakolaisia saamaan vettä, ruokaa, lääkäriapua ja yösijoja. Tomin asuinkumppani Luna oli myös vapaaehtoisena avustajana samassa paikassa. Kaikki avustajat eivät olleet hyväntekijöitä, vaan heidän joukkoon mahtui myös pahantekijöitä. Yksintulevat lapset katosivat kummallisesti. Poliisi kiinnostui paikasta, kun epämääräisestä paikasta löytyi pieni romanialaiselta näyttävä poika kuolleena. Ja lisää ongelmia oli tulossa. Jotkut ihmiset ottivat maahanmuuttajat ilkeyksiensä kohteiksi.

Ulosteläjä. Se oli ollut portailla, kun hän oli mennyt aikaisin aamulla ulos pissalle. Hän oli työntänyt sen tikulla pois ja arvellut ketun jättäneen käyntikorttinsa.

Tom Stilton palasi mukaan Metten johtamaan rikostutkintatiimiin, jo oli aikakin. Tomin verkostot olivat muuttuneet laajemmiksi poliisiaikojen jälkeen, sillä hän oli viettänyt vuosia kaduilla muiden kaduillaeläjien seurassa. Kannattaa lukea edellisistä kirjoista Tomin vaiheista. Tässäkin kirjassa on Tomin katuaikojen tuttuja, jotka auttavat häntä tutkimuksissa. Aika nopeaan tahtiin Mette määräsi Tomin ja Olivian Romaniaan, koska tutkimusmateriaali johti heitä siihen suuntaan. Tutkijaparille tuli matkallaan mm. Bukarestin viemärit tutuiksi.

Hän saapui sivutunnelin kohdalle, kurkisti sinne ja näki pari hahmoa, jotka kyyhöttivät seinän vieressä pussit suullaan. Hän jatkoi eteenpäin ja näki kauempana uuden sivutunnelin. Hän tihensi askeliaan, saapui suuaukolle ja kääntyi kulmasta. Ja pysähtyi kuin seinään.

Pariskunta Cilla ja Rolf Börjlind ovat tiukasti mukana päivänpolttavissa tapahtumissa. Kirjan rikoksia tapahtuu normaalielämässäkin, sillä tarve luo rikoksia ja  aina kun isoista rahoista on kysymys niin rikollispiirit kiinnostuvat luomaan organisaatioita, joilla rahat tulevat verottomina käteen. Ihmishengillä ei ole mitään virkaa. Kirjan kadonneet nuoret eivät kiinnostaneet rikollisia muuten kuin rahanansaitsemisvälineinä. Jännittävä, koukuttava ja piinaava kirja. Tässä vaiheessa, kun sarjasta on ilmestynyt jo neljäs kirja, kirjan henkilökaarti on tullut minulle tutuksi ja olen kiintynyt heihin, ja aina kun joku heistä kuolee, tuntuu kuin oma tuttava kuolee. Harvoin dekkaria lukiessa kyyneleet valuvat, mutta tällä kertaa tuntui kuin olisin ollut ystävän hautajaisissa.

Cilla & Rolf Börjlind, Uinu, paju pienoinen ****
Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom
S&S 2017
s. 443
Sov du lilla videung 2016
Jännärin on lukenut myös  Suketus 

Börjlind Cilla ja Rolf: Nousuvesi
Börjlind Cilla ja Rolf: Kolmas ääni 
Börjlind Cilla ja Rolf: Musta aamunkoitto

Börjlind Cilla ja Rolf: Uinu, paju pienoinen

2 kommenttia:

  1. Olen vasta tämän ensimmäisen osan lukenut ja oli kekseliäs ja koskettava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä koukutuin tähän dekkarisarjaan heti ensimmäisestä kirjasta. Tarinat on kerrottu hyvin kuvailevasti, joten niistä tulee varmaan muitakin tv-sarjoja tai elokuvia kuin Nousuvesi.

      Poista