perjantai 4. elokuuta 2017

Holly Bourne: Mikä kaikki voi mennä pieleen?


Jos vain voisin olla oksentamatta…
Jos vain voisin näyttää niin normaalilta, että minut päästettäisiin koneeseen…
Sitten tämä kesä voisi alkaa. Saisin olla äidin kanssa ja ottaa selville, mikä meni pieleen ja miten saisin hänet tulemaan takaisin, ja alkaa tuntea itseni taas kokonaiseksi.

Holly Bournen nuortenkirjasarjan toinen osa alkaa räväkästi lentokenttäkohtauksesta. Kirja kertoo tyttökolmikosta ja nyt on vuorossa Amberin kesäloma ja mahdollisesti tutustuminen raittiiseen äitiin. Amberin äitihän on alkoholisti ja muuttanut Amerikkaan ja jättänyt tyttärensä isänsä luokse. Amber on joutunut pienestä asti selviämään äitinsä alkoholiriippuvuuden kanssa. Kirjassa Mikä kaikki voi mennä pieleen? ei kaikki mene pieleen, mutta Amber on tottunut elämässään siihen, että kaikki menee pieleen. Hän kipuilee äitinsä jättämien ongelmien parissa, joita nykyinen perhe pahentaa. Onneksi on tervejärkiset ystävät olemassa, joista sarjan ensimmäisessä kirjassa Oonko ihan normaali? Kerrottiin Eviestä. Kolmas kirja ilmestyy alkuvuodesta 2018 ja se kertoo Lottiesta ja on nimeltään Mitä tytön täytyy tehdä?

Tämä reipas tyttökolmikko jakaa keskenään kaiken ja on perustanut Vanhojenpiikojen kerhon, joka perustuu feminismiin. Amberin tarkoitus olisi tarkkailla kesälomallaan amerikkalaista feminismiä tai miten se eroaa englantilaisesta, onko Amerikassa feminismiä. Amberin pitää kuitenkin kiireisenä kesäleiri, jota hänen raitistunut äitinsä ja äidin aviomies pitävät. Amber on palkattu leirille ohjaajaksi. Leirin kaikki ohjaajat ovat nuoria ja joukossa on upeita amerikkalaisia poikia. Feminismin tarkkailu jää pakostakin sivuseikaksi, mutta skypepuhelut ystävättärien kanssa pitävät jalat maassa ja pään pilvissä, sillä ihastusta alkaa olla ilmassa puolin ja toisin.

Tuomittu menemään pieleen:
Ei aikaa
+
Ei yksityisyyttä
+
Kyltymätön halu viettää
jokainen sekunti kahdestaan

Holly Bournen kirjat ovat hauskoja ja koomisia samalla kun ne käsittelevät nuorten kipeitäkin asioita ihastumisesta, tunne-elämästä ja perheasioista sekä ystävistä, ne ovat suoraan nuorille kirjoitettuja ja varmaan parhaiten niitä ymmärtävät nuoret. Amber vaikuttaa ikäistään nuoremmalta, vaikka on jo 17-vuotias. Tietyissä asioissa hän on ikäistään vanhempi, sillä hän on oppinut selviämään yksin. Kirjan asetelmat ja rakenne on hyvin koottu. Jokainen kappale alkaa samalla tavalla eli Tuomittu menemään pieleen ja alle on kirjattu kappaleessa käsiteltävät asiat. Räväkkää menoa kesäleirillä, uskon että nuoriso tykkää kirjasta.

Holly Bourne, Mikä kaikki voi mennä pieleen? ****
Suom. Kristiina Vaara
Gummerus 2017
s. 448
How Hard Can Love Be? 2016 
Nuortenkirja

Holly Bourne: Oonko ihan normaali?

4 kommenttia:

 1. Juuri eilen luin tämän loppuun, tykkäsin hurjasti. Raikas ja räväkkä meno ja mainiot hahmot. Uskon minäkin, että nuoriin uppoaa. Bloggailen minäkin tästä, jahka ehdin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvä sarja, ainakin näiden kahden kirjan perusteella. Näitä kirjoja voi surutta suositella nuorisolle :)

   Poista
 2. Mainostin tätä tyttärelleni (14 v.) ja hän ainakin kiinnostui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Omppu <3
   Saadaan sitten hyvä arvio minkälainen kirja oikeasti on. Lukuiloa tytöllesi :)

   Poista