maanantai 14. elokuuta 2017

Lone Theils: Kohtalokas merimatka


Mies vääntäytyi esiin myyntitiskin takaa. Hän oli isokokoinen mutta liikkui yllättävän ketterästi puikkelehtiessaan hylättyjen huonekalujen ja kuolinpesistä hankittujen loppuun kuluneiden tavaroiden välistä.

Huomasin kirjakatalogeissa, että tanskalaiselta Lone Theilsiltä on tulossa jatkokirja Nora Sand sarjaan, joten valitsin lennokkaasti lentomatkalle kirjasarjan ensimmäisen teoksen nimeltään Kohtalokas merimatka. Tämä esikoisdekkari on kiinnostanut kovasti varsinkin päähenkilönsä toimittaja Nora Sandin vuoksi, joka on sopivan näppärä ja nenäkäs, itsenäinen ja tehokas tutkijaluonne, ja jota ei juuri pelota mennä epämääräisiinkään paikkoihin. Aivan kuin nuorempi Miss Marple. Sarjan ensimmäisessä kirjassa seikkaillaan sekä Englannissa että Tanskassa tiiviiseen tahtiin.

Siinä oli kaksi tyttöä samassa kuvassa. Hymyilevä blondi, joka oli vähän pullean oloinen mutta kaunis. Hänen vieressään tummatukkainen hontelo tyttö, joka kyräili valokuvaajaa kulmien alta.

Tarinan taustalta löytyy tositarina amerikkalaisesta sarjamurhaajasta, jolla oli tapana ottaa valokuvia tulevista uhreistaan. Yksi valokuvista liittyi Tanskaan. Lone Theils on kirjoittanut sutjakkaan ja sujuvan dekkarin,  jonka seurassa lentomatkat ja odotusajat kuluivat mukavasti. Lone Theils  on työskennellyt tanskalaisen Politiken-lehden ulkomaankirjeenvaihtajana, joten hänellä on omakohtaista aineistoa Nora Sandin työtehtävistä tanskalaisen nettilehden ulkomaantoimittajana Lontoossa.

Reipas päähenkilö Nora Sand löysi antiikkiliikkeestä ostamastaan vanhasta matkalaukusta tyttöjen valokuvia ja yhdessä kuvassa oli tutun näköisiä nuoria tyttöjä englanninlautalla. Tytöt katosivat lautalta. Katoamisesta oli kulunut jo pitkä aika, mutta aina välillä lehdet kaivoivat jutun  esille. Nyt Noralla oli aikaa paneutua katoamismysteeriin. Avukseen hän sai lapsuuden ystävänsä ja ihan selvästi dekkarin sivuilla alkoi sydämen sykkeet kiihtyä ja romantiikanpölyä sai pyyhiskellä dekkarin sivuilta. Romanttinen dekkari, ei hassumpaa.

Lone Theils, Kohtalokas merimatka ***
Suom. Kari Koski
Aula & Co pokkari 2017
s. 379
tanskankielinen alkuteos Pigerne fra Englandsbåden 2015

Tanskan ja Englannin väliä ovat matkanneet Noran matkassa mm. Annika ja Henna


7 kommenttia:

 1. Tämä oli tosiaan ihan kelpo dekkari, siinä oli jopa jotain uutta ja raikasta. Silti se ei kuitenkaan ole jäänyt kovin hyvin mieleeni, joten antaisin varmaan samat kolme tähteä kuin sinäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion lukea Noran seikkailuista jatkossakin. Tykkään tuollaisista säpäköistä päähenkilöistä ja romanssi oli plussaa. Vaihteeksi oli kiva lukea dekkaria, jossa päähenkilön elämä ei ole liian ongelmallista. Kiva kun luit, minustakin tässä oli jotain uutta ja raikasta :)

   Poista
 2. Minua kiinnosti tämä kovasti silloin, kun kirja julkaistiin. En silloin ehtinyt lukemaan, mutta pitää muistaa etsiä tämä nyt kirjastosta. Kuulostaa oikein hyvältä. Olen huomannut viihtyväni vähän pehmeämpien dekkarien seurassa, joten annos romantiikkaa sopii minulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli sama juttu, jostakin syystä kirja jäi lukematta, mutta nytpä se on luettu ja ihan mukavaksi esikoiskirjaksi havaittu. Kyllähän tässä on sellaista Miss Marplemaista tunnelmaa, mutta nykyajassa. Minullekin sopi romantiikka ihan hyvin :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. I think so too. Very exiting book and Rosa Sand is nice main character. I liked this book.

   Poista
  2. Sory, Nora Sand is nice main character :)

   Poista