maanantai 2. elokuuta 2021

Anna Jansson: Katoavat jäljet

 

Oli pitkäperjantai. Kevät oli tänä vuonna myöhässä. Järven tummassa vedessä kellui edelleen jäälauttoja.

Ruotsalaisen Anna Janssonin dekkari Katoavat jäljet aloitti uuden rikoskirjasarjan, jonka päähenkilö oli rikoskomisario Kristoffer Bark. Barkin tytär Vera oli kadonnut omista polttareistaan vuosia aiemmin, mutta tutkimus näytti jäävän ratkaisematta. Kun Bark siirrettiin tutkimaan rikoksia, jotka olivat jääneet ratkaisematta, Bark alkoi tutkia kadonneen sairaanhoitajan tapausta kolmen vuoden takaa. Tapaus muistutti samankaltaiselta kuin Veran katoaminen oli ollut.

Ulkona myrsky pauhasi. Puut natisivat ja rasahtelivat. Mieleen hiipi tuttu pelko. Hän yritti hengittää hitaasti ja syvään, rentouttaa itsensä ruumiinosa ruumiinosalta. Yhtäkkiä kuului toisenlainen ääni, ja hän ponnahti istumaan sängyssä suoraksi kuin kynttilä. Hän ei ollut erehtynyt, sillä nyt kuului selvästi, kuinka avainta kierrettiin lukossa.

Bark oli etsinyt tytärtään epätoivoisesti ja nyt hän pystyi samalla tutkimaan tyttärensä katoamista, kun hän tutki kadonnutta sairaanhoitajaa. Tyttären katoaminen oli vaikuttanut hänen mielenterveyteensä ja töissä tuli vaikeuksia, sillä hänestä tehtiin runsaasti valituksia. Veran äiti oli päihderiippuvainen, ja Bark yritti pitää hänestä huolta, mutta se ei aina onnistunut.

Sokaisevan kirkas auringonvalo vangitsi vaalean tukan, joka oli menettänyt kiiltonsa ja näytti levän raidoittamalta sotkuiselta heinätukolta. Lähes rikki hiutuneen juuttisäkin ja kankaanjäänteiden osittain verhoama naisen ruumis oli irvokkaasti turvonnut, iho oli kellanvalkea ja saippuamainen. Silmät olivat kiinni.

Anna Jansson on tullut tutuksi Maria Wern dekkarisarjastaan. Kirjoista on tehty myös tv-sarja, jota on näytetty ahkerasti telkkarissa. Sarjan miljöönä toimi Gotlanti.

Anna Janssonin Katoavat jäljet sijoittui Örebrohon, seudulle, jossa kirjailija itse nykyisin asuu. Rikoskomisario Kristoffer Barkin johdolla syvennyttiin tavallisten ihmisten arkipäiviin, joihin oli pureutunut jännityselementtejä ja ikäviä rikoksia.


Anna Jansson, Katoavat jäljet

suom. Sirkka-Liisa Sjöblom

Gummerus 2021

s. 392

Dotter saknad 2019

Dekkari

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti