keskiviikko 11. elokuuta 2021

Harriet Tyce: Kaikki valheesi

 

Tämä on niin väärin. Huomaan olevani todella vihainen: Andrew´lle hänen kusipäisyydestään; hylkäämisestä ja raivosta, jotka ovat ajaneet minut Atlantin yli takaisin äidin kouriin ja romahtamaisillaan olevaan taloon.

Lontoossa asuvan Harriet Tycen psykologinen jännityskirja Kaikki valheesi kertoi Sadien ja Robinin muutosta Lontooseen. He muuttivat Sadien entiseen kotitaloon, ja Robin aloitti kuudennen luokkansa Sadien entisessä tyttöjen yksityiskoulussa. Takana oli riitaisa ero. Mies oli käskenyt heitä häipymään silmistään.

Näen taas painajaista. Siitä ei oikein saa otetta: jonkinlainen nimetön, hahmoton kauhu leijuu ylläni ja sumentaa näkökenttäni. Herään peloissani, luomet raskaina.

Sadie vihasi entistä kouluaan ja nyt hänen tyttärensä joutui käymään samaa koulua. Eikä siinä kaikki, vaan Sadie haki entiseen työpaikkaansa, eikä vastaanotto ollut suopea. Onneksi hänen ystävänsä auttoi työpaikan saamisessa, ja Sadie aloitti oikeudenkäyntiavustajan työt. Työ ja lapsen hoitaminen oli ongelmallista, mutta pikku hiljaa sekin alkoi sujua.

Kaikki kääntyy hyväksi ja kaikenlaiset asiat kääntyvät hyväksi.

Olen melkein perillä. Vielä muutama askel. Sitten löydän hänet.

Harriet Tycen psykologinen trilleri pureutui englantilaiseen yksityiskoulukulttuuriin ja koulun sisäiseen luokkajakoon. Jo yksityiskouluun ilmoittautuminen tuli tapahtua vuosia aiemmin. Yläkouluun ja lukioon pääseminen vaati menestymistä alaluokkien kokeissa. Oppilaiden koulumenestys kiristi sekä vanhempien että oppilaiden väliä. Robin oli uusi oppilas, eikä häntä hyväksytty muiden joukkoon. Pahinta oli, että hän oli selvästi luokan paras oppilas.

Harriet Tycen Kaikki valheesi pureutui tiukalla kädellä vihamieliseen koulumaailmaan.

Harriet Tyce, Kaikki valheesi

suom. Oona Nyström

Otava 2021

s. 394

The Lies You Told 2020

Psykologinen jännityskirja

Harriet Tyce: Veriappelsiini

2 kommenttia:

 1. Tässä on tosi mielenkiintoinen miljöö! Voisin joskus lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulumaailma oli kiinnostava miljöö. Tässä oli miljöönä myös oikeussali.

   Lukuiloa :)

   Poista