maanantai 16. elokuuta 2021

Clare Mackintosh: Panttivanki

 

Ajattelin katsetta, jonka olin nähnyt heidän vaihtavan; ajattelin myös Katyan punareunaisia silmiä ja hiljaista varoitusta. Et ansaitse tällaista paskaa.

Walesissa asuvan kirjailijan Clare Mackintoshin psykologinen trilleri Panttivanki imaisi minut koukuttavilla juonenkäänteillään tiukkaan puristukseen kuin suuri mustekala. Suorastaan hengästyin, kun luin kirjailijan kuvaileman lentokonekaappauksen, ja olin helpottunut siitä, että en itse ole joutunut kyseisenlaiseen klaustrofobiseen tilanteeseen. Kirjan päähenkilö Mina, joka oli lentoemäntä, joutui todella ikävään välikäteen, kun hänen lapsensa oli kaappajien vankina. Kaappaajat kiristivät siis Minaa avustamaan heitä lentomatkalla.

Seuraavia ohjeita noudattamalla pelastat tyttäresi hengen.

Lentokoneessa kuoli eräs matkustaja, ja tarkistaessaan miehen tietoja, Mina löysi häneltä tyttärensä valokuvan, joka oli otettu sinä aamuna. Mina myös epäili miehen tulleen murhatuksi. Tapahtuman jälkeen Mina sai kirjeen, jossa oli kaappajien ohjeet, mitä hänen pitää tehdä. Mina valitsi tyttärensä hengen, vaikka lennolla Lontoosta Sydneyhin oli monta sataa henkeä. Kaappaajat luottivat äidin valitsevan aina oman lapsensa hengen.

Luulin, että kuolemme kaikki yhtä aikaa - yksi kammottava mutta armollisen nopea räjähdys, joka lennättäisi metallinpaloja ja ruumiinkappaleita tuhansien metrien päähän - mutta ehkä olin väärässä. Ehkä me kuolemme yksi kerrallaan. Ehkä tuo mies oli vasta ensimmäinen uhri. 

Kirjan kertojina toimivat Mina, hänen miehensä Adam ja muutama matkustaja. Lukijat ovat tottuneet siihen, että Mackintoshin tarinoissa tapahtuu todella yllättäviä käänteitä, jolloin juoni muuttuu täysin erilaiseksi. Näin tapahtui myös Panttivangissa. Kaappauksen alussa lukija saa miettiä yhdessä Minan kanssa, kuka matkustajista kuuluu kaappaajiin. Matkan loppupuolella sain jännittää myös Minan perheen puolesta.

Mikä sitten oli kaappauksen takana? Takana ei ollut suinkaan rahan tai vallan ahnehtiminen. Kaappauksella haluttiin kuitenkin nopeuttaa tiettyä yhteiskunnallista toimintaa. Kaappauksen takana oleva henkilö halusi pysyä loppuun asti tuntemattomana ja syrjässä, mutta lopulta hän teki toiminnassaan erehdyksen ja jäi kiinni. Hyytävän jännittävää lentomatkaa kaikille lukijoille.

Clare Mackintoshin Panttivanki oli mitä jännittävin lentomatkatrilleri  pitkään aikaan. Selvästi kirjailijan paras teos.

Clare Mackintos, Panttivanki *****

suom. Marja Luoma

Gummerus 2021

s. 411

Hostage 2021

Psykologinen trilleri

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä

Clare Mackintosh: Minä näen sinut

Clare Mackintosh: Anna minun olla

Clare Mackintosh: Lopun jälkeen 

10 kommenttia:

 1. Kunhan olen päässyt yli dekkariähkystä, tätä voisi harkita lukulistalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on varsin hyvin koottu psykologinen trilleri/jännityskirja. Uskon, että yllätyt.

   Poista
 2. "kuin suuri mustekala" - hih ja huh 😀

  VastaaPoista
 3. Kaikki Mackintoshit ovat minulla vielä lukematta, mutta pitäisi kyllä tutustua vihdoin häneenkin. Tuollainen lentokonekaappaus kuulostaa jännittävältä. Kiva kuulla, että pidät tätä kirjailijan parhaana teoksena. Ehkä tästä voisikin aloittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lentopelkoisten ei kannata lukea tätä kirjaa, ettei pelko kasva suunnattomasti. Lentokone on miljöönä tosi pelottava ja jännittävä. Jopa Agatha Christie kirjoitti ainakin yhden dekkarin lentokonematkasta.
   Tästä kirjasta on hyvä aloittaa, sillä kirjat voi lukea missä järjestyksessä haluaa.

   Poista
 4. Minä olen tallettanut tämän äänikirjahyllyyni. Kuuntelen jahka ehdin. Muistaakseni olen lukenut tuon Annoin sinun mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä koukuttaa varmasti mukaansa äänikirjanakin. Riippuu tietysti lukijasta.

   Poista
 5. Tykkäsim tästä myös - jo miljöö oli mukavaa vaihtelua, enpä muista hetkeen lukeneeni lentomatkalle sijoittuvaa kirjaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, tykkäsin myös tästä kirjasta.
   Olen katsonut useamman elokuvan, jossa on ollut kaappaus käynnissä lentokoneessa. Tähän toi uuden koukuttavan juonen kirjan loppu, jossa tapahtui, jopa kaksi uutta juonenkäännettä.

   Poista